Przepis podpatrzyłam u kuzynki. Są tak smaczne, że zdetronizują nawet zwykłe kotlety mielone

Jeśli znudziły ci się zwykłe kotlety mielone na obiad, sięgnij po równie smaczną alternatywę. Ostatnio podpatrzyłam u kuzynki genialny przepis na smaczne i zdrowe kotleciki z brokułów. Nie tylko apetycznie prezentują się na talerzu, ale także wyśmienicie smakują. To znakomity pomysł na szybki obiad.

KotletyKotlety
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kotlety brokułowe - warzywna alternatywa dla klasycznych mielonych

Brokuły, jako zdrowe i wszechstronne warzywo, mogą być bazą dla wielu potraw, w tym kotletów brokułowych. Kotlety brokułowe to smaczne i zdrowe danie, które zadowoli każdego, kto pragnie wdrożyć więcej warzyw do swojej diety. Co więcej, ich przygotowanie jest proste i szybkie.

Na liście składników znajdziemy łatwo dostępne i tanie produkty: brokuły (mogą być mrożone), ser żółty oraz jajka. Razem tworzą one niepowtarzalną kompozycję smakową. Takie kotlety można podawać z ziemniakami albo sałatką, co doskonale dopełnia ich smak. Co więcej, przepis możemy dowolnie modyfikować, dodając ulubione przyprawy czy zioła. Brokuły warto też częściowo zastąpić kalafiorem czy... ziemniakami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym - pyszny obiad dla rodziny

Jak zrobić kotlety brokułowe?

Przygotowanie kotletów brokułowych wymaga kilku kluczowych składników, które zwykle znajdują się w każdej kuchni. Potrzebujemy około 500 g brokułów, bułki tartej, żółtego sera, ziół prowansalskich i czosnku. To zestaw, który pozwoli na stworzenie pysznych i aromatycznych kotletów.

Doprawienie to klucz do sukcesu. Świeży lub suszony czosnek, zioła prowansalskie oraz niewielka ilość sera żółtego nadają kotletom charakterystycznego smaku. Dodanie szczypty soli i pieprzu wedle gustu pozwoli na personalizację przepisu, aby pasował do każdej kuchni.

Przepis na kotlety brokułowe

Składniki:

  • 500 g brokułów,
  • 1/2 szklanki bułki tartej,
  • 60 g żółtego sera,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 1,5 łyżeczki suszonego czosnku,
  • Sól i pieprz do smaku,
  • Olej roślinny do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Gotowanie brokułów: Brokuły podziel na różyczki i gotuj na parze przez około 5 minut. Po ugotowaniu przełóż je do miski i ostudź.
  2. Przygotowanie masy: Ugotowane brokuły dokładnie zblenduj na gładką masę. Dodaj starty żółty ser, jajko, bułkę tartą, zioła prowansalskie i suszony czosnek. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Formowanie kotletów: Z powstałej masy formuj niewielkie kotlety, które następnie obtocz w bułce tartej.
  4. Smażenie: Rozgrzej na patelni olej roślinny. Smaż kotlety z obu stron na złoty kolor, aż będą chrupiące i gotowe do podania.

Porada: Kotlety brokułowe najlepiej smakują podane z sałatką ze świeżych warzyw lub lekkim sosem jogurtowym.

Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka