Puszysty rwany chlebek z mozzarellą. Idealny na imprezę

Rwany chlebek z dodatkiem mozzarelli to świetny pomysł na imprezową przekąskę. Jest idealnie miękki w środku i delikatnie chrupiący na zewnątrz. Wprost stworzony do dzielenia się i wspólnego ucztowania.

Puszysty rwany chlebek z mozzarelląPuszysty rwany chlebek z mozzarellą
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Rwany chlebek to imprezowy hit, który sprawdza się przy każdej okazji. Gdy tylko postawię go na stole, natychmiastowo sięga po niego las rąk. Po chwili zostają tylko okruszki. I nic w tym dziwnego, bo puszyste, miękkie ciasto w połączeniu z ciągnącym się serem mozzarella to przysmak, od którego nie sposób się oderwać. Świetnie sprawdzi się na spotkaniach ze znajomymi, rodzinnych kolacjach czy też w roli dodatku podczas grillowania. Często piekę dwa takie chlebki, bo w mojej rodzinie nie brakuje fanów tej prostej przekąski.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Puszysty rwany chlebek z mozzarellą. Spróbujesz raz i będziesz robił co tydzień

Rwany chlebek z mozzarellą - składniki

Ciasto: 

  • 2 jajka,
  • 40 g cukru, 
  • 600 g mąki chlebowej,
  • 2 łyżeczki soli, 
  • 40 g miękkiego masła, 
  • 100 ml mleka, 
  • 6 g drożdży instant. 

Zasmażka: 

  • 120 ml mleka, 
  • 120 ml wody, 
  • 50 g mąki chlebowej. 

Dodatkowo:

  • 6 paluszków mozzarelli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Zaczynam od przygotowania zaczynu. Do garnka wlewam wodę, mleko oraz wsypuję mąkę chlebową. Podgrzewam całość, cały czas mieszając. Powinna powstać dość gęsta masa, jak sos beszamelowy.

Zasmażka- Pyszności
Zasmażka - Pyszności © Licencjodawca

Krok 2. Zasmażkę przekładam do miski. Dodaję mleko, jajka, cukier, suszone drożdże oraz mąkę i wyrabiam ciasto mikserem. Następnie dorzucam miękkie masło i ponownie wyrabiam robotem kuchennym.

Krok 3. Przekładam masę na stół podsypany mąką i wyrabiam przy pomocy rąk. Jeśli ciasto zbyt mocno się klei, dodaję mąki. Przekładam wyrobione ciasto do miski i przykrywam folią spożywczą lub czystą ściereczką. Odstawiam na 45-60 minut do wyrośnięcia.

Ciasto na chlebek- Pyszności
Ciasto na chlebek - Pyszności © Licencjodawca

Krok 4. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiam i dzielę na mniejsze kulki. Rozwałkowuję na prostokąty i nacinam nożem. Układam kawałek paluszka serowego i zawijam.

Rwany chlebek z mozzarellą- Pyszności
Rwany chlebek z mozzarellą - Pyszności © Licencjodawca

Krok 5. Zawinięte bułeczki układam ciasno, jedna przy drugiej w naczyniu żaroodpornym lub niedużej blaszce do pieczenia. Smaruję roztrzepanym jajkiem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Celsjusza. Piekę przez 25 minut.

Rwany chlebek- Pyszności
Rwany chlebek- Pyszności © Licencjodawca

Krok 6. Porwany chlebek chwilę studzę i podaję moim bliskim. Świetnie smakuje jako samodzielna przekąska lub dodatek do pieczonych i grillowanych mięs oraz sałatek. Smacznego!

Rwany chlebek z mozzarellą- Pyszności
Rwany chlebek z mozzarellą - Pyszności © Licencjodawca
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇