Połącz łososia z tymi dodatkami. Smak jak z najlepszej restauracji

Łosoś nie jest skomplikowany w przyrządzaniu, a z nim w roli głównej można przygotować mnóstwo potraw, które zachwycą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Nie macie pomysłu na łososia? Oto najlepsze przepisy na łososia.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Łosoś jest rybą o bardzo specyficznym smaku. Praktycznie nie da się go pomylić z żadną inną rybą. Dlatego też ma zarówno wielu zwolenników, jak i przeciwników.

Przepisy na łososia - pieczony łosoś z warzywami

Składniki:

  • 3 filety z łososia,
  • 1 brokuł,
  • 1 papryka (czerwona albo żółta),
  • 15 koktajlowych pomidorków,
  • 2 garści szpinaku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • sok wyciśnięty z cytryny,
  • sól, pieprz, rozmaryn.

Sposób przygotowania:

Łososia myjemy, doprawiamy solą, rozmarynem i pieprzem. Polewamy go również sokiem z cytryny. Na dno naczynia żaroodpornego wkładamy liście szpinaku oraz obrane ząbki czosnku. Polewamy je oliwą z oliwek, a na wierzchu układamy łososia. Między filetami kładziemy różyczki brokułu, pokrojoną paprykę oraz połówki pomidorków. Wszystko solimy i pieprzymy. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut. Możemy podawać z kaszą lub ryżem.

Łosoś pieczony w śmietanie

Składniki:

  • 1 kg łososia,
  • 1 szkl. śmietany,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 cebula,
  • 2 liście laurowe,
  • sól i pieprz,
  • 2 podsmażone cebule,
  • świeży koperek.

Sposób przygotowania:

Rybę myjemy i filetujemy. Dzielimy na 4 porcje. Naczynie żaroodporne rozgrzewamy, wstawiając je do nagrzanego piekarnika. Naczynie wyjmujemy i układamy w nim masło. Czekamy, aż się rozpuści i układamy na nim filety. Oprószamy je solą i pieprzem. Obok ryby kładziemy plasterki cebuli, a wszystko posypujemy pokruszonymi liśćmi laurowymi. Całość wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Następnie polewamy filety śmietaną i znów wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 25 minut, co jakiś czas polewając sosem. Podajemy z cebulką podsmażoną na brązowo na patelni oraz z siekanym koperkiem.

Obrazek
Pyszności - Fot. Adobe Stock

Pulpeciki z łososia

Składniki:

  • 750 g świeżego łososia,
  • sok z ½ cytryny,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • ½ suchej pszennej bułki,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 100 ml warzywnego bulionu,
  • 700 g pomidorków pelati w zalewie,
  • 15 czarnych oliwek,
  • 15 zielonych oliwek,
  • 1 łyżka kaparów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki myjemy i siekamy. Oliwki i kapary odsączamy z zalewy. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy na niej czosnek, pomidory, oliwki i kapary. Dusimy je przez 5-10 minut pod przykryciem na średnim ogniu. Następnie dodajemy połowę natki pietruszki. Zawartość patelni przekładamy do rondelka. W razie potrzeby dosalamy. Bułkę namaczamy w wodzie. Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na maśle. Łososia myjemy, osuszamy i filetujemy. Bułkę odsączamy. Razem z łososiem wrzucamy do maszynki do mielenia mięsa. Powstała masę mieszamy z jajkiem, posiekaną cebulką, resztą natki pietruszki i sokiem z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy. Z masy formujemy pulpeciki. Smażymy na patelni. Zalewamy je bulionem i dusimy przez ok. 10 minut. Podajemy z wcześniej przygotowanym sosem.

Przepisy na łososia - łosoś w ziołowym sosie

Składniki:

  • 6 świeżych liści bazylii,
  • 3 łyżki natki pietruszki,
  • kapary,
  • 3 gałązki tymianku,
  • 1 zielona cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ½ łyżeczki soku z cytryny + 2 łyżki,
  • 2 steki z łososia,
  • 2 pieczarki,
  • kilka brukselek,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Bazylię, natkę pietruszki, kapary, tymianek, zieloną cebulę, czosnek i pół łyżeczki soku z cytryny miksujemy na gładką masę. Nagrzewamy patelnię grillową. Rybę skrapiamy cytryną, solimy i pieprzymy. Smażymy na patelni. Pod koniec smażenia dodajemy brukselkę i pieczarki. Gdy będą podsmażone, wykładamy na talerz i polewamy wcześniej przygotowanym sosem.

Łosoś w sosie musztardowo-żurawinowym

Składniki:

  • 4-6 filetów z łososia,
  • 2 łyżki musztardy Dijon,
  • 1/3 szkl. oliwy z oliwek,
  • 1/3 szkl. sosu żurawinowego,
  • 2 łyżki szalotki,
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego.

Sposób przygotowania:

Oliwę z oliwek mieszamy z musztardą. Blaszkę do pieczenia smarujemy oliwą i wkładamy do niej łososia. Polewamy 2 łyżkami sosu musztardowego. Pieczemy przez 15 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Resztę sosu musztardowego mieszamy z sosem żurawinowym, octem winnym i szalotkami. Rybę wyjmujemy z piekarnika i polewamy sosem żurawinowym.

Łosoś świetnie smakuje w połączeniu ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Można podawać go z ziemniakami, ryżem, dowolną kaszą. Można jeść go samego lub z różnego rodzaju warzywami. Łosoś jest więc rybą uniwersalną, która sprawdzi się w każdej sytuacji – zarówno na obiad, jak i na wystawną kolację czy też jako wykwintna przystawka.

Autor: Halina Basek

<strong>Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na sakiewki schabowe z pieczarkami w sosie własnym:</strong>

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇