Gotowe menu na letnią imprezę - cały stół przepysznych, lekkich przystawek
Jeśli szukasz pomysłu na proste i kolorowe przystawki na imprezowy stół- trafiłeś idealnie. Przygotowaliśmy kilka lekkich, letnich propozycji, które staną się prostą i smaczną ozdobą Twojego stołu. Tak podanymi smakołykami z pewnością zaskoczysz swoich gości. Oto kompletne menu na letnią imprezę.
14.07.2022 | aktual.: 02.02.2023 13:34
Kolorowe przystawki to coś, czego nie może zabraknąć podczas spotkania z bliskimi i przyjaciółmi. Latem najlepiej jest sięgać po takie, które serwowane są na zimno. Dziś przygotowaliśmy proste koreczki-kanapeczki, muszki z salami, "cukierki" z szynki parmeńskiej, pucharki z krewetkami i pyszny tort owocowy. Dzięki takiej różnorodności każdy znajdzie dla siebie coś pysznego!
Przepisy krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
W przygotowanie krewetkowego koktajlu pomógł na robot kuchenny marki Philips.
Menu na letnią imprezę- składniki
Muszki z salami z oliwek
8 plastrów salami
8 zielonych oliwek
Koreczki z tostów
4 łyżki majonezu
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżka suszonego oregano
6 tostów
80 g szynki drobiowej w plastrach
80 g sera żółtego w plastrach
2 ogórki konserwowe
Cukierki z szynki parmeńskiej8 plastrów szynki parmeńskiej
120 g sera ricotta
2 łyżki tartego parmezanu
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki posiekanego szczypiorku + do zawinięcia
1/3 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
Kwiatek salami
14 plastrów salami
Pucharki z krewetkami20 ugotowanych krewetek
200 g majonezu
3 łyżki sosu chili
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego czosnku
sól/pieprz do smaku
1/3 sałaty lodowej - posiekanej
Owocowy tort1 arbuz
1 kiść białego winogrona
1 kiść różowego winogrona
100 g czereśni
100 g malin
100 g jeżyn
Przepis na tostowe koreczki
W misce połącz ze sobą majonez, oregano, suszony czosnek oraz pieprz i sól. Ułóż obok siebie dwie kromki chleba tostowego z odkrojoną skórką i posmaruj powstałym sosem.
Następnie ułóż na pieczywie plasterki szynki i połóż na nie dwie kolejne kromki chleba tostowego z odkrojoną skórką. Posmaruj pieczywo sosem i połóż pokrojone w duże plastry ogórki. Dodaj kolejną warstwę z pieczywa i sosu.
Kolejna warstwa to ser żółty, sos i pieczywo. Następnie dociśnij całość przy pomocy deski i słoika i wstaw do lodówki. Wbij wykałaczki/patyczki do szaszłyków i odkrój brzegi, żeby były równe. Podziel kanapkę na mniejsze części.
Przepis na cukierki z szynki parmeńskiej
Do miski przełóż ricottę, dodaj starty drobno parmezan, posiekany szczypiorek, drobno pokrojone orzechy włoskie oraz sól i pieprz. Wymieszaj całość, żeby składniki się połączyły. Wyłóż łyżeczkę powstałej masy na plasterek szynki parmeńskiej i zawiń.
Brzegi zabezpiecz przy pomocy szczypiorku, tworząc cukierka. Gotowe!
Muszki z salami- jak zrobić?
Zielone oliwki natnij w połowie. Salami zawiń w harmonijkę/cukierka i nałóż na środek naciętą oliwkę. Całość zabezpiecz wykałaczką.
Kwiat z salami
Do stworzenia róży potrzebne będą tylko plastry salami i szklanka. Plastry wędliny układaj na brzegu szklanki, dociskając lekko brzegi. Następnie odwróć szklankę i gotowe!
Przepis na pucharki z krewetkami
Ugotowane i obrane z pancerzyków krewetki zblenduj/rozdrobnij w robocie kuchennym. Następnie przełóż krewetkową masę do miski i dodaj majonez, sos chili, słodką paprykę, suszony czosnek i dopraw całość solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Powstałą masę przełóż do szklanek. Dodaj pokrojoną sałatę i kolejną warstwę krewetkowej masy. Na samej górze ponownie umieść zieloną sałatę.
Tort arbuzowy
Wytnij ze środka arbuza duży plaster i następnie oddziel miąższ od twardej skóry.
Powtórz czynność z dwoma innymi plastrami o mniejszej średnicy. Ułóż kawałki arbuza jeden na drugim, tworząc piętrowy tort. Całość zabezpiecz długą wykałaczką.
Z pozostałych owoców utwórz dekorację arbuzowego tortu, mocując je przy pomocy wykałaczek.