PrzepisSekretny przepis na racuchy mojej prababci. Jeden składnik zmienia wszystko

Sekretny przepis na racuchy mojej prababci. Jeden składnik zmienia wszystko

Pixabay.pl
Pixabay.pl
Ewa
15.02.2023 15:09, aktualizacja: 15.02.2023 16:23

Zaskakujący przepis na racuchy z kiszoną kapustą. Wytrawne placki bez mięsa świetnie sprawdzą się na szybki i pożywny obiad.

Racuchy na słono

Racuchy kojarzą się nam przede wszystkim z rodzinnym domem i wyjazdami do babci. To właśnie ona smażyła je na patelni, a później okraszała obficie cukrem pudrem. Dla wielu z nas słodka wersja jest jedyną znaną, jednak te puszyste placuszki można przygotować również na słono. Ich miękkie wnętrze skrywa kapustę kiszoną, która świetnie przełamuje delikatny smak ciasta. Włączanie do diety kiszonek ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Kiszona kapusta to świetne źródło witamin z grupy B, C, A oraz potasu, żelaza i wapnia. Ma zbawienny wpływ na naszą odporność i jest naturalnym probiotykiem, który wspomaga pracę naszych jelit. Te proste i smaczne racuchy to dobry sposób na dodatkowe przemycenie kiszonek w naszej diecie.

Przepis na racuchy z kiszoną kapustą

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 190 g mąki
  • 2 jaja
  • 200 g kapusty kiszonej
  • sól
  • pieprz
  • 1 mała cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • szczypta suszonego kminku i majeranku
  • olej roślinny lub masło klarowane

Sposób przygotowania:

Kapustę kiszoną poszatkuj na mniejsze części i odciśnij nadmiar soku. Na patelni podsmaż posiekaną drobno cebulkę. Gdy zacznie się szklić- dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przesmaż całość. W misce roztrzep jajka. Stopniowo dodawaj mąkę oraz mleko. Powstała masa powinna być gładka i dość gęsta. Dodaj do niej podsmażoną cebulę i czosnek, dopraw solą, pieprzem, kminkiem oraz majerankiem. Nie przesadź z solą- słony smak otrzymujemy głównie z kapusty kiszonej. Dorzuć kapustę i całość dobrze wymieszaj.

Przepis na racuchy z kiszoną kapustą- Pyszności źródło Canva
Przepis na racuchy z kiszoną kapustą- Pyszności źródło Canva

Na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym wykładaj porcje przygotowanej masy. Smaż z obu stron aż placki apetycznie się zarumienią. Przełóż na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Gotowe racuchy możesz podawać z posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Przepis na proste dwuskładnikowe faworki znajdziesz na naszym kanale YouTube

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także