Zapomnij o piasku, który trzeszczy w zębach. Tak szybko oczyścisz kurki

Kurki pojawiają się już w polskich lasach. Sezon na te grzyby trwa od czerwca do października, więc zdecydowanie warto wyruszyć na grzybobranie. W końcu kurki są niezwykle aromatyczne i wyróżniają się delikatnym smakiem. Piasek, który się w nich znajduje, lubi jednak trzeszczeć w zębach. Na szczęście można temu zapobiec w prosty sposób.

Co zrobić, by kurki nie był gorzkie? Fot. PexelsCo zrobić, by kurki nie był gorzkie? Fot. Pexels

Kurki to jedne z najbardziej lubianych grzybów w naszym kraju. Często jest jednak tak, że niedokładnie je czyścimy, a ponadto źle przygotowujemy, przez co mają dość gorzki smak, który potrafi zepsuć każdą potrawę. Można jednak tego uniknąć w dość łatwy sposób. Co trzeba wiedzieć, zanim zaczniemy przygotowywać kurki? Odpowiadamy.

Jak szybko oczyścić kurki? Ten sposób jest niezastąpiony

Kurki to wyjątkowe grzyby, które można przygotować na wiele różnorodnych sposobów. Duszone, gotowane, czy smażone — smakują równie obłędnie, a podczas ich przygotowania zawsze unosi się wyjątkowy aromat. Zanim jednak zabierzemy się do przygotowania kurek, powinniśmy je jak najlepiej oczyścić. Dla wielu jest to sporym problemem, choć niepotrzebnie. Wystarczy zastosować się do tych kilku łatwych kroków, by móc cieszyć się pysznym obiadem.

Przygotowywanie kurek powinniśmy rozpocząć od opłukania ich pod bieżącą wodą, a następnie osuszenia grzybów. Taki zabieg nie jest jednak wystarczający. Bardzo skuteczne jest z kolei moczenie kurek w solance. Ciepłą wodę należy wymieszać z trzema łyżkami soli, a następnie moczyć w niej grzyby przez kilka minut. Czynność należy powtarzać do momentu, aż woda, w której pływają kurki, będzie pozbawiona nieczystości.

Co zrobić, by grzyby nie były gorzkie?

Aby pozbyć się goryczy kurek, należy dokładnie je oczyścić. Trzeba przede wszystkim odciąć uszkodzone fragmenty i końcówki ogonków. Gorycz często pojawia się, gdy grzyby przechowywane są zbyt długo. Aby tego uniknąć, należy poddać je obróbce cieplnej, zanim włożymy je do zamrażarki. Wystarczy, że zblanszujemy je w gotującej się wodzie. Kurek w zamrażarce nie powinniśmy też trzymać dłużej niż trzy miesiące. Co więcej, należy robić to też w szczelnym opakowaniu.

Obrazek
Kurki. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇