Tak zrobiony kurczak nie ma sobie równych. Panierka zwala z nóg
Pieczony kurczak to jeden z najprostszych do przygotowania obiadów, który nie wymaga od nas żadnych umiejętności. Co więcej, smakuje też obłędnie pysznie, więc może z dumą gościć na naszym stole. Ta panierka do kurczaka nie ma jednak sobie równych. Podpowiadamy, jak ją przygotować.
24.06.2023 | aktual.: 15.09.2023 14:07
Dania z kurczaka są niezwykle popularne. Nic dziwnego, ponieważ wymagają małego nakładu pracy i trudno je zepsuć. Ale w prosty sposób można je też ulepszyć. Ta panierka do kurczaka sprawi, że będzie jeszcze bardziej chrupki. Gwarantujemy, że nikt nie będzie mógł się mu oprzeć.
Udka z kurczaka z przepisu Tomasza Strzelczyka. Panierka sprawia, że obiad jest obłędny
Panierka do kurczaka Tomasza Strzelczyka nie ma sobie równych. Sprawia, że kurczak jest chrupki, a jednocześnie nie odbiera mu soczystości. Jak zrobić kurczaka z przepisu kucharza? Odpowiadamy.
Składniki:
- kilka podudzi z kurczaka,
- łyżeczka czerwonej papryki,
- szczypta chili,
- 50 g parmezanu,
- 2 jajka,
- 50 ml mleka,
- mąka,
- bułka tarta,
- sól,
- pieprz,
- 100 g masła,
- szczypta rozmarynu,
- 4 ząbki czosnku.
Kurczak w chrupiącej panierce. Sposób przygotowania krok po kroku
- Podudzia z kurczaka należy umyć pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć na przykład za pomocą ręcznika papierowego.
- Zgodnie z przepisem kolejnym krokiem jest przyprawianie mięsa.
- Następnie wsypujemy do miski bułkę tartą i dodajemy parmezan oraz mąkę.
- W innej misce mieszamy jajka z mlekiem.
- Przechodzimy do panierowania mięsa. Najpierw moczymy je w mące, a później w bułce tartej z serem.
- Podudzia układamy na blaszce i nacieramy mieszanką roztopionego masła, rozmarynu oraz czosnku.
- Pieczemy w 200 stopniach Celsjuszach przez 40 minut.
Upieczone w ten sposób kurczaki można podać z różnymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się ziemniaki — na przykład młode gotowane ziemniaki, pieczone bądź frytki. Pasować będzie tu również ryż czy kasza. Nie warto zapominać o surówce — na przykład z młodej kapusty czy kapusty pekińskiej, która nada całemu daniu świeżości. Smacznego!