PrzepisCiastaPrzez całą jesień piekę ciasto wiewiórka. Wszyscy chwalą i się zajadają

Przez całą jesień piekę ciasto wiewiórka. Wszyscy chwalą i się zajadają

Ciasto wiewiórka- Pyszności
Ciasto wiewiórka- Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
13.09.2023 08:10, aktualizacja: 13.09.2023 08:34

Ciasto wiewiórka jest idealnym ciastem na jesienne dni. Puszyste i wilgotne ciasto skrywa w sobie to, co w jesieni najsmaczniejsze — jabłka i orzechy. Przepis jest szybki i prosty.

Uwielbiam jesienne wieczory z kubkiem gorącej herbaty i słodkim podwieczorkiem. Najczęściej sięgam wtedy po ten przepis na czekoladowe ciasto z dodatkiem jabłek oraz orzechów. Piecze się je niesamowicie szybko, a jeszcze szybciej znikają w brzuchach moich domowych łakomczuchów. Nie ma w nim żadnych kremów, więc świetnie sprawdzi się również jako słodki dodatek do lunchboxa do szkoły czy też pracy. Odpowiednią wilgotność ciasta zapewnia dodatek jabłek, a orzechy sprawiają, że konsystencja zdecydowanie nie jest nudna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto wiewiórka

Wszystkie składniki do przygotowania ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, więc pamiętaj o tym, aby nieco wcześniej wyjąć je z lodówki. W tym cieście żurawinę możesz zastąpić rodzynkami, lub miksem suszonych owoców, a orzechy włoskie orzechami pekan czy też laskowymi.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 5 jaj,
  • pół szklanki oleju,
  • pół szklanki jogurtu naturalnego,
  • pół szklanki drobnego cukru,
  • 80 g suszonej żurawiny lub rodzynek,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 2 średnie jabłka,
  • 2 płaskie łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wbijam jajka, dodaję cukier i miksuję całość, aż powstanie jasna i puszysta masa.
  2. Następnie dodaję olej roślinny i jogurt naturalny. Miksuję krótko na niskich obrotach, aż składniki się połączą.
  3. Mąkę pszenną mieszam z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i cynamonem i wsypuję do zmiksowanej wcześniej masy. Dokładnie mieszam.
  4. Na koniec dorzucam posiekaną czekoladę, żurawinę oraz pokrojone w kostkę jabłka. Orzechu siekam na mniejsze kawałki i dorzucam do miski. Mieszam, aby dodatki równomiernie rozłożyły się w masie.
  5. Przelewam całość do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Celsjusza i piekę w programie góra-dół przez 40 minut.
  6. Pięć minut przed końcem pieczenia sprawdzam patyczkiem do szaszłyków, czy ciasto jest już gotowe. Powinien on być suchy.
Ciasto wiewiórka po upieczeniu- Pyszności
Ciasto wiewiórka po upieczeniu- Pyszności© YouTube

Ciasto odstawiam do wystudzenia. Gdy przestygnie, dekoruję deser cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Ciasto jest idealnie wilgotne, puszyste i po prostu przepyszne. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także