Jeszcze wczoraj były zbyt małe, dziś są zdecydowanie za duże. Na szczęście, można z nich zrobić coś naprawdę smacznego
Czas kiszenia i marynowania ogórków należy uznać za otwarty. Z pewnością, zdajesz sobie sprawę z faktu, że najlepiej sprawdzą się te mniejsze i jędrne ogórki. A co w przypadku tych nieco większych okazów? Co prawda, przerośnięte ogórki nie nadają się do kiszenia, ale istnieje kilka smacznych sposobów na ich wykorzystanie. Zobacz, co możesz z nich zrobić, szczególnie teraz, kiedy trwa sezon na ogórki.
26.06.2023 | aktual.: 27.06.2023 06:53
Niezwykle trafne wydaje się stwierdzenie, że ogórki to jedne z najpopularniejszych sezonowych warzyw. Podobnie, jak pomidory, świetnie smakują i nadają się do wykorzystania na wiele smacznych sposobów. Jeśli uprawiasz je w swoim ogrodzie, to z pewnością wiesz, że do kiszenia, czy marynowania nadają się te nieco mniejsze ogórki. Czasem jednak pewne niedopatrzenie lub kilkudniowa przerwa od ich zbierania, mogą spowodować, że pojawią się przerośnięte ogórki. Zamiast je wyrzucać, możesz przygotować z nich coś naprawdę smacznego.
Przerośnięte ogórki — czy nadają się do spożycia?
Większość osób, która widzi przerośnięte ogórki, najczęściej je wyrzuca. A to błąd, bo istnieje sposób na wykorzystanie przerośniętych ogórków, a nawet kilka sposobów. Przerośnięte ogórki, czyli te, które są zbyt duże i mają wyraźne zmiany w kształcie, kolorze i konsystencji, zazwyczaj nie są odpowiednie do kiszenia czy marynowania. Ogórki przerośnięte często mają twardą, włóknistą i gorzką skórkę, a ich miąższ może być suchej konsystencji oraz zawierać dużo nasion.
Jednak nie oznacza to, że są one całkowicie niejadalne. Przerośnięte ogórki mogą być nadal używane w nieco innym celu, po odpowiednim wcześniejszym przygotowaniu. W tym przypadku, po usunięciu twardych nasion i skórki, ogórki mogą nadal zachwycać smakiem. Jeśli chodzi o spożycie ogórków na surowo, zawsze warto wybierać świeże, młode ogórki o odpowiedniej wielkości i konsystencji, które są soczyste, chrupiące i pozbawione gorzkiego smaku.
Sposób na przerośnięte ogórki — sałatka z receptury Jakuba Kuronia
Jak wykorzystać przerośnięte ogórki w swojej kuchni? Nie wyrzucaj ich i przygotuj z nich sałatkę. Będzie smaczna, zwłaszcza w momencie, gdy trwa sezon na ogórki gruntowe. To naprawdę smaczna i wyjątkowa opcja!
Składniki:
- kilogram papryki żółtej i czerwonej,
- 4 kg przerośniętych ogórków,
- po 3/4 szklanki cukru, oleju i octu,
- 10 łyżeczek soli,
- 2-3 ząbki zmiażdżonego czosnku,
- 10 dag zielonego kopru.
Sposób przygotowania:
- Pokrój ogórki w grube plastry ze skórką.
- Oczyść paprykę z pestek i pokrój, dodaj ocet, sól, cukier, olej, czosnek i pokrojony koperek. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Odstaw na 2 godziny, potem włóż wszystko do słoików. Zalej pozostałym sokiem i pasteryzuj przez około 10 minut. Smacznego!