Puszyste bułeczki ze śliwkami. W sezonie piekę je co chwile

Drożdżówki ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które nigdy się nie nudzą. Miękkie, puszyste, z lekko karmelizowanymi śliwkami — idealne na leniwe, rodzinne popołudnia.

Drożdżówki ze śliwkami z piekarnikaDrożdżówki ze śliwkami z piekarnika
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sierpień to idealny moment, by sięgnąć po świeże śliwki i wykorzystać je w kuchni. Sezon na te soczyste owoce trwa aż do października, więc to doskonała okazja, by przygotować z nich coś pysznego. Jednym z niezawodnych pomysłów są domowe drożdżówki ze śliwkami – pachnące, miękkie, lekko kwaskowe i idealne zarówno na deser, jak i drugie śniadanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Śliwkowy sezon w pełni

Śliwki mają nie tylko doskonały smak, ale i wiele wartości odżywczych. Zawierają sporo błonnika, który wspiera trawienie, oraz witaminę C, pomagającą wzmacniać odporność. Sprawdzają się zarówno w słodkich drożdżówkach, jak i w daniach wytrawnych – szczególnie w połączeniu z mięsem, gdzie stanowią słodki akcent i przełamanie dla pozostałych ciężkich produktów. Warto też sięgać po suszoną wersję – są zdrową przekąską i dobrym dodatkiem do dań przez cały rok i można je z powodzeniem przechowywać w domowych warunkach.

Przepis na drożdżówki ze śliwkami

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 30 śliwek,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 60 g roztopionego masła,
  • 50 g cukru,
  • 2 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 15 ml mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Podgrzej mleko, tak by było ciepłe, ale nie gorące.
  2. W miseczce rozpuść drożdże w części mleka, dodaj 1 łyżkę mąki i odrobinę cukru, wymieszaj i odstaw na 10 minut, aż zaczyn się spieni.
  3. W tym czasie przesiej resztę mąki, a masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.
  4. Do mąki wsyp pozostały cukier i szczyptę soli, dodaj żółtka, pozostałe mleko, przestudzone masło i zaczyn drożdżowy.
  5. Wyrabiaj całość mikserem z hakiem przez około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
  6. Jeśli wyrabiasz ręcznie, dodawaj masło stopniowo, dokładnie je zagniatając.
  7. Odstaw wyrobione ciasto przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 45–60 minut, aż podwoi objętość.
  8. W tym czasie wypestkuj śliwki i przekrój je na połówki.
  9. Cynamon wymieszaj z cukrem, a jajko roztrzep z mlekiem.
  10. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  11. Na cieście ułóż śliwki przeciętą stroną do góry, lekko je dociskając.
  12. Zawiń brzegi ciasta do środka, aby zatrzymać soki owocowe.
  13. Całość posmaruj jajkiem z mlekiem i posyp cukrem z cynamonem.
  14. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na tryb góra-dół i piecz przez około 35-40 minut, aż wierzch się zarumieni.
  15. Po upieczeniu wystudź i podawaj — smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

To najlepsze ziemniaki na kopytka. Wychodzą delikatne i mięciutkie, ale sprężyste
To najlepsze ziemniaki na kopytka. Wychodzą delikatne i mięciutkie, ale sprężyste
Wygląda dziwacznie, ale to superowoc. Pomoże uciszyć burzę w jelitach
Wygląda dziwacznie, ale to superowoc. Pomoże uciszyć burzę w jelitach
Zajadają się nią Szerpowie. Przyjemnie rozgrzeje, a kluseczki to poezja
Zajadają się nią Szerpowie. Przyjemnie rozgrzeje, a kluseczki to poezja
Czy można zjeść niedopieczone ciasto? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze
Czy można zjeść niedopieczone ciasto? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze
Do gulaszu dorzucam dwa dodatki. W takiej wersji jest jeszcze smaczniejszy
Do gulaszu dorzucam dwa dodatki. W takiej wersji jest jeszcze smaczniejszy
Dorzucam klopsy i trochę warzyw. Nudny rosół staje się dziełem sztuki
Dorzucam klopsy i trochę warzyw. Nudny rosół staje się dziełem sztuki
Na wakacjach próbowałam nowych placuszków. Grecy robią je z nietypowego warzywa
Na wakacjach próbowałam nowych placuszków. Grecy robią je z nietypowego warzywa
Zdrowsza niż chipsy, lepsza niż żelki. Wspiera odporność i jelita
Zdrowsza niż chipsy, lepsza niż żelki. Wspiera odporność i jelita
Sezonowe warzywo zapiekam w chrupiącym cieście. Wychodzi elegancka, francuska tarta
Sezonowe warzywo zapiekam w chrupiącym cieście. Wychodzi elegancka, francuska tarta
Zamiast robić pierogi, zawijam naleśniki. Z tym farszem smakują zwłaszcza dzieciom
Zamiast robić pierogi, zawijam naleśniki. Z tym farszem smakują zwłaszcza dzieciom
Niepozorne grzyby. Wielu je omija, a w sosie są lepsze nawet od prawdziwków
Niepozorne grzyby. Wielu je omija, a w sosie są lepsze nawet od prawdziwków
W PRL-u moja babcia piekła je często. Doskonale zastępuje serniczek
W PRL-u moja babcia piekła je często. Doskonale zastępuje serniczek