Przepis prababci. Weź ziemniaki i połącz je z kilkoma tanimi składnikami

Obłędnie pyszne i chrupiące krokiety ziemniaczane to przepis prosto z zeszytu mojej prababci. Są tanie, smaczne i idealne na prosty obiad.

Krokiety ziemniaczane- Pyszności, źródło: CanvaKrokiety ziemniaczane- Pyszności, źródło: Canva
Ewa

Stary, nieco już podniszczony przepiśnik mojej prababci to prawdziwa skarbnica wiedzy i receptur. Kiedy wpadł w moje ręce, od razu zabrałam się za wertowanie przepisów spisywanych latami przez kobiety z mojej rodziny. W oczy rzucił mi się przepis na krokiety z ziemniaków. Najczęściej przygotowuję je w klasycznej wersji, z naleśników w panierce. We wspomnieniach odszukałam jednak te ziemniaczane, z dodatkiem koperku, które chrupały przy każdym ugryzieniu. Dziś często sięgam po ten przepis i przygotowuję je dla moich bliskich. Przepadają za tym przysmakiem.

Krokiety z ziemniaków

Składniki:

  • 5-6 ziemniaków,
  • 2 żółtka,
  • 1 całe jajo,
  • 2 łyżki masła,
  • odrobina mleka,
  • mąka pszenna,
  • bułka tarta,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku,
  • natka pietruszki, koperek lub szczypiorek,
  • olej roślinny,
  • podsmażona cebulka,
  • 1-2 ząbki czosnku,

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obieram, myję i gotuję w osolonej wodzie, aż staną się miękkie. Odcedzam i gdy są jeszcze ciepłe, rozgniatam je tłuczkiem lub przeciskam przez praskę, dodając do nich masło i odrobinę mleka. Odstawiam do wystudzenia.
  2. Gdy ziemniaczane purée przestygnie, dodaję żółtka, przyprawy i posiekane zioła. Możesz użyć jednego z nich lub wymieszać kilka rodzajów ze sobą. Dodaję też podsmażoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie mieszam.
  3. Formuję z masy wałeczki i obtaczam je po kolei w mące pszennej, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
  4. Wykładam na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażam z każdej strony, aż się zarumienią. Nie robię tego na dużej mocy, żeby panierka się nie przypaliła.
  5. Krokiety odsączam na kawałku ręcznika papierowego z nadmiaru tłuszczu. Serwuję na ciepło.

Do masy możesz dorzucić również inne dodatki. Sprawdzi się tutaj np. drobno posiekana papryka lub malutkie kawałki kiełbasy. Ja najbardziej lubię je w wersji wegetariańskiej, prostej, z dodatkiem świeżego koperku.

Krokiety ziemniaczane- Pyszności, źródło: Canva
Krokiety ziemniaczane- Pyszności, źródło: Canva

Jak serwować ziemniaczane krokieciki?

Kremowe wnętrze świetnie komponuje się z chrupką panierką. Takie krokiety świetnie sprawdzą się jako zamiennik zwykłych ziemniaków do dań mięsnych. Możesz również serwować je samodzielnie lub z prostym sosem grzybowym i pieczarkowym. Ten dodatek pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane