Przepis podpatrzyłam u kuzynki. Są tak smaczne, że zdetronizują nawet zwykłe kotlety mielone

Jeśli znudziły ci się zwykłe kotlety mielone na obiad, sięgnij po równie smaczną alternatywę. Ostatnio podpatrzyłam u kuzynki genialny przepis na smaczne i zdrowe kotleciki z brokułów. Nie tylko apetycznie prezentują się na talerzu, ale także wyśmienicie smakują. To znakomity pomysł na szybki obiad.

KotletyKotlety
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kotlety brokułowe - warzywna alternatywa dla klasycznych mielonych

Brokuły, jako zdrowe i wszechstronne warzywo, mogą być bazą dla wielu potraw, w tym kotletów brokułowych. Kotlety brokułowe to smaczne i zdrowe danie, które zadowoli każdego, kto pragnie wdrożyć więcej warzyw do swojej diety. Co więcej, ich przygotowanie jest proste i szybkie.

Na liście składników znajdziemy łatwo dostępne i tanie produkty: brokuły (mogą być mrożone), ser żółty oraz jajka. Razem tworzą one niepowtarzalną kompozycję smakową. Takie kotlety można podawać z ziemniakami albo sałatką, co doskonale dopełnia ich smak. Co więcej, przepis możemy dowolnie modyfikować, dodając ulubione przyprawy czy zioła. Brokuły warto też częściowo zastąpić kalafiorem czy... ziemniakami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym - pyszny obiad dla rodziny

Jak zrobić kotlety brokułowe?

Przygotowanie kotletów brokułowych wymaga kilku kluczowych składników, które zwykle znajdują się w każdej kuchni. Potrzebujemy około 500 g brokułów, bułki tartej, żółtego sera, ziół prowansalskich i czosnku. To zestaw, który pozwoli na stworzenie pysznych i aromatycznych kotletów.

Doprawienie to klucz do sukcesu. Świeży lub suszony czosnek, zioła prowansalskie oraz niewielka ilość sera żółtego nadają kotletom charakterystycznego smaku. Dodanie szczypty soli i pieprzu wedle gustu pozwoli na personalizację przepisu, aby pasował do każdej kuchni.

Przepis na kotlety brokułowe

Składniki:

  • 500 g brokułów,
  • 1/2 szklanki bułki tartej,
  • 60 g żółtego sera,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 1,5 łyżeczki suszonego czosnku,
  • Sól i pieprz do smaku,
  • Olej roślinny do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Gotowanie brokułów: Brokuły podziel na różyczki i gotuj na parze przez około 5 minut. Po ugotowaniu przełóż je do miski i ostudź.
  2. Przygotowanie masy: Ugotowane brokuły dokładnie zblenduj na gładką masę. Dodaj starty żółty ser, jajko, bułkę tartą, zioła prowansalskie i suszony czosnek. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Formowanie kotletów: Z powstałej masy formuj niewielkie kotlety, które następnie obtocz w bułce tartej.
  4. Smażenie: Rozgrzej na patelni olej roślinny. Smaż kotlety z obu stron na złoty kolor, aż będą chrupiące i gotowe do podania.

Porada: Kotlety brokułowe najlepiej smakują podane z sałatką ze świeżych warzyw lub lekkim sosem jogurtowym.

Wybrane dla Ciebie

Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców