Przez całą jesień piekę ciasto wiewiórka. Wszyscy chwalą i się zajadają
Ciasto wiewiórka jest idealnym ciastem na jesienne dni. Puszyste i wilgotne ciasto skrywa w sobie to, co w jesieni najsmaczniejsze — jabłka i orzechy. Przepis jest szybki i prosty.
Uwielbiam jesienne wieczory z kubkiem gorącej herbaty i słodkim podwieczorkiem. Najczęściej sięgam wtedy po ten przepis na czekoladowe ciasto z dodatkiem jabłek oraz orzechów. Piecze się je niesamowicie szybko, a jeszcze szybciej znikają w brzuchach moich domowych łakomczuchów. Nie ma w nim żadnych kremów, więc świetnie sprawdzi się również jako słodki dodatek do lunchboxa do szkoły czy też pracy. Odpowiednią wilgotność ciasta zapewnia dodatek jabłek, a orzechy sprawiają, że konsystencja zdecydowanie nie jest nudna.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bananowo-szpinakowe pankejki. Idealne na śniadanie i jako przekąska do szkoły
Ciasto wiewiórka
Wszystkie składniki do przygotowania ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, więc pamiętaj o tym, aby nieco wcześniej wyjąć je z lodówki. W tym cieście żurawinę możesz zastąpić rodzynkami, lub miksem suszonych owoców, a orzechy włoskie orzechami pekan czy też laskowymi.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
- 5 jaj,
- pół szklanki oleju,
- pół szklanki jogurtu naturalnego,
- pół szklanki drobnego cukru,
- 80 g suszonej żurawiny lub rodzynek,
- 100 g orzechów włoskich,
- 50 g gorzkiej czekolady,
- 2 średnie jabłka,
- 2 płaskie łyżki kakao,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej.
Sposób przygotowania:
- Do miski wbijam jajka, dodaję cukier i miksuję całość, aż powstanie jasna i puszysta masa.
- Następnie dodaję olej roślinny i jogurt naturalny. Miksuję krótko na niskich obrotach, aż składniki się połączą.
- Mąkę pszenną mieszam z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i cynamonem i wsypuję do zmiksowanej wcześniej masy. Dokładnie mieszam.
- Na koniec dorzucam posiekaną czekoladę, żurawinę oraz pokrojone w kostkę jabłka. Orzechu siekam na mniejsze kawałki i dorzucam do miski. Mieszam, aby dodatki równomiernie rozłożyły się w masie.
- Przelewam całość do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Celsjusza i piekę w programie góra-dół przez 40 minut.
- Pięć minut przed końcem pieczenia sprawdzam patyczkiem do szaszłyków, czy ciasto jest już gotowe. Powinien on być suchy.
Ciasto odstawiam do wystudzenia. Gdy przestygnie, dekoruję deser cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Ciasto jest idealnie wilgotne, puszyste i po prostu przepyszne. Smacznego!