PrzepisTen przepis pochodzi jeszcze z 1854 roku! Teraz ludzie znów pokochali to danie

Ten przepis pochodzi jeszcze z 1854 roku! Teraz ludzie znów pokochali to danie

Przepis na paszteciki - Pyszności; foto: Canva oraz kadr z materiału na kanale YouTube: Kuchnia Kasieńki
Przepis na paszteciki - Pyszności; foto: Canva oraz kadr z materiału na kanale YouTube: Kuchnia Kasieńki

19.01.2023 14:29, aktual.: 19.01.2023 14:41

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dziś zapraszamy cię do prawdziwego kulinarnego wehikułu czasu. Ta receptura powinna zadowolić nawet najbardziej ortodoksyjnych czcicieli starodawnej kuchni polskiej, ponieważ ma już niemal... 170 lat. Przepis na paszteciki z 1854 roku nie zestarzał się jednak nawet o jeden dzień. 

Uwielbiamy odkrywać sekrety starych ksiąg kulinarnych. Polska kultura gotowania zawsze była na wysokim poziomie, a nawet uboższe klasy społeczne potrafiły zrobić cuda z produktów zebranych we własnych gospodarstwach. Do tej pory najstarszym przepisem, jaki udało nam się odtworzyć, był ten na kotlety schabowe z 1860 roku. Można więc uznać, że rekord został pobity, bo dziś cofniemy się jeszcze kilka lat wstecz.

Jednak XIX wiek nie był początkiem spisywania kulinarnych fantazji naszych pra-pra-prababć. Za pierwszą książkę kucharską uznaje się "Compendium ferculorum, czyli zebranie potraw" autorstwa Stanisława Czernieckiego, wydaną w 1682 roku. Jak informuje portal wilanow-palac.pl, istnieją też poszlaki świadczące o tym, że taka literatura powstawała już wcześniej, bo w XVI wieku. Niestety, nawet jeśli to prawda, to żaden egzemplarz się nie uchował. A szkoda, bo z chęcią byśmy do niego zerknęli!

Nie będziemy jednak marudzić, bo i tak trafiła nam się nie lada gratka. Oto przepis na paszteciki z książki "Kucharka litewska" pióra Wincenty Zawadzkiej.

Przepis na paszteciki - Pyszności; foto: Pixabay
Przepis na paszteciki - Pyszności; foto: Pixabay

Przepis na paszteciki sprzed lat

Składniki:

  • 450 g mąki
  • 450 g polędwicy wołowej
  • 3 jajka
  • 2 cebule
  • łyżka drożdży
  • 3 łyżki mleka
  • łyżka masła
  • pół szklanki bulionu
  • sól, pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuść w ciepłym mleku i odstaw na pół godziny. Po tym czasie przelej je do miski z przesianą mąką. Dodaj też łyżkę masła i jajka, a następnie wyrób ciasto. Na koniec przykryj je czystą ściereczką i odstaw na godzinę.

Polędwicę wołową pokrój na malutkie kawałki, a cebulę posiekaj w drobną kostkę. Przełóż je do rondelka, zalej bulionem i duś do wyparowania płynu. Dopraw solą i pieprzem.

Przepis na paszteciki - Pyszności; foto: Canva
Przepis na paszteciki - Pyszności; foto: Canva

Przygotowane ciasto przedziel na pół i rozwałkuj. Z obu części wykrój teraz paski (optymalna szerokość to około 10-12 centymetrów). Przetnij je na dwie równe części; na pierwszą nakładaj farsz, a drugą użyj do zlepienia pasztecików od góry.

Tak uformowane paszteciki usmaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Kiedy się zarumienią, zdejmij je z ognia i odsącz z tłuszczu. Smacznego!

Skoro mowa o staropolskich potrawach, obejrzyj też ten filmik z naszego kanału na YouTube z przepisem na tradycyjny bigos.