Zapomnij o piasku, który trzeszczy w zębach. Tak szybko oczyścisz kurki

Kurki pojawiają się już w polskich lasach. Sezon na te grzyby trwa od czerwca do października, więc zdecydowanie warto wyruszyć na grzybobranie. W końcu kurki są niezwykle aromatyczne i wyróżniają się delikatnym smakiem. Piasek, który się w nich znajduje, lubi jednak trzeszczeć w zębach. Na szczęście można temu zapobiec w prosty sposób.

Co zrobić, by kurki nie był gorzkie? Fot. PexelsCo zrobić, by kurki nie był gorzkie? Fot. Pexels

Kurki to jedne z najbardziej lubianych grzybów w naszym kraju. Często jest jednak tak, że niedokładnie je czyścimy, a ponadto źle przygotowujemy, przez co mają dość gorzki smak, który potrafi zepsuć każdą potrawę. Można jednak tego uniknąć w dość łatwy sposób. Co trzeba wiedzieć, zanim zaczniemy przygotowywać kurki? Odpowiadamy.

Jak szybko oczyścić kurki? Ten sposób jest niezastąpiony

Kurki to wyjątkowe grzyby, które można przygotować na wiele różnorodnych sposobów. Duszone, gotowane, czy smażone — smakują równie obłędnie, a podczas ich przygotowania zawsze unosi się wyjątkowy aromat. Zanim jednak zabierzemy się do przygotowania kurek, powinniśmy je jak najlepiej oczyścić. Dla wielu jest to sporym problemem, choć niepotrzebnie. Wystarczy zastosować się do tych kilku łatwych kroków, by móc cieszyć się pysznym obiadem.

Przygotowywanie kurek powinniśmy rozpocząć od opłukania ich pod bieżącą wodą, a następnie osuszenia grzybów. Taki zabieg nie jest jednak wystarczający. Bardzo skuteczne jest z kolei moczenie kurek w solance. Ciepłą wodę należy wymieszać z trzema łyżkami soli, a następnie moczyć w niej grzyby przez kilka minut. Czynność należy powtarzać do momentu, aż woda, w której pływają kurki, będzie pozbawiona nieczystości.

Co zrobić, by grzyby nie były gorzkie?

Aby pozbyć się goryczy kurek, należy dokładnie je oczyścić. Trzeba przede wszystkim odciąć uszkodzone fragmenty i końcówki ogonków. Gorycz często pojawia się, gdy grzyby przechowywane są zbyt długo. Aby tego uniknąć, należy poddać je obróbce cieplnej, zanim włożymy je do zamrażarki. Wystarczy, że zblanszujemy je w gotującej się wodzie. Kurek w zamrażarce nie powinniśmy też trzymać dłużej niż trzy miesiące. Co więcej, należy robić to też w szczelnym opakowaniu.

Obrazek
Kurki. Fot. Pixabay

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości