Przepis prababci. Weź ziemniaki i połącz je z kilkoma tanimi składnikami

Obłędnie pyszne i chrupiące krokiety ziemniaczane to przepis prosto z zeszytu mojej prababci. Są tanie, smaczne i idealne na prosty obiad.

Krokiety ziemniaczane- Pyszności, źródło: CanvaKrokiety ziemniaczane- Pyszności, źródło: Canva
Ewa

Stary, nieco już podniszczony przepiśnik mojej prababci to prawdziwa skarbnica wiedzy i receptur. Kiedy wpadł w moje ręce, od razu zabrałam się za wertowanie przepisów spisywanych latami przez kobiety z mojej rodziny. W oczy rzucił mi się przepis na krokiety z ziemniaków. Najczęściej przygotowuję je w klasycznej wersji, z naleśników w panierce. We wspomnieniach odszukałam jednak te ziemniaczane, z dodatkiem koperku, które chrupały przy każdym ugryzieniu. Dziś często sięgam po ten przepis i przygotowuję je dla moich bliskich. Przepadają za tym przysmakiem.

Krokiety z ziemniaków

Składniki:

  • 5-6 ziemniaków,
  • 2 żółtka,
  • 1 całe jajo,
  • 2 łyżki masła,
  • odrobina mleka,
  • mąka pszenna,
  • bułka tarta,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku,
  • natka pietruszki, koperek lub szczypiorek,
  • olej roślinny,
  • podsmażona cebulka,
  • 1-2 ząbki czosnku,

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obieram, myję i gotuję w osolonej wodzie, aż staną się miękkie. Odcedzam i gdy są jeszcze ciepłe, rozgniatam je tłuczkiem lub przeciskam przez praskę, dodając do nich masło i odrobinę mleka. Odstawiam do wystudzenia.
  2. Gdy ziemniaczane purée przestygnie, dodaję żółtka, przyprawy i posiekane zioła. Możesz użyć jednego z nich lub wymieszać kilka rodzajów ze sobą. Dodaję też podsmażoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie mieszam.
  3. Formuję z masy wałeczki i obtaczam je po kolei w mące pszennej, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
  4. Wykładam na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażam z każdej strony, aż się zarumienią. Nie robię tego na dużej mocy, żeby panierka się nie przypaliła.
  5. Krokiety odsączam na kawałku ręcznika papierowego z nadmiaru tłuszczu. Serwuję na ciepło.

Do masy możesz dorzucić również inne dodatki. Sprawdzi się tutaj np. drobno posiekana papryka lub malutkie kawałki kiełbasy. Ja najbardziej lubię je w wersji wegetariańskiej, prostej, z dodatkiem świeżego koperku.

Krokiety ziemniaczane- Pyszności, źródło: Canva
Krokiety ziemniaczane- Pyszności, źródło: Canva

Jak serwować ziemniaczane krokieciki?

Kremowe wnętrze świetnie komponuje się z chrupką panierką. Takie krokiety świetnie sprawdzą się jako zamiennik zwykłych ziemniaków do dań mięsnych. Możesz również serwować je samodzielnie lub z prostym sosem grzybowym i pieczarkowym. Ten dodatek pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci.

Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy