Puszyste bułeczki ze śliwkami. W sezonie piekę je co chwile
Drożdżówki ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które nigdy się nie nudzą. Miękkie, puszyste, z lekko karmelizowanymi śliwkami — idealne na leniwe, rodzinne popołudnia.
Sierpień to idealny moment, by sięgnąć po świeże śliwki i wykorzystać je w kuchni. Sezon na te soczyste owoce trwa aż do października, więc to doskonała okazja, by przygotować z nich coś pysznego. Jednym z niezawodnych pomysłów są domowe drożdżówki ze śliwkami – pachnące, miękkie, lekko kwaskowe i idealne zarówno na deser, jak i drugie śniadanie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Śliwkowy sezon w pełni
Śliwki mają nie tylko doskonały smak, ale i wiele wartości odżywczych. Zawierają sporo błonnika, który wspiera trawienie, oraz witaminę C, pomagającą wzmacniać odporność. Sprawdzają się zarówno w słodkich drożdżówkach, jak i w daniach wytrawnych – szczególnie w połączeniu z mięsem, gdzie stanowią słodki akcent i przełamanie dla pozostałych ciężkich produktów. Warto też sięgać po suszoną wersję – są zdrową przekąską i dobrym dodatkiem do dań przez cały rok i można je z powodzeniem przechowywać w domowych warunkach.
Przepis na drożdżówki ze śliwkami
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 250 ml ciepłego mleka,
- 30 śliwek,
- 50 g świeżych drożdży,
- 60 g roztopionego masła,
- 50 g cukru,
- 2 żółtka,
- 1 jajko,
- 15 ml mleka,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Podgrzej mleko, tak by było ciepłe, ale nie gorące.
- W miseczce rozpuść drożdże w części mleka, dodaj 1 łyżkę mąki i odrobinę cukru, wymieszaj i odstaw na 10 minut, aż zaczyn się spieni.
- W tym czasie przesiej resztę mąki, a masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.
- Do mąki wsyp pozostały cukier i szczyptę soli, dodaj żółtka, pozostałe mleko, przestudzone masło i zaczyn drożdżowy.
- Wyrabiaj całość mikserem z hakiem przez około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
- Jeśli wyrabiasz ręcznie, dodawaj masło stopniowo, dokładnie je zagniatając.
- Odstaw wyrobione ciasto przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 45–60 minut, aż podwoi objętość.
- W tym czasie wypestkuj śliwki i przekrój je na połówki.
- Cynamon wymieszaj z cukrem, a jajko roztrzep z mlekiem.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na cieście ułóż śliwki przeciętą stroną do góry, lekko je dociskając.
- Zawiń brzegi ciasta do środka, aby zatrzymać soki owocowe.
- Całość posmaruj jajkiem z mlekiem i posyp cukrem z cynamonem.
- Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na tryb góra-dół i piecz przez około 35-40 minut, aż wierzch się zarumieni.
- Po upieczeniu wystudź i podawaj — smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno.