Przepis na domowy chleb, którym zaskoczysz gości. Dodaj garść tych liści
Domowy chleb powinien zrobić każdy choć raz w życiu. Niezwykle pyszny, chrupiący, idealnie pasujący do kanapek z czymkolwiek tylko sobie zamarzymy. Warto jednak trochę poeksperymentować. Wariacji na temat chleba jest naprawdę wiele. Jedną z nich jest domowy chleb z miętą. Smakuje naprawdę obłędnie, a twoi goście będą zaskoczeni takim połączeniem.
22.06.2023 18:00
Chleb to dla wielu z nas nieodłączny element dnia. Często jemy go w formie kanapek, ale też jako dodatek do zup czy sosów. Można rzec, że nigdy się nie nudzi. Nie przeszkadza to jednak w tym, by zrobić go samodzielnie i to całkowicie inaczej niż głosi tradycyjna receptura. Jak zrobić chleb z miętą i jak smakuje takie połączenie? Odpowiadamy.
Przepis na domowy chleb. Dodatek tych liści nadaje mu wyjątkowy smak
Chleb z miętą może dla wielu wydawać się absurdalnym przepisem. Smak, który nadają te liście, jest jednak wyjątkowy. Dzięki nim chleb jest o wiele świeższy i w pewien sposób orzeźwiający. Jak zatem zrobić chleb z miętą? Lista składników nie jest długa, a przygotowanie jest bardzo proste.
Składniki:
Chleb z miętą — przepis. Jest obłędny
Sposób przygotowania:
1. Miętę siekamy bardzo drobno, a następnie wsypujemy do miski wraz z innymi składnikami i bardzo dokładnie mieszamy, by się połączyły.
2. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość ponownie je zagniatamy.
3. Przygotowujemy formę. Świetnie sprawdzi się na przykład keksówka, ale i zwykła blacha. Wykładamy ją papierem do pieczenia, by ciasto na chleb nie przywarło do spodu formy.
4. Wlewamy ciasto do blachy, a następnie posypujemy ziarnami po wierzchu.