Pyszny jabłecznik, która rozpływa się w ustach. Wszyscy będą chcieli dokładkę

Pyszny jabłecznik z prostych i dostępnych składników. Ten przepis to must have w domowym przepiśniku. Wychodzi idealny za każdym razem.

Jabłecznik - PysznościJabłecznik - Pyszności
Ewa

Jabłecznik to jedno z moich ukochanych ciast. Kojarzy mi się z wizytami u babci, kiedy to aromat pieczonych jabłek, cukru i cynamonu unosił się w całym domu. To ciasto to pewniak na każdą okazję. Po kawałek sięgnie zarówno babcia, mama, dzieci, jak i znajomi. Po latach prób i eksperymentowania mam już swój przepis, który za każdym razem daje mi wyjątkowe pyszne ciasto. Jest prosty, składniki są niedrogie i łatwo dostępne, więc często do niego wracam. Miękkie ciasto rozpływa się w ustach i sprawia, że na chwilę zapominamy o rzeczywistości.

Jabłecznik od szarlotki różni się ciastem. Mój przepis to coś a'la biszkopt, podczas gdy w szarlotce bazą jest ciasto kruche lub półkruche. W tym przepisie oczywiście postawiłam na jabłka, jednak do ciasta możesz dodać inne owoce: gruszki, maliny, borówki, truskawki czy rabarbar.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Prosty jabłecznik

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 150 g cukru,
  • 180 ml mleka,
  • 60 g roztopionego masła,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 3 jabłka.

Sposób przygotowania:

1. Do miski wbijam jajka, dodaję cukier i miksuję na jednolitą masę. Następnie wlewam roztopione i przestudzone masło, mleko, cynamon, proszek do pieczenia oraz mąkę pszenną, cały czas miksując.

Ciasto na szarlotkę- Pyszności
Ciasto na szarlotkę- Pyszności

2. Jabłka myję i kroję w kostkę, usuwając gniazda nasienne. Dorzucam do przygotowanego ciasta i mieszam. Najchętniej sięgam po kwaśne i twarde odmiany, jak Ligol, Antonówka, Reneta czy Champion.

Jabłecznik- Pyszności
Jabłecznik- Pyszności

3. Powstałą masę przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 40-45 minut.

Jabłecznik- Pyszności
Jabłecznik- Pyszności

4. Upieczone ciasto odstawiam do wystudzenia. Gdy przestygnie, posypuję je cukrem pudrem. Cukier możesz też wymieszać dodatkowo z odrobiną mielonego cynamonu, jeśli jesteś fanem jego smaku.Jabłecznik długo zachowuje świeżość i świetnie sprawdzi się również jako drugie śniadanie, bo łatwo zapakować go do pojemnika.Smacznego!

Prosty jabłecznik- Pyszności
Prosty jabłecznik- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak