Sos pieczeniowy i grzybowy to przeszłość. Pulpeciki zalej tym pysznym wynalazkiem
Halloween już tuż, tuż, a za nami non stop chodzi dynia. Mamy więc dla was mega pyszny przepis na pulpety w sosie dyniowym, który zaspokoi waszą jesienną rządzę dyni! Pulpeciki wychodzą wyjątkowo delikatne, głównie przez rodzaj mięsa, jaki użyliśmy w przepisie. Mowa o mięsie z indyka, który nadaje daniu lekkości.
16.10.2022 09:40
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Danie znane nam jako pulpety pochodzi z Włoch, a jego słowotwórstwo sięga włoskiego ,,polpo", co oznacza miazgę. Nie jest więc ściśle zdefiniowane, a pomysłów na pulpety jest od liku. Dziś przedstawimy wam drobiową wersję tego specjału, z pysznym sosem dyniowym, kurkumą i pietruszką.
Przy okazji warto wspomnieć, jak cudownym warzywem jest właśnie dynia. Masa witamin, niska kaloryczność i lekkostrawność to tylko część jej zdrowych właściwości. Wybierając dynię w sklepie, staraj się znaleźć taką z jędrną skórą, dużą wagą w stosunku do wielkości i kolorem jak najbliższym pomarańczowego.
Przepis na pulpeciki drobiowe duszone w sosie dyniowym
Składniki:
- 0,5k g mięsa mielonego z indyka
- tłuszcz do usmażenia pulpetów
- ćwierć szklanki śmietanki 30%
- 3 szklanki bulionu
- 1 jajko
- cebula
- 1 kromka czerstwego chleba
- łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1 łyżeczka curry
- natka pietruszki
- mleko do zmiękczenia chleba
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 250 g dyni Hokkaido
Sposób przygotowania:
Ząbki czosnku rozdrobnij praską. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Chleb namocz w mleku. Natkę pietruszki posiekaj. Teraz wymieszaj to wszystko z mięsem mielonym i jajkiem. Dopraw przyprawą curry i imbirem.
Z tej mieszanki uformuj niewielkie pulpeciki. Podsmaż na tłuszczu i odłóż na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym.
Zetrzyj na tarce umytą i obraną dynię. Do głębokiej patelni wlej bulion. Podgrzej, dodaj kurkumę i startą dynię. Duś pod przykryciem 15 minut, po czym dodaj pulpeciki.
Po 10 minutach dolej śmietanę i zamieszaj. Pozostało już tylko zagęścić sos mąką.
Do przepisu możesz dodać jeszcze jakiś dodatek, którym posypiesz swoje danie. Suszona bazylia lub pietruszka będzie w sam raz. Smacznego!
A na po obiedzie po polecamy kawę. Oczywiście dyniową! Wszystkie szczegóły w tym filmiku z naszego kanału na YouTube!