Przepis z ogórków małosolnych. Nie uwierzysz, z czym można je łączyć

Ogórki małosolne to obłędny letni przysmak. Wiele osób czeka cały rok na to, by przygotować te gruntowe ogórki w specjalnej zalewie. Zazwyczaj są dla nas dodatkiem do kanapek, mięs oraz sosów. Są jednak tacy, którzy pokusili się o pewną wariację na temat tych ogórków i okazało się, że to smakuje obłędnie!

Ogórki małosolne są obłędne. Fot. PixabayOgórki małosolne są obłędne. Fot. Pixabay

Ogórki małosolne to krótko kiszone ogórki gruntowe. Polacy uwielbiają ich smak i gdy tylko nasze krajowe ogórki gruntowe pojawiają się w sklepach, biegną jak najprędzej, by zrobić zapasy i jak najszybciej rozpocząć kiszenie. Jak zrobić ogórki małosolne, by były twarde? I co z nich zrobić, by zaskoczyć swoich bliskich? Podpowiadamy.

Przepis na koktajl z ogórków małosolnych. Brzmi absurdalnie, ale jest pyszny

Przygotowanie koktajlu z ogórków małosolnych jest niezwykle proste. Wystarczy zblendować kilka małosolnych z kefirem, a następnie dodać koperek, szczypiorek, a nawet rzodkiewkę. Tak przygotowany koktajl będzie świetnym dodatkiem do obiadu - gotowanych lub pieczonych młodych ziemniaków. Świetnie sprawdzi się też w towarzystwie jajka sadzonego, zastępując maślankę z warzywami.  Ogórki małosolne można też połączyć z jogurtem naturalnym i przyprawami, by stworzyć z nich pyszny sos będący na przykład świetnym dodatkiem do grilla.

Co zrobić, by ogórki małosolne były twarde? Przepis babci jest niezastąpiony

Wiele osób ma problem z tym, że przygotowane przez nich ogórki małosolne są miękkie. Okazuje się, że można temu zaradzić. Wystarczy, że zastosujemy się do przepisu babci.

Składniki: 

  • kilogram ogórków na 1 litr zalewy,
  • zalewa - 1 łyżka soli na 1 litr wody,
  • korzeń chrzanu,
  • 6-7 ząbków czosnku,
  • kilka gałązek kopru razem z baldachami.

Sposób przygotowania: 

  1. Wodę wlewamy do garnka i dodajemy łyżkę soli.
  2. Ogórkom obcinamy końcówki i nacinamy je na kształt krzyżyków, by ogórki szybciej nabrały smaku.
  3. Do słoja bądź innego wybranego naczynia wrzucamy chrzan oraz czosnek. Ogórki układamy pionowo, zostawiając im odrobinę miejsca.
  4. Przykrywamy ogórki koprem.
  5. Zalewamy ogórki zagotowaną wodą po ostudzeniu.
  6. Słój odstawiamy w ciemne miejsce. Po trzech dniach ogórki będą gotowe do spożycia.
Ogórki małosolne są obłędne. Fot. Pixabay
Ogórki małosolne są obłędne. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom