Zapomnij o piasku, który trzeszczy w zębach. Tak szybko oczyścisz kurki
23.06.2023 09:00
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kurki pojawiają się już w polskich lasach. Sezon na te grzyby trwa od czerwca do października, więc zdecydowanie warto wyruszyć na grzybobranie. W końcu kurki są niezwykle aromatyczne i wyróżniają się delikatnym smakiem. Piasek, który się w nich znajduje, lubi jednak trzeszczeć w zębach. Na szczęście można temu zapobiec w prosty sposób.
Kurki to jedne z najbardziej lubianych grzybów w naszym kraju. Często jest jednak tak, że niedokładnie je czyścimy, a ponadto źle przygotowujemy, przez co mają dość gorzki smak, który potrafi zepsuć każdą potrawę. Można jednak tego uniknąć w dość łatwy sposób. Co trzeba wiedzieć, zanim zaczniemy przygotowywać kurki? Odpowiadamy.
Jak szybko oczyścić kurki? Ten sposób jest niezastąpiony
Kurki to wyjątkowe grzyby, które można przygotować na wiele różnorodnych sposobów. Duszone, gotowane, czy smażone — smakują równie obłędnie, a podczas ich przygotowania zawsze unosi się wyjątkowy aromat. Zanim jednak zabierzemy się do przygotowania kurek, powinniśmy je jak najlepiej oczyścić. Dla wielu jest to sporym problemem, choć niepotrzebnie. Wystarczy zastosować się do tych kilku łatwych kroków, by móc cieszyć się pysznym obiadem.
Zobacz także
Przygotowywanie kurek powinniśmy rozpocząć od opłukania ich pod bieżącą wodą, a następnie osuszenia grzybów. Taki zabieg nie jest jednak wystarczający. Bardzo skuteczne jest z kolei moczenie kurek w solance. Ciepłą wodę należy wymieszać z trzema łyżkami soli, a następnie moczyć w niej grzyby przez kilka minut. Czynność należy powtarzać do momentu, aż woda, w której pływają kurki, będzie pozbawiona nieczystości.
Co zrobić, by grzyby nie były gorzkie?
Aby pozbyć się goryczy kurek, należy dokładnie je oczyścić. Trzeba przede wszystkim odciąć uszkodzone fragmenty i końcówki ogonków. Gorycz często pojawia się, gdy grzyby przechowywane są zbyt długo. Aby tego uniknąć, należy poddać je obróbce cieplnej, zanim włożymy je do zamrażarki. Wystarczy, że zblanszujemy je w gotującej się wodzie. Kurek w zamrażarce nie powinniśmy też trzymać dłużej niż trzy miesiące. Co więcej, należy robić to też w szczelnym opakowaniu.