PrzepisMięsne kulki zanurzone w kremowym sosie. Obiad jak u babci
Mięsne kulki zanurzone w kremowym sosie. Obiad jak u babci
Pulpety w sosie koperkowym kojarzą nam się z obiadem u babci. Są delikatne i rozpływają się w ustach. Bardzo łatwo je wykonać i jest przy tym mnóstwo frajdy. Co ważne, przygotujesz je tylko z kilku składników.
Pulpety w sosie koperkowym (ADOBE)
03.07.2023 08:30
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Co ciekawe, pulpetów nie musimy smażyć na patelni, dzięki czemu będą o wiele zdrowsze. To danie na pewno pokochają dzieci i z pewnością poproszą o dokładkę.
Jak zrobić pulpety w sosie koperkowym?
Na początku przygotuj sobie wszystkie potrzebne składniki. Będzie to:
- 500 gram łopatki wieprzowej (lub mielonego z tej części),
- bułka kajzerka,
- średnie jajko,
- płaska łyżeczka soli i ziół prowansalskich,
- pół łyżeczki pieprzu.
Sos zrobisz z:
- litra bulionu (może być warzywny lub drobiowy),
- trzech młodych marchewek,
- jednej szklanki śmietany 30 procent — powina mieć temperaturę otoczenia,
- pół pęczka koperku,
- łyżki mąki pszennej.
Przygotowanie
- Zmiel mięso w maszynce o średnich oczkach.
- Kajzerkę namaczaj w mleku, wodzie lub bulionie przez kilka minut. Bułka nie może być sucha. Po upływie tego czasu ostrożnie ją odciśnij.
- Bułeczkę włóż do miski z mielonym mięsem. Dodaj też jajko. Przypraw pieprzem, solą oraz ziołami prowansalskimi.
- Zacznij wyrabiać masę. Składniki powinny dobrze się połączyć, a mielone powinno być gładkie i jednolite. Zajmie to około pięciu minut. W międzyczasie sprawdź, czy da się uformować kotleta. Jeśli nie będzie się rozlewał, możesz przejść dalej.
- Do garnka wlej bulion, wrzuć do niego obrane i pokrojone w cienkie plasterki marchewki. Doprowadź zupę do wrzenia. Następnie gotuj przez 10 minut na bardzo małym ogniu. Pulpety w sosie koperkowym będą się tam gotowały.
- Uformuj kulki z masy mięsnej i wkładaj je do bulionu. Na początku nie przesuwaj ich, gdyż mogą się rozpaść.
- Podczas gotowania zwiększ odrobinę moc palnika. Mięso gotuj przez 15-20 minut bez przykrycia.
- Teraz możesz przygotować sos koperkowy. Wymieszaj dokładnie 1/3 szklanki śmietany z łyżką mąki. Nie powinno być żadnych grudek. Dolej kilka łyżek bulionu i ponownie zamieszaj.
- Wlej miksturę do garnka. Całość ostrożnie wymieszaj. Po chwili dodaj drobno posiekany koperek.
- Pulpety w sosie koperkowym powinny się ponownie zagotować. W tym czasie sos zgęstnieje.
Gotowe danie podawaj z kaszą, ziemniakami lub makaronem.