PrzepisDodaj kilka białych kuleczek do ogórków kiszonych. Nawet teściowa będzie chwaliła

Dodaj kilka białych kuleczek do ogórków kiszonych. Nawet teściowa będzie chwaliła

Ogórki kiszone z czosnkiem- Pyszności, źródło: Canva
Ogórki kiszone z czosnkiem- Pyszności, źródło: Canva
Ewa
14.07.2023 13:03

Ten przepis na ogórki kiszone to hit tego lata. Wystarczy dodać kilka białych kuleczek, żeby podkręcić smak i aromat całości.

Kiszone w mojej kuchni to absolutny must have. Kiedy w sklepach i  w ogródkach zaczynają pojawiać się pyszne, swojskie ogórki, natychmiastowo ustalam plan działania i przygotowuję zapasy na zimę. Chociaż każdy ma swój sprawdzony, klasyczny przepis, to warto czasem postawić na pewne odstępstwa od reguły. Moim ostatnim hitem są mocno czosnkowe ogórki z dodatkiem chrzanu i oczywiście gorczycy. Czosnkowy aromat przechodzi przez kawałki warzyw i sprawia, że smakują jeszcze lepiej. Idealne na kanapki, do obiadu lub po prostu do pochrupania.

Czy kiszone są zdrowe?

Są nie tylko pyszne, ale również zdrowe i mają wiele korzyści dla organizmu. Są niskokaloryczne, a dzięki wysokiej zawartości wody mają również działanie nawadniające. Ich największym atutem jest to, że działają jak naturalny probiotyk. Ogórki kiszone są fermentowane przy użyciu naturalnych bakterii mlekowych, co sprawia, że stają się źródłem probiotyków. Probiotyki z kolei są korzystne dla zdrowia układu pokarmowego, pomagają w utrzymaniu równowagi mikroflory jelitowej i mogą poprawić trawienie.

Ogórki kiszone są obłędne. Fot. Pixabay
Ogórki kiszone są obłędne. Fot. Pixabay

Ogórki kiszone czosnkowe

Składniki:

  • 5 kg małych, jędrnych ogórków gruntowych,
  • 5 l wody,
  • 5 łyżek stołowych soli niejodowanej,
  • duża wiązka kopru włoskiego z kwiatami,
  • 1-2 korzenie świeżego chrzanu,
  • 3 duże główki czosnku młodego,
  • gorczyca biała,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • pieprz w ziarnach.

Sposób przygotowania:

  1. Wodę przegotowuję, dodaję do niej sól i odstawiam na bok, aby przestygła.
  2. Ogórki dokładnie myję i oczyszczam. Jeśli nie wiem, jak dawno temu były zrywane, to namaczam je w wodzie. Ze świeżymi, prosto z ogródka, nie trzeba tego robić.
  3. Słoiki dokładnie wyparzam i odstawiam, aby dobrze wyschły. Wyparzanie najłatwiej jest zrobić w zmywarce.
  4. Na dno słoika wykładam kwiat kopru z łodygą oraz kawałek świeżego chrzanu. Jeśli nie znajdziesz chrzanu w korzeniu, możesz sięgnąć po liście.
  5. Małe główki czosnku przekrajam na pół, duże na trzy części i bez obierania wkładam do słoika.
  6. Następnie dorzucam ogórki, układając je pionowo i ciasno, jeden obok drugiego. Do każdego słoika dodaję po 2 ziarenka pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy i małą szczyptę gorczycy.
  7. Ogórki zalewam przestudzoną, ale wciąż ciepłą zalewą tak, aby przykryła całe warzywa. Szczelnie zakręcam słoik.
  8. Słoiki przechowuję w chłodnym miejscu i czekam, aż czosnkowe ogórki się ukiszą.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także