PrzepisTen przepis pochodzi jeszcze z 1854 roku! Teraz ludzie znów pokochali to danie

Ten przepis pochodzi jeszcze z 1854 roku! Teraz ludzie znów pokochali to danie

Przepis na paszteciki - Pyszności; foto: Canva oraz kadr z materiału na kanale YouTube: Kuchnia Kasieńki
Przepis na paszteciki - Pyszności; foto: Canva oraz kadr z materiału na kanale YouTube: Kuchnia Kasieńki
19.01.2023 14:29, aktualizacja: 19.01.2023 14:41

Dziś zapraszamy cię do prawdziwego kulinarnego wehikułu czasu. Ta receptura powinna zadowolić nawet najbardziej ortodoksyjnych czcicieli starodawnej kuchni polskiej, ponieważ ma już niemal... 170 lat. Przepis na paszteciki z 1854 roku nie zestarzał się jednak nawet o jeden dzień. 

Uwielbiamy odkrywać sekrety starych ksiąg kulinarnych. Polska kultura gotowania zawsze była na wysokim poziomie, a nawet uboższe klasy społeczne potrafiły zrobić cuda z produktów zebranych we własnych gospodarstwach. Do tej pory najstarszym przepisem, jaki udało nam się odtworzyć, był ten na kotlety schabowe z 1860 roku. Można więc uznać, że rekord został pobity, bo dziś cofniemy się jeszcze kilka lat wstecz.

Jednak XIX wiek nie był początkiem spisywania kulinarnych fantazji naszych pra-pra-prababć. Za pierwszą książkę kucharską uznaje się "Compendium ferculorum, czyli zebranie potraw" autorstwa Stanisława Czernieckiego, wydaną w 1682 roku. Jak informuje portal wilanow-palac.pl, istnieją też poszlaki świadczące o tym, że taka literatura powstawała już wcześniej, bo w XVI wieku. Niestety, nawet jeśli to prawda, to żaden egzemplarz się nie uchował. A szkoda, bo z chęcią byśmy do niego zerknęli!

Nie będziemy jednak marudzić, bo i tak trafiła nam się nie lada gratka. Oto przepis na paszteciki z książki "Kucharka litewska" pióra Wincenty Zawadzkiej.

Przepis na paszteciki - Pyszności; foto: Pixabay
Przepis na paszteciki - Pyszności; foto: Pixabay

Przepis na paszteciki sprzed lat

Składniki:

  • 450 g mąki
  • 450 g polędwicy wołowej
  • 3 jajka
  • 2 cebule
  • łyżka drożdży
  • 3 łyżki mleka
  • łyżka masła
  • pół szklanki bulionu
  • sól, pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuść w ciepłym mleku i odstaw na pół godziny. Po tym czasie przelej je do miski z przesianą mąką. Dodaj też łyżkę masła i jajka, a następnie wyrób ciasto. Na koniec przykryj je czystą ściereczką i odstaw na godzinę.

Polędwicę wołową pokrój na malutkie kawałki, a cebulę posiekaj w drobną kostkę. Przełóż je do rondelka, zalej bulionem i duś do wyparowania płynu. Dopraw solą i pieprzem.

Przepis na paszteciki - Pyszności; foto: Canva
Przepis na paszteciki - Pyszności; foto: Canva

Przygotowane ciasto przedziel na pół i rozwałkuj. Z obu części wykrój teraz paski (optymalna szerokość to około 10-12 centymetrów). Przetnij je na dwie równe części; na pierwszą nakładaj farsz, a drugą użyj do zlepienia pasztecików od góry.

Tak uformowane paszteciki usmaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Kiedy się zarumienią, zdejmij je z ognia i odsącz z tłuszczu. Smacznego!

Skoro mowa o staropolskich potrawach, obejrzyj też ten filmik z naszego kanału na YouTube z przepisem na tradycyjny bigos. 

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także