Pyszny jabłecznik, która rozpływa się w ustach. Wszyscy będą chcieli dokładkę

Pyszny jabłecznik z prostych i dostępnych składników. Ten przepis to must have w domowym przepiśniku. Wychodzi idealny za każdym razem.

Jabłecznik - PysznościJabłecznik - Pyszności
Ewa
SKOMENTUJ

Jabłecznik to jedno z moich ukochanych ciast. Kojarzy mi się z wizytami u babci, kiedy to aromat pieczonych jabłek, cukru i cynamonu unosił się w całym domu. To ciasto to pewniak na każdą okazję. Po kawałek sięgnie zarówno babcia, mama, dzieci, jak i znajomi. Po latach prób i eksperymentowania mam już swój przepis, który za każdym razem daje mi wyjątkowe pyszne ciasto. Jest prosty, składniki są niedrogie i łatwo dostępne, więc często do niego wracam. Miękkie ciasto rozpływa się w ustach i sprawia, że na chwilę zapominamy o rzeczywistości.

Jabłecznik od szarlotki różni się ciastem. Mój przepis to coś a'la biszkopt, podczas gdy w szarlotce bazą jest ciasto kruche lub półkruche. W tym przepisie oczywiście postawiłam na jabłka, jednak do ciasta możesz dodać inne owoce: gruszki, maliny, borówki, truskawki czy rabarbar.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Prosty jabłecznik

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 150 g cukru,
  • 180 ml mleka,
  • 60 g roztopionego masła,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 3 jabłka.

Sposób przygotowania:

1. Do miski wbijam jajka, dodaję cukier i miksuję na jednolitą masę. Następnie wlewam roztopione i przestudzone masło, mleko, cynamon, proszek do pieczenia oraz mąkę pszenną, cały czas miksując.

Ciasto na szarlotkę- Pyszności
Ciasto na szarlotkę- Pyszności

2. Jabłka myję i kroję w kostkę, usuwając gniazda nasienne. Dorzucam do przygotowanego ciasta i mieszam. Najchętniej sięgam po kwaśne i twarde odmiany, jak Ligol, Antonówka, Reneta czy Champion.

Jabłecznik- Pyszności
Jabłecznik- Pyszności

3. Powstałą masę przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 40-45 minut.

Jabłecznik- Pyszności
Jabłecznik- Pyszności

4. Upieczone ciasto odstawiam do wystudzenia. Gdy przestygnie, posypuję je cukrem pudrem. Cukier możesz też wymieszać dodatkowo z odrobiną mielonego cynamonu, jeśli jesteś fanem jego smaku.Jabłecznik długo zachowuje świeżość i świetnie sprawdzi się również jako drugie śniadanie, bo łatwo zapakować go do pojemnika.Smacznego!

Prosty jabłecznik- Pyszności
Prosty jabłecznik- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza