PrzepisPrzepis z ogórków małosolnych. Nie uwierzysz, z czym można je łączyć

Przepis z ogórków małosolnych. Nie uwierzysz, z czym można je łączyć

Ogórki małosolne są obłędne. Fot. Pixabay
Ogórki małosolne są obłędne. Fot. Pixabay
25.06.2023 08:15, aktualizacja: 25.06.2023 09:04

Ogórki małosolne to obłędny letni przysmak. Wiele osób czeka cały rok na to, by przygotować te gruntowe ogórki w specjalnej zalewie. Zazwyczaj są dla nas dodatkiem do kanapek, mięs oraz sosów. Są jednak tacy, którzy pokusili się o pewną wariację na temat tych ogórków i okazało się, że to smakuje obłędnie!

Ogórki małosolne to krótko kiszone ogórki gruntowe. Polacy uwielbiają ich smak i gdy tylko nasze krajowe ogórki gruntowe pojawiają się w sklepach, biegną jak najprędzej, by zrobić zapasy i jak najszybciej rozpocząć kiszenie. Jak zrobić ogórki małosolne, by były twarde? I co z nich zrobić, by zaskoczyć swoich bliskich? Podpowiadamy.

Przepis na koktajl z ogórków małosolnych. Brzmi absurdalnie, ale jest pyszny

Przygotowanie koktajlu z ogórków małosolnych jest niezwykle proste. Wystarczy zblendować kilka małosolnych z kefirem, a następnie dodać koperek, szczypiorek, a nawet rzodkiewkę. Tak przygotowany koktajl będzie świetnym dodatkiem do obiadu - gotowanych lub pieczonych młodych ziemniaków. Świetnie sprawdzi się też w towarzystwie jajka sadzonego, zastępując maślankę z warzywami.  Ogórki małosolne można też połączyć z jogurtem naturalnym i przyprawami, by stworzyć z nich pyszny sos będący na przykład świetnym dodatkiem do grilla.

Co zrobić, by ogórki małosolne były twarde? Przepis babci jest niezastąpiony

Wiele osób ma problem z tym, że przygotowane przez nich ogórki małosolne są miękkie. Okazuje się, że można temu zaradzić. Wystarczy, że zastosujemy się do przepisu babci.

Składniki: 

  • kilogram ogórków na 1 litr zalewy,
  • zalewa - 1 łyżka soli na 1 litr wody,
  • korzeń chrzanu,
  • 6-7 ząbków czosnku,
  • kilka gałązek kopru razem z baldachami.

Sposób przygotowania: 

  1. Wodę wlewamy do garnka i dodajemy łyżkę soli.
  2. Ogórkom obcinamy końcówki i nacinamy je na kształt krzyżyków, by ogórki szybciej nabrały smaku.
  3. Do słoja bądź innego wybranego naczynia wrzucamy chrzan oraz czosnek. Ogórki układamy pionowo, zostawiając im odrobinę miejsca.
  4. Przykrywamy ogórki koprem.
  5. Zalewamy ogórki zagotowaną wodą po ostudzeniu.
  6. Słój odstawiamy w ciemne miejsce. Po trzech dniach ogórki będą gotowe do spożycia.
Ogórki małosolne są obłędne. Fot. Pixabay
Ogórki małosolne są obłędne. Fot. Pixabay
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także