Mięsne kulki zanurzone w kremowym sosie. Obiad jak u babci

Pulpety w sosie koperkowym kojarzą nam się z obiadem u babci. Są delikatne i rozpływają się w ustach. Bardzo łatwo je wykonać i jest przy tym mnóstwo frajdy. Co ważne, przygotujesz je tylko z kilku składników.

ObrazekPulpety w sosie koperkowym (ADOBE)
Paulina Hermann

Co ciekawe, pulpetów nie musimy smażyć na patelni, dzięki czemu będą o wiele zdrowsze. To danie na pewno pokochają dzieci i z pewnością poproszą o dokładkę.

Jak zrobić pulpety w sosie koperkowym?

Na początku przygotuj sobie wszystkie potrzebne składniki. Będzie to:

  • 500 gram łopatki wieprzowej (lub mielonego z tej części),
  • bułka kajzerka,
  • średnie jajko,
  • płaska łyżeczka soli i ziół prowansalskich,
  • pół łyżeczki pieprzu.

Sos zrobisz z:

  • litra bulionu (może być warzywny lub drobiowy),
  • trzech młodych marchewek,
  • jednej szklanki śmietany 30 procent — powina mieć temperaturę otoczenia,
  • pół pęczka koperku,
  • łyżki mąki pszennej.
Obrazek
Pulpety w sosie koperkowym (Wallpaperflare)

Przygotowanie

  1. Zmiel mięso w maszynce o średnich oczkach.
  2. Kajzerkę namaczaj w mleku, wodzie lub bulionie przez kilka minut. Bułka nie może być sucha. Po upływie tego czasu ostrożnie ją odciśnij.
  3. Bułeczkę włóż do miski z mielonym mięsem. Dodaj też jajko. Przypraw pieprzem, solą oraz ziołami prowansalskimi.
  4. Zacznij wyrabiać masę. Składniki powinny dobrze się połączyć, a mielone powinno być gładkie i jednolite. Zajmie to około pięciu minut. W międzyczasie sprawdź, czy da się uformować kotleta. Jeśli nie będzie się rozlewał, możesz przejść dalej.
  5. Do garnka wlej bulion, wrzuć do niego obrane i pokrojone w cienkie plasterki marchewki. Doprowadź zupę do wrzenia. Następnie gotuj przez 10 minut na bardzo małym ogniu. Pulpety w sosie koperkowym będą się tam gotowały.
  6. Uformuj kulki z masy mięsnej i wkładaj je do bulionu. Na początku nie przesuwaj ich, gdyż mogą się rozpaść.
  7. Podczas gotowania zwiększ odrobinę moc palnika. Mięso gotuj przez 15-20 minut bez przykrycia.
  8. Teraz możesz przygotować sos koperkowy. Wymieszaj dokładnie 1/3 szklanki śmietany z łyżką mąki. Nie powinno być żadnych grudek. Dolej kilka łyżek bulionu i ponownie zamieszaj.
  9. Wlej miksturę do garnka. Całość ostrożnie wymieszaj. Po chwili dodaj drobno posiekany koperek.
  10. Pulpety w sosie koperkowym powinny się ponownie zagotować. W tym czasie sos zgęstnieje.

Gotowe danie podawaj z kaszą, ziemniakami lub makaronem.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej