Pyszny jabłecznik, która rozpływa się w ustach. Wszyscy będą chcieli dokładkę

Pyszny jabłecznik z prostych i dostępnych składników. Ten przepis to must have w domowym przepiśniku. Wychodzi idealny za każdym razem.

Jabłecznik - PysznościJabłecznik - Pyszności
Ewa

Jabłecznik to jedno z moich ukochanych ciast. Kojarzy mi się z wizytami u babci, kiedy to aromat pieczonych jabłek, cukru i cynamonu unosił się w całym domu. To ciasto to pewniak na każdą okazję. Po kawałek sięgnie zarówno babcia, mama, dzieci, jak i znajomi. Po latach prób i eksperymentowania mam już swój przepis, który za każdym razem daje mi wyjątkowe pyszne ciasto. Jest prosty, składniki są niedrogie i łatwo dostępne, więc często do niego wracam. Miękkie ciasto rozpływa się w ustach i sprawia, że na chwilę zapominamy o rzeczywistości.

Jabłecznik od szarlotki różni się ciastem. Mój przepis to coś a'la biszkopt, podczas gdy w szarlotce bazą jest ciasto kruche lub półkruche. W tym przepisie oczywiście postawiłam na jabłka, jednak do ciasta możesz dodać inne owoce: gruszki, maliny, borówki, truskawki czy rabarbar.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Prosty jabłecznik

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 150 g cukru,
  • 180 ml mleka,
  • 60 g roztopionego masła,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 3 jabłka.

Sposób przygotowania:

1. Do miski wbijam jajka, dodaję cukier i miksuję na jednolitą masę. Następnie wlewam roztopione i przestudzone masło, mleko, cynamon, proszek do pieczenia oraz mąkę pszenną, cały czas miksując.

Ciasto na szarlotkę- Pyszności
Ciasto na szarlotkę- Pyszności

2. Jabłka myję i kroję w kostkę, usuwając gniazda nasienne. Dorzucam do przygotowanego ciasta i mieszam. Najchętniej sięgam po kwaśne i twarde odmiany, jak Ligol, Antonówka, Reneta czy Champion.

Jabłecznik- Pyszności
Jabłecznik- Pyszności

3. Powstałą masę przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 40-45 minut.

Jabłecznik- Pyszności
Jabłecznik- Pyszności

4. Upieczone ciasto odstawiam do wystudzenia. Gdy przestygnie, posypuję je cukrem pudrem. Cukier możesz też wymieszać dodatkowo z odrobiną mielonego cynamonu, jeśli jesteś fanem jego smaku.Jabłecznik długo zachowuje świeżość i świetnie sprawdzi się również jako drugie śniadanie, bo łatwo zapakować go do pojemnika.Smacznego!

Prosty jabłecznik- Pyszności
Prosty jabłecznik- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯