Puszyste bułeczki ze śliwkami. W sezonie piekę je co chwile

Drożdżówki ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które nigdy się nie nudzą. Miękkie, puszyste, z lekko karmelizowanymi śliwkami — idealne na leniwe, rodzinne popołudnia.

Drożdżówki ze śliwkami z piekarnikaDrożdżówki ze śliwkami z piekarnika
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sierpień to idealny moment, by sięgnąć po świeże śliwki i wykorzystać je w kuchni. Sezon na te soczyste owoce trwa aż do października, więc to doskonała okazja, by przygotować z nich coś pysznego. Jednym z niezawodnych pomysłów są domowe drożdżówki ze śliwkami – pachnące, miękkie, lekko kwaskowe i idealne zarówno na deser, jak i drugie śniadanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy placek z jagodami i pianką bezową. Na jednym kawałku trudno skończyć

Śliwkowy sezon w pełni

Śliwki mają nie tylko doskonały smak, ale i wiele wartości odżywczych. Zawierają sporo błonnika, który wspiera trawienie, oraz witaminę C, pomagającą wzmacniać odporność. Sprawdzają się zarówno w słodkich drożdżówkach, jak i w daniach wytrawnych – szczególnie w połączeniu z mięsem, gdzie stanowią słodki akcent i przełamanie dla pozostałych ciężkich produktów. Warto też sięgać po suszoną wersję – są zdrową przekąską i dobrym dodatkiem do dań przez cały rok i można je z powodzeniem przechowywać w domowych warunkach.

Przepis na drożdżówki ze śliwkami

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 30 śliwek,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 60 g roztopionego masła,
  • 50 g cukru,
  • 2 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 15 ml mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Podgrzej mleko, tak by było ciepłe, ale nie gorące.
  2. W miseczce rozpuść drożdże w części mleka, dodaj 1 łyżkę mąki i odrobinę cukru, wymieszaj i odstaw na 10 minut, aż zaczyn się spieni.
  3. W tym czasie przesiej resztę mąki, a masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.
  4. Do mąki wsyp pozostały cukier i szczyptę soli, dodaj żółtka, pozostałe mleko, przestudzone masło i zaczyn drożdżowy.
  5. Wyrabiaj całość mikserem z hakiem przez około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
  6. Jeśli wyrabiasz ręcznie, dodawaj masło stopniowo, dokładnie je zagniatając.
  7. Odstaw wyrobione ciasto przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 45–60 minut, aż podwoi objętość.
  8. W tym czasie wypestkuj śliwki i przekrój je na połówki.
  9. Cynamon wymieszaj z cukrem, a jajko roztrzep z mlekiem.
  10. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  11. Na cieście ułóż śliwki przeciętą stroną do góry, lekko je dociskając.
  12. Zawiń brzegi ciasta do środka, aby zatrzymać soki owocowe.
  13. Całość posmaruj jajkiem z mlekiem i posyp cukrem z cynamonem.
  14. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na tryb góra-dół i piecz przez około 35-40 minut, aż wierzch się zarumieni.
  15. Po upieczeniu wystudź i podawaj — smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇