Tak zrobiony kurczak nie ma sobie równych. Panierka zwala z nóg

Pieczony kurczak to jeden z najprostszych do przygotowania obiadów, który nie wymaga od nas żadnych umiejętności. Co więcej, smakuje też obłędnie pysznie, więc może z dumą gościć na naszym stole. Ta panierka do kurczaka nie ma jednak sobie równych. Podpowiadamy, jak ją przygotować. 

ObrazekPysznosci - Fot. Adobe Stock

Dania z kurczaka są niezwykle popularne. Nic dziwnego, ponieważ wymagają małego nakładu pracy i trudno je zepsuć. Ale w prosty sposób można je też ulepszyć. Ta panierka do kurczaka sprawi, że będzie jeszcze bardziej chrupki. Gwarantujemy, że nikt nie będzie mógł się mu oprzeć.

Udka z kurczaka z przepisu Tomasza Strzelczyka. Panierka sprawia, że obiad jest obłędny

Panierka do kurczaka Tomasza Strzelczyka nie ma sobie równych. Sprawia, że kurczak jest chrupki, a jednocześnie nie odbiera mu soczystości. Jak zrobić kurczaka z przepisu kucharza? Odpowiadamy.

Składniki:

  • kilka podudzi z kurczaka,
  • łyżeczka czerwonej papryki,
  • szczypta chili,
  • 50 g parmezanu,
  • 2 jajka,
  • 50 ml mleka,
  • mąka,
  • bułka tarta,
  • sól,
  • pieprz,
  • 100 g masła,
  • szczypta rozmarynu,
  • 4 ząbki czosnku.

Kurczak w chrupiącej panierce. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Podudzia z kurczaka należy umyć pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć na przykład za pomocą ręcznika papierowego.
  2. Zgodnie z przepisem kolejnym krokiem jest przyprawianie mięsa.
  3. Następnie wsypujemy do miski bułkę tartą i dodajemy parmezan oraz mąkę.
  4. W innej misce mieszamy jajka z mlekiem.
  5. Przechodzimy do panierowania mięsa. Najpierw moczymy je w mące, a później w bułce tartej z serem.
  6. Podudzia układamy na blaszce i nacieramy mieszanką roztopionego masła, rozmarynu oraz czosnku.
  7. Pieczemy w 200 stopniach Celsjuszach przez 40 minut.

Upieczone w ten sposób kurczaki można podać z różnymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się ziemniaki — na przykład młode gotowane ziemniaki, pieczone bądź frytki. Pasować będzie tu również ryż czy kasza. Nie warto zapominać o surówce — na przykład z młodej kapusty czy kapusty pekińskiej, która nada całemu daniu świeżości. Smacznego!

Kurczak pieczony w chrupiącej panierce. Fot. Pixabay
Kurczak pieczony w chrupiącej panierce. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej