Przepis prababci. Weź ziemniaki i połącz je z kilkoma tanimi składnikami
Obłędnie pyszne i chrupiące krokiety ziemniaczane to przepis prosto z zeszytu mojej prababci. Są tanie, smaczne i idealne na prosty obiad.
14.07.2023 14:47
Stary, nieco już podniszczony przepiśnik mojej prababci to prawdziwa skarbnica wiedzy i receptur. Kiedy wpadł w moje ręce, od razu zabrałam się za wertowanie przepisów spisywanych latami przez kobiety z mojej rodziny. W oczy rzucił mi się przepis na krokiety z ziemniaków. Najczęściej przygotowuję je w klasycznej wersji, z naleśników w panierce. We wspomnieniach odszukałam jednak te ziemniaczane, z dodatkiem koperku, które chrupały przy każdym ugryzieniu. Dziś często sięgam po ten przepis i przygotowuję je dla moich bliskich. Przepadają za tym przysmakiem.
Krokiety z ziemniaków
Składniki:
- 5-6 ziemniaków,
- 2 żółtka,
- 1 całe jajo,
- 2 łyżki masła,
- odrobina mleka,
- mąka pszenna,
- bułka tarta,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku,
- natka pietruszki, koperek lub szczypiorek,
- olej roślinny,
- podsmażona cebulka,
- 1-2 ząbki czosnku,
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obieram, myję i gotuję w osolonej wodzie, aż staną się miękkie. Odcedzam i gdy są jeszcze ciepłe, rozgniatam je tłuczkiem lub przeciskam przez praskę, dodając do nich masło i odrobinę mleka. Odstawiam do wystudzenia.
- Gdy ziemniaczane purée przestygnie, dodaję żółtka, przyprawy i posiekane zioła. Możesz użyć jednego z nich lub wymieszać kilka rodzajów ze sobą. Dodaję też podsmażoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie mieszam.
- Formuję z masy wałeczki i obtaczam je po kolei w mące pszennej, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
- Wykładam na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażam z każdej strony, aż się zarumienią. Nie robię tego na dużej mocy, żeby panierka się nie przypaliła.
- Krokiety odsączam na kawałku ręcznika papierowego z nadmiaru tłuszczu. Serwuję na ciepło.
Do masy możesz dorzucić również inne dodatki. Sprawdzi się tutaj np. drobno posiekana papryka lub malutkie kawałki kiełbasy. Ja najbardziej lubię je w wersji wegetariańskiej, prostej, z dodatkiem świeżego koperku.
Jak serwować ziemniaczane krokieciki?
Kremowe wnętrze świetnie komponuje się z chrupką panierką. Takie krokiety świetnie sprawdzą się jako zamiennik zwykłych ziemniaków do dań mięsnych. Możesz również serwować je samodzielnie lub z prostym sosem grzybowym i pieczarkowym. Ten dodatek pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci.