Tak zrobiony kurczak nie ma sobie równych. Panierka zwala z nóg

Pieczony kurczak to jeden z najprostszych do przygotowania obiadów, który nie wymaga od nas żadnych umiejętności. Co więcej, smakuje też obłędnie pysznie, więc może z dumą gościć na naszym stole. Ta panierka do kurczaka nie ma jednak sobie równych. Podpowiadamy, jak ją przygotować. 

ObrazekPysznosci - Fot. Adobe Stock

Dania z kurczaka są niezwykle popularne. Nic dziwnego, ponieważ wymagają małego nakładu pracy i trudno je zepsuć. Ale w prosty sposób można je też ulepszyć. Ta panierka do kurczaka sprawi, że będzie jeszcze bardziej chrupki. Gwarantujemy, że nikt nie będzie mógł się mu oprzeć.

Udka z kurczaka z przepisu Tomasza Strzelczyka. Panierka sprawia, że obiad jest obłędny

Panierka do kurczaka Tomasza Strzelczyka nie ma sobie równych. Sprawia, że kurczak jest chrupki, a jednocześnie nie odbiera mu soczystości. Jak zrobić kurczaka z przepisu kucharza? Odpowiadamy.

Składniki:

  • kilka podudzi z kurczaka,
  • łyżeczka czerwonej papryki,
  • szczypta chili,
  • 50 g parmezanu,
  • 2 jajka,
  • 50 ml mleka,
  • mąka,
  • bułka tarta,
  • sól,
  • pieprz,
  • 100 g masła,
  • szczypta rozmarynu,
  • 4 ząbki czosnku.

Kurczak w chrupiącej panierce. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Podudzia z kurczaka należy umyć pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć na przykład za pomocą ręcznika papierowego.
  2. Zgodnie z przepisem kolejnym krokiem jest przyprawianie mięsa.
  3. Następnie wsypujemy do miski bułkę tartą i dodajemy parmezan oraz mąkę.
  4. W innej misce mieszamy jajka z mlekiem.
  5. Przechodzimy do panierowania mięsa. Najpierw moczymy je w mące, a później w bułce tartej z serem.
  6. Podudzia układamy na blaszce i nacieramy mieszanką roztopionego masła, rozmarynu oraz czosnku.
  7. Pieczemy w 200 stopniach Celsjuszach przez 40 minut.

Upieczone w ten sposób kurczaki można podać z różnymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się ziemniaki — na przykład młode gotowane ziemniaki, pieczone bądź frytki. Pasować będzie tu również ryż czy kasza. Nie warto zapominać o surówce — na przykład z młodej kapusty czy kapusty pekińskiej, która nada całemu daniu świeżości. Smacznego!

Kurczak pieczony w chrupiącej panierce. Fot. Pixabay
Kurczak pieczony w chrupiącej panierce. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀