PrzepisSos pieczeniowy i grzybowy to przeszłość. Pulpeciki zalej tym pysznym wynalazkiem

Sos pieczeniowy i grzybowy to przeszłość. Pulpeciki zalej tym pysznym wynalazkiem

Halloween już tuż, tuż, a za nami non stop chodzi dynia.  Mamy więc dla was mega pyszny przepis na pulpety w sosie dyniowym, który zaspokoi waszą jesienną rządzę dyni! Pulpeciki wychodzą wyjątkowo delikatne, głównie przez rodzaj mięsa, jaki użyliśmy w przepisie. Mowa o mięsie z indyka, który nadaje daniu lekkości. 

Pulpety w sosie dyniowym - Pyszności; Foto: Canva
Pulpety w sosie dyniowym - Pyszności; Foto: Canva

16.10.2022 09:40

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Danie znane nam jako pulpety pochodzi z Włoch, a jego słowotwórstwo sięga włoskiego ,,polpo", co oznacza miazgę. Nie jest więc ściśle zdefiniowane, a pomysłów na pulpety jest od liku. Dziś przedstawimy wam drobiową wersję tego specjału, z pysznym sosem dyniowym, kurkumą i pietruszką.

Pulpety w sosie dyniowym - Pyszności; Foto: Pexels
Pulpety w sosie dyniowym - Pyszności; Foto: Pexels

Przy okazji warto wspomnieć, jak cudownym warzywem jest właśnie dynia. Masa witamin, niska kaloryczność i lekkostrawność to tylko część jej zdrowych właściwości. Wybierając dynię w sklepie, staraj się znaleźć taką z jędrną skórą, dużą wagą w stosunku do wielkości i kolorem jak najbliższym pomarańczowego.

Przepis na pulpeciki drobiowe duszone w sosie dyniowym

Składniki:

  • 0,5k g mięsa mielonego z indyka
  • tłuszcz do usmażenia pulpetów
  • ćwierć szklanki śmietanki 30%
  • 3 szklanki bulionu
  • 1 jajko
  • cebula
  • 1 kromka czerstwego chleba
  • łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka curry
  • natka pietruszki
  • mleko do zmiękczenia chleba
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 250 g dyni Hokkaido

Sposób przygotowania:

Ząbki czosnku rozdrobnij praską. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Chleb namocz w mleku. Natkę pietruszki posiekaj. Teraz wymieszaj to wszystko z mięsem mielonym i jajkiem. Dopraw przyprawą curry i imbirem.

Z tej mieszanki uformuj niewielkie pulpeciki. Podsmaż na tłuszczu i odłóż na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym.

Pulpety w sosie dyniowym - Pyszności; Foto: Canva
Pulpety w sosie dyniowym - Pyszności; Foto: Canva

Zetrzyj na tarce umytą i obraną dynię. Do głębokiej patelni wlej bulion. Podgrzej, dodaj kurkumę i startą dynię. Duś pod przykryciem 15 minut, po czym dodaj pulpeciki.

Po 10 minutach dolej śmietanę i zamieszaj. Pozostało już tylko zagęścić sos mąką.

Do przepisu możesz dodać jeszcze jakiś dodatek, którym posypiesz swoje danie. Suszona bazylia lub pietruszka będzie w sam raz. Smacznego!

A na po obiedzie po polecamy kawę. Oczywiście dyniową! Wszystkie szczegóły w tym filmiku z naszego kanału na YouTube!