WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 2. golu Polski

Przyprawa pumpkin spice - jak ją zrobić w domu?

Co roku w okresie jesiennym wszyscy szaleją na punkcie pumpkin spice. Dlatego dziś zdradzę sekret, jak przygotować pyszną przyprawę domowej roboty, która podkreśli smak nie tylko ciast i ciasteczek. Możesz dodać ją również do jesiennej kawy, która skutecznie pomoże przetrwać zimne wieczory.

Obrazek
Frania

Zresztą wystarczy, że choć raz skosztujesz wypieku lub kawy z przyprawą pumpkin spice, aby zakochać się w niej bez pamięci. Już zawsze będziesz mieć ją w swojej kuchni. Co więcej, przygotujesz ją samodzielnie!

Obrazek

Co to jest pumkpin spice?

Zanim przejdziemy do samego przepisu, warto wyjaśnić czym tak naprawdę jest bohaterka dzisiejszego artykułu, określana też mianem - przyprawa dyniowa. 

Otóż jest to mieszanka 5 przypraw korzennych, które tworzą razem niezapomnianą mieszankę. I tak jak wspomniałam wcześniej, nadaje się ona świetnie zarówno jako dodatek do wypieków, jak i kaw.

I w tym miejscu musze podkreślić, że możesz dodać ją oczywiście do przepisów z udziałem dyni, jak również innych receptur. Dodając swoim dziełom kulinarnym jesiennych smaków!

Aby przygotować przyprawę dyniową będziesz potrzebować:

mieszanka przypraw
  • 2 łyżeczki suszonego imbiru
  • 5 łyżeczek cynamonu
  • łyżeczkę gałki muszkatołowej
  • 1,5 łyżeczki zmielonych goździków
  • łyżeczkę zmielonego ziela angielskiego

Pumpkin spice - krok po kroku:

  1. Przygotuj następujące przyprawy: imbir, cynamon, gałkę muszkatołową.
  2. Zmiel w moździerzu goździki i ziele angielskie.
  3. Połącz wszystkie przyprawy w jednej miseczce.
  4. Mieszankę przesyp do małego słoika.
  5. I pumpkin spice jest już gotowa! To bułka z masłem ?

Teraz możesz poszukać ciekawych przepisów z jej udziałem. A jest z czego wybierać!

Obrazek

Koniecznie daj mi znać, czy słyszałaś wcześniej o dyniowej przyprawie? Próbowałaś już wypieków, albo kaw z jej udziałem?

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser