Przepis na domowy chleb, którym zaskoczysz gości. Dodaj garść tych liści

Domowy chleb powinien zrobić każdy choć raz w życiu. Niezwykle pyszny, chrupiący, idealnie pasujący do kanapek z czymkolwiek tylko sobie zamarzymy. Warto jednak trochę poeksperymentować. Wariacji na temat chleba jest naprawdę wiele. Jedną z nich jest domowy chleb z miętą. Smakuje naprawdę obłędnie, a twoi goście będą zaskoczeni takim połączeniem.

Przepis na domowy chleb, którym zaskoczysz gości. Dodaj garść tych liści. Fot. PexelsPrzepis na domowy chleb, którym zaskoczysz gości. Dodaj garść tych liści. Fot. Pexels

Chleb to dla wielu z nas nieodłączny element dnia. Często jemy go w formie kanapek, ale też jako dodatek do zup czy sosów. Można rzec, że nigdy się nie nudzi. Nie przeszkadza to jednak w tym, by zrobić go samodzielnie i to całkowicie inaczej niż głosi tradycyjna receptura. Jak zrobić chleb z miętą i jak smakuje takie połączenie? Odpowiadamy.

Przepis na domowy chleb. Dodatek tych liści nadaje mu wyjątkowy smak

Chleb z miętą może dla wielu wydawać się absurdalnym przepisem. Smak, który nadają te liście, jest jednak wyjątkowy. Dzięki nim chleb jest o wiele świeższy i w pewien sposób orzeźwiający. Jak zatem zrobić chleb z miętą? Lista składników nie jest długa, a przygotowanie jest bardzo proste.

Składniki:

  • 1,5 szklanki wody,
  • 1 czubata łyżka cukru,
  • 25 gramów świeżych drożdży,
  • 15 gramów suchego zakwasu żytniego,
  • 150 gramów mąki żytniej,
  • 350 gramów maki pszennej,
  • pół szklanki wybranych ziaren — na przykład słonecznika czy dyni,
  • 3/4 łyżki soli,
  • 2 łyżki oleju,
  • garść świeżej mięty.
Przepis na domowy chleb, którym zaskoczysz gości. Dodaj garść tych liści. Fot. Pexels
Przepis na domowy chleb, którym zaskoczysz gości. Dodaj garść tych liści. Fot. Pexels

Chleb z miętą — przepis. Jest obłędny

Sposób przygotowania:

1. Miętę siekamy bardzo drobno, a następnie wsypujemy do miski wraz z innymi składnikami i bardzo dokładnie mieszamy, by się połączyły.

2. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość ponownie je zagniatamy.

3. Przygotowujemy formę. Świetnie sprawdzi się na przykład keksówka, ale i zwykła blacha. Wykładamy ją papierem do pieczenia, by ciasto na chleb nie przywarło do spodu formy.

4. Wlewamy ciasto do blachy, a następnie posypujemy ziarnami po wierzchu.

5. Pieczemy w 200 stopniach góra-dół z termoobiegiem przez 45 minut. Jeśli nie chcemy używać termoobiegu, musimy poświęcić na pieczenie chleba z miętą około godziny. Smacznego!

Przepis na domowy chleb, którym zaskoczysz gości. Dodaj garść tych liści. Fot. Pexels
Przepis na domowy chleb, którym zaskoczysz gości. Dodaj garść tych liści. Fot. Pexels
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej