Przepis podpatrzyłam u kuzynki. Są tak smaczne, że zdetronizują nawet zwykłe kotlety mielone

Jeśli znudziły ci się zwykłe kotlety mielone na obiad, sięgnij po równie smaczną alternatywę. Ostatnio podpatrzyłam u kuzynki genialny przepis na smaczne i zdrowe kotleciki z brokułów. Nie tylko apetycznie prezentują się na talerzu, ale także wyśmienicie smakują. To znakomity pomysł na szybki obiad.

KotletyKotlety
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kotlety brokułowe - warzywna alternatywa dla klasycznych mielonych

Brokuły, jako zdrowe i wszechstronne warzywo, mogą być bazą dla wielu potraw, w tym kotletów brokułowych. Kotlety brokułowe to smaczne i zdrowe danie, które zadowoli każdego, kto pragnie wdrożyć więcej warzyw do swojej diety. Co więcej, ich przygotowanie jest proste i szybkie.

Na liście składników znajdziemy łatwo dostępne i tanie produkty: brokuły (mogą być mrożone), ser żółty oraz jajka. Razem tworzą one niepowtarzalną kompozycję smakową. Takie kotlety można podawać z ziemniakami albo sałatką, co doskonale dopełnia ich smak. Co więcej, przepis możemy dowolnie modyfikować, dodając ulubione przyprawy czy zioła. Brokuły warto też częściowo zastąpić kalafiorem czy... ziemniakami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym - pyszny obiad dla rodziny

Jak zrobić kotlety brokułowe?

Przygotowanie kotletów brokułowych wymaga kilku kluczowych składników, które zwykle znajdują się w każdej kuchni. Potrzebujemy około 500 g brokułów, bułki tartej, żółtego sera, ziół prowansalskich i czosnku. To zestaw, który pozwoli na stworzenie pysznych i aromatycznych kotletów.

Doprawienie to klucz do sukcesu. Świeży lub suszony czosnek, zioła prowansalskie oraz niewielka ilość sera żółtego nadają kotletom charakterystycznego smaku. Dodanie szczypty soli i pieprzu wedle gustu pozwoli na personalizację przepisu, aby pasował do każdej kuchni.

Przepis na kotlety brokułowe

Składniki:

  • 500 g brokułów,
  • 1/2 szklanki bułki tartej,
  • 60 g żółtego sera,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 1,5 łyżeczki suszonego czosnku,
  • Sól i pieprz do smaku,
  • Olej roślinny do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Gotowanie brokułów: Brokuły podziel na różyczki i gotuj na parze przez około 5 minut. Po ugotowaniu przełóż je do miski i ostudź.
  2. Przygotowanie masy: Ugotowane brokuły dokładnie zblenduj na gładką masę. Dodaj starty żółty ser, jajko, bułkę tartą, zioła prowansalskie i suszony czosnek. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Formowanie kotletów: Z powstałej masy formuj niewielkie kotlety, które następnie obtocz w bułce tartej.
  4. Smażenie: Rozgrzej na patelni olej roślinny. Smaż kotlety z obu stron na złoty kolor, aż będą chrupiące i gotowe do podania.

Porada: Kotlety brokułowe najlepiej smakują podane z sałatką ze świeżych warzyw lub lekkim sosem jogurtowym.

Wybrane dla Ciebie
Babcia zawsze trzyma się złotej zasady. Kluski śląskie wychodzą jędrne i mięciutkie
Babcia zawsze trzyma się złotej zasady. Kluski śląskie wychodzą jędrne i mięciutkie
Czeskie gospodynie wkładają do słoików i marynują jak ogórki. Dla Polaków nie do pomyślenia
Czeskie gospodynie wkładają do słoików i marynują jak ogórki. Dla Polaków nie do pomyślenia
Zamiast racuchów, smażę biszkoptowe placuszki. Na patelni rosną jak szalone i są puszyste jak chmurki
Zamiast racuchów, smażę biszkoptowe placuszki. Na patelni rosną jak szalone i są puszyste jak chmurki
Chłodzisz jajka po ugotowaniu? To duży błąd
Chłodzisz jajka po ugotowaniu? To duży błąd
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
Smażoną rybę upycham do słoika i robię szybką zalewę. Nic się nie marnuje, a przekąska na sylwestra gotowa
Smażoną rybę upycham do słoika i robię szybką zalewę. Nic się nie marnuje, a przekąska na sylwestra gotowa
Zostało ci ciasto po świętach? Wypróbuj ten sposób, a przetrwają świeże nawet do Nowego Roku
Zostało ci ciasto po świętach? Wypróbuj ten sposób, a przetrwają świeże nawet do Nowego Roku
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯