Jeszcze wczoraj były zbyt małe, dziś są zdecydowanie za duże. Na szczęście, można z nich zrobić coś naprawdę smacznego

Czas kiszenia i marynowania ogórków należy uznać za otwarty. Z pewnością, zdajesz sobie sprawę z faktu, że najlepiej sprawdzą się te mniejsze i jędrne ogórki. A co w przypadku tych nieco większych okazów? Co prawda, przerośnięte ogórki nie nadają się do kiszenia, ale istnieje kilka smacznych sposobów na ich wykorzystanie. Zobacz, co możesz z nich zrobić, szczególnie teraz, kiedy trwa sezon na ogórki.

ObrazekPrzerośnięte ogórki - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Niezwykle trafne wydaje się stwierdzenie, że ogórki to jedne z najpopularniejszych sezonowych warzyw. Podobnie, jak pomidory, świetnie smakują i nadają się do wykorzystania na wiele smacznych sposobów. Jeśli uprawiasz je w swoim ogrodzie, to z pewnością wiesz, że do kiszenia, czy marynowania nadają się te nieco mniejsze ogórki. Czasem jednak pewne niedopatrzenie lub kilkudniowa przerwa od ich zbierania, mogą spowodować, że pojawią się przerośnięte ogórki. Zamiast je wyrzucać, możesz przygotować z nich coś naprawdę smacznego.

Przerośnięte ogórki — czy nadają się do spożycia?

Większość osób, która widzi przerośnięte ogórki, najczęściej je wyrzuca. A to błąd, bo istnieje sposób na wykorzystanie przerośniętych ogórków, a nawet kilka sposobów. Przerośnięte ogórki, czyli te, które są zbyt duże i mają wyraźne zmiany w kształcie, kolorze i konsystencji, zazwyczaj nie są odpowiednie do kiszenia czy marynowania. Ogórki przerośnięte często mają twardą, włóknistą i gorzką skórkę, a ich miąższ może być suchej konsystencji oraz zawierać dużo nasion.

Obrazek
Przerośnięte ogórki nie nadają się do kiszenia - Pyszności; Foto Canva.com

Jednak nie oznacza to, że są one całkowicie niejadalne. Przerośnięte ogórki mogą być nadal używane w nieco innym celu, po odpowiednim wcześniejszym przygotowaniu. W tym przypadku, po usunięciu twardych nasion i skórki, ogórki mogą nadal zachwycać smakiem. Jeśli chodzi o spożycie ogórków na surowo, zawsze warto wybierać świeże, młode ogórki o odpowiedniej wielkości i konsystencji, które są soczyste, chrupiące i pozbawione gorzkiego smaku.

Sposób na przerośnięte ogórki — sałatka z receptury Jakuba Kuronia

Jak wykorzystać przerośnięte ogórki w swojej kuchni? Nie wyrzucaj ich i przygotuj z nich sałatkę. Będzie smaczna, zwłaszcza w momencie, gdy trwa sezon na ogórki gruntowe. To naprawdę smaczna i wyjątkowa opcja!

Składniki:

  • kilogram papryki żółtej i czerwonej,
  • 4 kg przerośniętych ogórków,
  • po 3/4 szklanki cukru, oleju i octu,
  • 10 łyżeczek soli,
  • 2-3 ząbki zmiażdżonego czosnku,
  • 10 dag zielonego kopru.
Obrazek
Z przerośniętych ogórków przygotujesz smaczną sałatkę z ogórków - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój ogórki w grube plastry ze skórką.
  2. Oczyść paprykę z pestek i pokrój, dodaj ocet, sól, cukier, olej, czosnek i pokrojony koperek. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Odstaw na 2 godziny, potem włóż wszystko do słoików. Zalej pozostałym sokiem i pasteryzuj przez około 10 minut. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony