Soczyste mini kotlety mielone w boczku z serem żółtym i pieczarkami

Soczyste mini roladki owinięte chrupiącym boczkiem to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Wyraziste dodatki podkręcają smak mięsa.

Mini roladki w boczku- PysznościMini roladki w boczku- Pyszności
Ewa

Przepis na roladki

Roladki to nasz sprawdzony patent na pyszny obiad. Błyskawicznie znikają z talerza, a przy stole nie brakuje próśb o dokładkę. Ich sekret tkwi w tym, że są niesamowicie kruche i soczyste. Mięso owinęliśmy plastrami boczku- podczas pieczenia tłuszcz wytapia się, wsiąkając w mięso. Dzięki temu unikasz ryzyka wysuszenia roladek. Całość uzupełnia farsz z apetycznie roztopionego sera żółtego, musztardy oraz pieczarek. Na samą myśl cieknie nam ślinka.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Mini roladki w boczku

Składniki:

  • 400 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 cebula podsmażona
  • 100 g pieczarek
  • 1/3 szkl. bułki tartej
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 80 g sera żółtego
  • 16 plastrów boczku
  • 3 łyżki musztardy
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulkę. Po chwili dorzuć umyte i starte na drobnych oczkach pieczarki. Przesmaż aż pieczarki się zbrązowieją.

Mini roladki w boczku- Pyszności
Mini roladki w boczku- Pyszności

Do miski przełóż mięso mielone i dodaj do niego pieczarki oraz cebulę. Dorzuć również bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, suszony majeranek, słodką paprykę oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj całość, aby składniki równomiernie się połączyły.

Mini roladki w boczku- Pyszności
Mini roladki w boczku- Pyszności

Mięso podziel na cztery części i rozpłaszcz w dłoniach. Ułóż na środku kawałek żółtego sera i uformuj roladkę tak, aby mięso dobrze otuliło ser. Owiń powstały kształt plastrami wędzonego boczku.

Mini roladki w boczku- Pyszności
Mini roladki w boczku- Pyszności

Roladki obsmaż z każdej strony na patelni aż boczek się zarumieni. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego. Musztardę wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz olejem roślinnym. Powstałą mieszanką posmaruj roladki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Zapiekaj przez 25-30 minut.

Obrazek
Mini roladki w boczku- Pyszności

Upieczone roladki udekoruj posiekaną natką pietruszki i podaj swoim bliskim. Najlepiej smakują na ciepło.

Smacznego!

Mini roladki w boczku- Pyszności
Mini roladki w boczku- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm