Przepis z ogórków małosolnych. Nie uwierzysz, z czym można je łączyć

Ogórki małosolne to obłędny letni przysmak. Wiele osób czeka cały rok na to, by przygotować te gruntowe ogórki w specjalnej zalewie. Zazwyczaj są dla nas dodatkiem do kanapek, mięs oraz sosów. Są jednak tacy, którzy pokusili się o pewną wariację na temat tych ogórków i okazało się, że to smakuje obłędnie!

Ogórki małosolne są obłędne. Fot. PixabayOgórki małosolne są obłędne. Fot. Pixabay

Ogórki małosolne to krótko kiszone ogórki gruntowe. Polacy uwielbiają ich smak i gdy tylko nasze krajowe ogórki gruntowe pojawiają się w sklepach, biegną jak najprędzej, by zrobić zapasy i jak najszybciej rozpocząć kiszenie. Jak zrobić ogórki małosolne, by były twarde? I co z nich zrobić, by zaskoczyć swoich bliskich? Podpowiadamy.

Przepis na koktajl z ogórków małosolnych. Brzmi absurdalnie, ale jest pyszny

Przygotowanie koktajlu z ogórków małosolnych jest niezwykle proste. Wystarczy zblendować kilka małosolnych z kefirem, a następnie dodać koperek, szczypiorek, a nawet rzodkiewkę. Tak przygotowany koktajl będzie świetnym dodatkiem do obiadu - gotowanych lub pieczonych młodych ziemniaków. Świetnie sprawdzi się też w towarzystwie jajka sadzonego, zastępując maślankę z warzywami.  Ogórki małosolne można też połączyć z jogurtem naturalnym i przyprawami, by stworzyć z nich pyszny sos będący na przykład świetnym dodatkiem do grilla.

Co zrobić, by ogórki małosolne były twarde? Przepis babci jest niezastąpiony

Wiele osób ma problem z tym, że przygotowane przez nich ogórki małosolne są miękkie. Okazuje się, że można temu zaradzić. Wystarczy, że zastosujemy się do przepisu babci.

Składniki: 

  • kilogram ogórków na 1 litr zalewy,
  • zalewa - 1 łyżka soli na 1 litr wody,
  • korzeń chrzanu,
  • 6-7 ząbków czosnku,
  • kilka gałązek kopru razem z baldachami.

Sposób przygotowania: 

  1. Wodę wlewamy do garnka i dodajemy łyżkę soli.
  2. Ogórkom obcinamy końcówki i nacinamy je na kształt krzyżyków, by ogórki szybciej nabrały smaku.
  3. Do słoja bądź innego wybranego naczynia wrzucamy chrzan oraz czosnek. Ogórki układamy pionowo, zostawiając im odrobinę miejsca.
  4. Przykrywamy ogórki koprem.
  5. Zalewamy ogórki zagotowaną wodą po ostudzeniu.
  6. Słój odstawiamy w ciemne miejsce. Po trzech dniach ogórki będą gotowe do spożycia.
Ogórki małosolne są obłędne. Fot. Pixabay
Ogórki małosolne są obłędne. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇