PrzepisPurée ziemniaczane Magdy Gessler ma sekretny składnik. Dlatego tak intensywnie smakuje

Purée ziemniaczane Magdy Gessler ma sekretny składnik. Dlatego tak intensywnie smakuje

Jak zrobić purée ziemniaczane według Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Magda Gessler
Jak zrobić purée ziemniaczane według Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Magda Gessler
15.12.2022 13:39

Purée ziemniaczane to jeden z najpopularniejszych sposobów podania ziemniaków. Ten fakt nie umknął uwadze najsłynniejszej polskiej restauratorki: Magdy Gessler. Prowadząca ,,Kuchennych Rewolucji" ma swój własny sposób nawet na to. Oto jak zrobić purée ziemniaczane według Magdy Gessler.

Magda Gessler słynie z tego, że nawet proste, podstawowe potrawy (naleśniki, placki czy rosół) tworzy według przemyślanego schematu. Restauratorka niczego nie pozostawia przypadkowi i nawet jeśli konkretne receptury są bardzo tradycyjne, nie boi się je poprawić.

Jak zrobić puree ziemniaczane według Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva
Jak zrobić puree ziemniaczane według Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva

Nie inaczej sprawa ma się w przypadku purée ziemniaczanego. Ponieważ Magda Gessler nie traktuje ziemniaków tylko jako mało ważnego dodatku do dania głównego, lecz jako ,,wielką sztukę", robi je z pewnym nietypowym dodatkiem, który ma nadać purée idealnego smaku i aromatu. Tym dodatkiem jest... czosnek.

Jesteś ciekawa jak zrobić purée ziemniaczane według Magdy Gessler? Oto przepis.

Purée ziemniaczane według Magdy Gessler

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków typu B lub C
  • 75 g masła
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 200 g twarogu
  • 1 główka czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Zetnij górę czosnku i skropl ząbki oliwą. Następnie zawiń go w folię aluminiową i wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz 45 minut. Dzięki temu zabiegowi czosnek nie będzie ostry, za to zachowa swój charakterystyczny aromat.

Jak zrobić puree ziemniaczane według Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva
Jak zrobić puree ziemniaczane według Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva

Teraz masz czas na ziemniaki. Obierz je, opłucz i ugotuj w osolonej wodzie. Staraj się wybierać kartofle podobnego rozmiaru. Kiedy będą już miękkie, odcedź je z wody.

Teraz zmiksuj ziemniaki lub przeciśnij je przez praskę - ten drugi sposób jest najlepszy. Dodaj śmietankę i upieczone i rozgniecione główki czosnku bez łupin. Nastaw niewielki ogień i ciągle mieszając, dodaj masło i zmielony twaróg.

Całość dopraw solą i pieprzem. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak powstaje idealnie aromatyczne purée ziemniaczane według Magdy Gessler. Doskonale smakuje z posiekaną, świeżą natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego!

Skoro mowa o tradycyjnych potrawach, obejrzyj ten filmik z naszego kanału na YouTube z idealnie dopracowanym przepisem na śledzie po kaszubsku w sosie pomidorowym. 

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także