Ptasie mleczko z malinami. Pyszny deser bez pieczenia

Ptasie mleczko kochają chyba wszyscy. Dzisiaj przygotowaliśmy mini serniczki inspirowane kultowym deserem. Oto przepis na ptasie mleczko z malinami.

Obrazek
Ewa

Ptasie mleczko z malinami – przepis. Jak zrobić w domu?

Ptasie Mleczko to jedno z naszych ulubionych słodkości. Postanowiliśmy połączyć je z sernikiem i zaserwować w wersji mini.

Dzięki temu, że wykorzystaliśmy foremkę do kostek lodu, nie trzeba kupować specjalnych sprzętów. Sprawdzą się też małe pojemniczki, kubeczki po jogurtach i serkach albo nawet silikonowe foremki do babeczek.

Skąd się wzięło Ptasie mleczko? Nazwę "Ptasie mleczko" wymyślił już w 1936 roku Jan Wedel, inspirując się wizytą na pewnej francuskiej wystawie. I to tylko Wedel może posługiwać się tą nazwą przy wyrobie i sprzedaży produktów cukierniczych.

Przepis na ptasie mleczko z malinami – składniki i wykonanie w domu krok po kroku – poniżej.

Składniki

Ptasie mleczko z malinami – składniki

  1. tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
  2. 250 serka śmietankowego
  3. 2 łyżki śmietany
  4. 1/2 szklanki cukru pudru
  5. łyżka likieru malinowego
  6. 20 malin
  7. łyżka oleju kokosowego
  8. ok. 20 malin

Jak zrobić ptasie mleczko z malinami w domu?

Przepis na ptasie mleczko z malinami zacznijmy od przygotowania foremek.

Tabliczkę czekolady rozpuść w kąpieli wodnej: do garnka nalej wodę. Na górę garnka połóż miseczkę tak, aby nie dotykała powierzchni wrzącej wody. Do miseczki wrzuć połamaną w kostki czekoladę i łyżkę oleju kokosowego. Kiedy czekolada się rozpuści- wymieszaj masę.

Foremkę do lody umyj i osusz. Rozpuszczoną czekoladę z olejem kokosowym rozprowadź na brzegach otworów. Włóż do zamrażarki na 15 minut.

Masa do serniczka – ptasiego mleczka z malinami

Kiedy czekolada zastyga w zamrażarce – przygotuj masę do ptasiego mleczka z malinami. Jak to zrobić?

Za pomocą miksera ubij serek śmietankowy wraz ze śmietaną. Sprawdzi się tutaj na przykład twaróg sernikowy, możesz wybrać również taki o waniliowym smaku. Cały czas miksując, dodawaj stopniowo cukier puder. Nie wsypuj całości cukru od razu, żeby uniknąć powstawania grudek. Do masy dodaj łyżkę likieru malinowego. Jeśli nie masz go w domu, to dodaj trochę syropu malinowego. Możesz też pominąć ten krok, ale to właśnie ten dodatek dodaje malinowy smak.

Kiedy masa będzie miała jednolitą konsystencję to znak, że masa jest już gotowa.

Przygotowaną mieszankę nałóż do foremki na kostki lodu z zastygniętą czekoladą.

Następnie do każdej z nich włóż po 1 malinie. Na koniec polej wierzch mieszanką czekolady i oleju kokosowego. Włóż do zamrażarki na 45 minut.

Ptasie mleczko z malinami jest gotowe!

Jak długo trzymać ptasie mleczko z malinami w lodówce? Po 45 minutach w zamrażarce nasze serniczki inspirowane ptasim mleczkiem są już gotowe.

Przełóż kostki na talerz. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟