PrzepisPrzepis od Marilyn Monroe. Oto ulubione danie gwiazdy kina

Przepis od Marilyn Monroe. Oto ulubione danie gwiazdy kina

Pyszności - Fot. Canva/ Pixabay
Pyszności - Fot. Canva/ Pixabay

13.01.2023 11:01

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dziś mamy dla ciebie prawdziwą gratkę. W końcu nie na co dzień ma się możliwość przeczytania przepisu od samej Marilyn Monroe. Zastanawiasz się, jak prezentuje się jej autorskie danie? Wszystkie szczegóły zdradzamy w tym artykule. Oto ulubiony przepis Marylin Monroe.

Marilyn Monroe to prawdziwa ikona popkultury. Była kobietą licznych talentów: śpiewała, występowała na wielkim ekranie, ćwiczyła jogę i... doskonale gotowała. Ponoć jej specjalnością była francuska zupa rybna bouillabaisse, chociaż aktorka kochała też jeść steki wołowe, tosty czy wędzone ryby.

Przepis od Marilyn Monroe - Pyszności; foto: Pexels
Przepis od Marilyn Monroe - Pyszności; foto: Pexels

W opublikowanej w 2010 roku książce "Fragmenty. Wiersze, zapiski intymne, listy", znalazło się również zdjęcie odręcznego przepisu od Marilyn Monroe na farsz. Skomplikowaną recepturę próbowali odtworzyć między innymi dziennikarze "New York Timesa" oraz kulinarni blogerzy. Nie jest to sprawa łatwa, ale kto wie? Może tobie się powiedzie?

Przeczytaj przepis od Marilyn Monroe i sam się przekonaj. Uprzedzamy, roboty będzie po pachy!

Przepis od Marilyn Monroe na farsz

Składniki:

  • 400 g chleba na zakwasie
  • 200 g wątróbki drobiowej
  • 200 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 biała cebula
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1/2 szklanki natki pietruszki
  • 2 łyżki rozmarynu
  • 2 łyżki oregano
  • 2 łyżki tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 2 łyżki przyprawy do drobiu
  • 1 szklanka startego parmezanu
  • 3 szklanki bakalii (rodzynek i orzechów)
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

Przepis od Marilyn Monroe - Pyszności; foto: Canva
Przepis od Marilyn Monroe - Pyszności; foto: Canva

Cebulę, seler naciowy, natkę pietruszki i liść laurowy drobno posiekaj. To samo zrób z bakaliami i ugotowanymi na twardo jajkami.

Chleb przekrój na pół, zalej wodą i namaczaj przez 10 minut. Potem go odciśnij, posiekaj i przełóż do miski.

Wątróbki drobiowe wsadź do wrzącej, osolonej wody i gotuj przez 8 minut, w międzyczasie zbierając szumowiny. Odcedź podroby i pozostaw do ostudzenia. Kiedy tak się stanie, posiekaj je nożem.

Mieloną wołowinę podsmaż na patelni. Gdy się zarumieni, dodaj do niej ugotowane i pokrojone wątróbki. Dopraw pieprzem i solą. Zdejmij patelnię z ognia, a kiedy składniki lekko ostygną, dodaj je do miski z chlebem. Dorzuć jeszcze bakalie, seler naciowy, cebulę, jajka, natkę pietruszki, parmezan i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Tak przygotowaną mieszankę przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i piecz 45 minut w rozgrzanym do 180 stopni.

Tego niesamowitego farszu Marilyn Monroe używała do nadziewania kurczaka albo indyka. Ale może ty znajdziesz dla niego jeszcze inne zastosowanie?

Może nie umiemy śpiewać tak pięknie, jak Marilyn Monroe, ale w kuchni też co nieco potrafimy. Zobacz ten przepis z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także