Purée ziemniaczane Magdy Gessler ma sekretny składnik. Dlatego tak intensywnie smakuje
Purée ziemniaczane to jeden z najpopularniejszych sposobów podania ziemniaków. Ten fakt nie umknął uwadze najsłynniejszej polskiej restauratorki: Magdy Gessler. Prowadząca ,,Kuchennych Rewolucji" ma swój własny sposób nawet na to. Oto jak zrobić purée ziemniaczane według Magdy Gessler.
Magda Gessler słynie z tego, że nawet proste, podstawowe potrawy (naleśniki, placki czy rosół) tworzy według przemyślanego schematu. Restauratorka niczego nie pozostawia przypadkowi i nawet jeśli konkretne receptury są bardzo tradycyjne, nie boi się je poprawić.
Nie inaczej sprawa ma się w przypadku purée ziemniaczanego. Ponieważ Magda Gessler nie traktuje ziemniaków tylko jako mało ważnego dodatku do dania głównego, lecz jako ,,wielką sztukę", robi je z pewnym nietypowym dodatkiem, który ma nadać purée idealnego smaku i aromatu. Tym dodatkiem jest... czosnek.
Jesteś ciekawa jak zrobić purée ziemniaczane według Magdy Gessler? Oto przepis.
Purée ziemniaczane według Magdy Gessler
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków typu B lub C
- 75 g masła
- 200 ml śmietanki 36%
- 200 g twarogu
- 1 główka czosnku
- sól, pieprz
- oliwa
Sposób przygotowania:
Zetnij górę czosnku i skropl ząbki oliwą. Następnie zawiń go w folię aluminiową i wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz 45 minut. Dzięki temu zabiegowi czosnek nie będzie ostry, za to zachowa swój charakterystyczny aromat.
Teraz masz czas na ziemniaki. Obierz je, opłucz i ugotuj w osolonej wodzie. Staraj się wybierać kartofle podobnego rozmiaru. Kiedy będą już miękkie, odcedź je z wody.
Teraz zmiksuj ziemniaki lub przeciśnij je przez praskę - ten drugi sposób jest najlepszy. Dodaj śmietankę i upieczone i rozgniecione główki czosnku bez łupin. Nastaw niewielki ogień i ciągle mieszając, dodaj masło i zmielony twaróg.
Całość dopraw solą i pieprzem. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak powstaje idealnie aromatyczne purée ziemniaczane według Magdy Gessler. Doskonale smakuje z posiekaną, świeżą natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego!
Skoro mowa o tradycyjnych potrawach, obejrzyj ten filmik z naszego kanału na YouTube z idealnie dopracowanym przepisem na śledzie po kaszubsku w sosie pomidorowym.