PrzepisNajlepsze domowe kluski leniwe. Smakują jak te robione przez babcię!

Najlepsze domowe kluski leniwe. Smakują jak te robione przez babcię!

Przepis na leniwe kluski- Pyszności/ źródło: kadr z kanału Mikołaj Drożdżyński- Z Pasją do Gotowania
Przepis na leniwe kluski- Pyszności/ źródło: kadr z kanału Mikołaj Drożdżyński- Z Pasją do Gotowania
Ewa
14.01.2023 13:00

Sprawdzony i prosty przepis na kluski leniwe z twarogu. Idealnie miękkie, delikatne i niesamowicie smaczne. Smakują jak te, które robiła ukochana babcia.

Prosty i tani obiad

Bez względu na to, czy nazywasz je kluskami czy pierogami, leniwe są niesamowicie pyszne. To nasz sprawdzony patent na szybki obiad w słodkim wydaniu. Ich przygotowanie zajmuje ledwie kilka chwil. Moja babcia Ania była w nich mistrzynią. Pamiętam, jak kulała długie wałki i kroiła je na równe leniwe. Chwila w gorącej wodzie i parująca porcja lądowała na talerzu. Zeszyty z przepisami babci są prawdziwą skarbnicą, z której po prostu uwielbiamy czerpać. Sekretem leniwych jest szybkie połączenie ciasta, bez długiego ugniatania masy. Nie dodawaj do nich również za dużo mąki, bo mogą stać się twarde. Całość skrywa się pod cynamonową okrasą z bułki tartej, cukru i masła.

Przepis na leniwe kluski

Składniki:

  • 500 g półtłustego twarogu
  • 2 jaja średniej wielkości
  • 16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie)
  • ok. 100 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Okrasa:

  • 100 g masła
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka cukru
  • cynamon

Sposób przygotowania:

Twaróg przepuść przez maszynkę do mielenia o małych oczkach lub bardzo dobrze rozdrobnij przy pomocy widelca. Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do twarogu razem z cukrem oraz szczyptą soli i dosyp mąkę pszenną. Mąkę dodawaj stopniowo. Całość dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i partiami dodawaj do serowej masy, mieszając całość szpatułką lub łyżką. Konsystencja powstałego ciasta będzie nieco lepka, ale nie dodawaj więcej mąki - dzięki temu kluseczki pozostaną delikatne.

Przepis na kluski leniwe-Pyszności/ źródło: Canva
Przepis na kluski leniwe-Pyszności/ źródło: Canva

Uformuj wałki z ciasta i podziel na mniejsze kawałki. Wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez 1-2 minuty od momentu wypłynięcia. Podaj je z prostą okrasą: na patelni roztop masło, dodaj cukier, bułkę tartą i odrobinę cynamonu. Podgrzewaj całość aż się zarumieni. Polej ugotowane kluski i podaj swoim bliskim. Smacznego!

Przepis na szare kluski z boczkiem znajdziesz na naszym kanale YouTube

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także