PrzepisMięsne kulki zanurzone w kremowym sosie. Obiad jak u babci

Mięsne kulki zanurzone w kremowym sosie. Obiad jak u babci

Pulpety w sosie koperkowym kojarzą nam się z obiadem u babci. Są delikatne i rozpływają się w ustach. Bardzo łatwo je wykonać i jest przy tym mnóstwo frajdy. Co ważne, przygotujesz je tylko z kilku składników.

Pulpety w sosie koperkowym (ADOBE)
Pulpety w sosie koperkowym (ADOBE)

03.07.2023 08:30

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Co ciekawe, pulpetów nie musimy smażyć na patelni, dzięki czemu będą o wiele zdrowsze. To danie na pewno pokochają dzieci i z pewnością poproszą o dokładkę.

Jak zrobić pulpety w sosie koperkowym?

Na początku przygotuj sobie wszystkie potrzebne składniki. Będzie to:

  • 500 gram łopatki wieprzowej (lub mielonego z tej części),
  • bułka kajzerka,
  • średnie jajko,
  • płaska łyżeczka soli i ziół prowansalskich,
  • pół łyżeczki pieprzu.

Sos zrobisz z:

  • litra bulionu (może być warzywny lub drobiowy),
  • trzech młodych marchewek,
  • jednej szklanki śmietany 30 procent — powina mieć temperaturę otoczenia,
  • pół pęczka koperku,
  • łyżki mąki pszennej.
Pulpety w sosie koperkowym (Wallpaperflare)
Pulpety w sosie koperkowym (Wallpaperflare)

Przygotowanie

  1. Zmiel mięso w maszynce o średnich oczkach.
  2. Kajzerkę namaczaj w mleku, wodzie lub bulionie przez kilka minut. Bułka nie może być sucha. Po upływie tego czasu ostrożnie ją odciśnij.
  3. Bułeczkę włóż do miski z mielonym mięsem. Dodaj też jajko. Przypraw pieprzem, solą oraz ziołami prowansalskimi.
  4. Zacznij wyrabiać masę. Składniki powinny dobrze się połączyć, a mielone powinno być gładkie i jednolite. Zajmie to około pięciu minut. W międzyczasie sprawdź, czy da się uformować kotleta. Jeśli nie będzie się rozlewał, możesz przejść dalej.
  5. Do garnka wlej bulion, wrzuć do niego obrane i pokrojone w cienkie plasterki marchewki. Doprowadź zupę do wrzenia. Następnie gotuj przez 10 minut na bardzo małym ogniu. Pulpety w sosie koperkowym będą się tam gotowały.
  6. Uformuj kulki z masy mięsnej i wkładaj je do bulionu. Na początku nie przesuwaj ich, gdyż mogą się rozpaść.
  7. Podczas gotowania zwiększ odrobinę moc palnika. Mięso gotuj przez 15-20 minut bez przykrycia.
  8. Teraz możesz przygotować sos koperkowy. Wymieszaj dokładnie 1/3 szklanki śmietany z łyżką mąki. Nie powinno być żadnych grudek. Dolej kilka łyżek bulionu i ponownie zamieszaj.
  9. Wlej miksturę do garnka. Całość ostrożnie wymieszaj. Po chwili dodaj drobno posiekany koperek.
  10. Pulpety w sosie koperkowym powinny się ponownie zagotować. W tym czasie sos zgęstnieje.

Gotowe danie podawaj z kaszą, ziemniakami lub makaronem.