Sos pieczeniowy i grzybowy to przeszłość. Pulpeciki zalej tym pysznym wynalazkiem

Halloween już tuż, tuż, a za nami non stop chodzi dynia.  Mamy więc dla was mega pyszny przepis na pulpety w sosie dyniowym, który zaspokoi waszą jesienną rządzę dyni! Pulpeciki wychodzą wyjątkowo delikatne, głównie przez rodzaj mięsa, jaki użyliśmy w przepisie. Mowa o mięsie z indyka, który nadaje daniu lekkości. 

ObrazekPulpety w sosie dyniowym - Pyszności; Foto: Canva

Danie znane nam jako pulpety pochodzi z Włoch, a jego słowotwórstwo sięga włoskiego ,,polpo", co oznacza miazgę. Nie jest więc ściśle zdefiniowane, a pomysłów na pulpety jest od liku. Dziś przedstawimy wam drobiową wersję tego specjału, z pysznym sosem dyniowym, kurkumą i pietruszką.

Obrazek
Pulpety w sosie dyniowym - Pyszności; Foto: Pexels

Przy okazji warto wspomnieć, jak cudownym warzywem jest właśnie dynia. Masa witamin, niska kaloryczność i lekkostrawność to tylko część jej zdrowych właściwości. Wybierając dynię w sklepie, staraj się znaleźć taką z jędrną skórą, dużą wagą w stosunku do wielkości i kolorem jak najbliższym pomarańczowego.

Przepis na pulpeciki drobiowe duszone w sosie dyniowym

Składniki:

  • 0,5k g mięsa mielonego z indyka
  • tłuszcz do usmażenia pulpetów
  • ćwierć szklanki śmietanki 30%
  • 3 szklanki bulionu
  • 1 jajko
  • cebula
  • 1 kromka czerstwego chleba
  • łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka curry
  • natka pietruszki
  • mleko do zmiękczenia chleba
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 250 g dyni Hokkaido

Sposób przygotowania:

Ząbki czosnku rozdrobnij praską. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Chleb namocz w mleku. Natkę pietruszki posiekaj. Teraz wymieszaj to wszystko z mięsem mielonym i jajkiem. Dopraw przyprawą curry i imbirem.

Z tej mieszanki uformuj niewielkie pulpeciki. Podsmaż na tłuszczu i odłóż na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym.

Obrazek
Pulpety w sosie dyniowym - Pyszności; Foto: Canva

Zetrzyj na tarce umytą i obraną dynię. Do głębokiej patelni wlej bulion. Podgrzej, dodaj kurkumę i startą dynię. Duś pod przykryciem 15 minut, po czym dodaj pulpeciki.

Po 10 minutach dolej śmietanę i zamieszaj. Pozostało już tylko zagęścić sos mąką.

Do przepisu możesz dodać jeszcze jakiś dodatek, którym posypiesz swoje danie. Suszona bazylia lub pietruszka będzie w sam raz. Smacznego!

A na po obiedzie po polecamy kawę. Oczywiście dyniową! Wszystkie szczegóły w tym filmiku z naszego kanału na YouTube!

Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm