PrzepisPrzekąskiPuszysty rwany chlebek z mozzarellą. Idealny na imprezę

Puszysty rwany chlebek z mozzarellą. Idealny na imprezę

Puszysty rwany chlebek z mozzarellą
Puszysty rwany chlebek z mozzarellą
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
16.08.2023 16:41, aktualizacja: 15.03.2024 11:59

Rwany chlebek z dodatkiem mozzarelli to świetny pomysł na imprezową przekąskę. Jest idealnie miękki w środku i delikatnie chrupiący na zewnątrz. Wprost stworzony do dzielenia się i wspólnego ucztowania.

Rwany chlebek to imprezowy hit, który sprawdza się przy każdej okazji. Gdy tylko postawię go na stole, natychmiastowo sięga po niego las rąk. Po chwili zostają tylko okruszki. I nic w tym dziwnego, bo puszyste, miękkie ciasto w połączeniu z ciągnącym się serem mozzarella to przysmak, od którego nie sposób się oderwać. Świetnie sprawdzi się na spotkaniach ze znajomymi, rodzinnych kolacjach czy też w roli dodatku podczas grillowania. Często piekę dwa takie chlebki, bo w mojej rodzinie nie brakuje fanów tej prostej przekąski.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rwany chlebek z mozzarellą - składniki

Ciasto: 

  • 2 jajka,
  • 40 g cukru, 
  • 600 g mąki chlebowej,
  • 2 łyżeczki soli, 
  • 40 g miękkiego masła, 
  • 100 ml mleka, 
  • 6 g drożdży instant. 

Zasmażka: 

  • 120 ml mleka, 
  • 120 ml wody, 
  • 50 g mąki chlebowej. 

Dodatkowo:

  • 6 paluszków mozzarelli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Zaczynam od przygotowania zaczynu. Do garnka wlewam wodę, mleko oraz wsypuję mąkę chlebową. Podgrzewam całość, cały czas mieszając. Powinna powstać dość gęsta masa, jak sos beszamelowy.

Zasmażka - Pyszności
Zasmażka - Pyszności© Licencjodawca

Krok 2. Zasmażkę przekładam do miski. Dodaję mleko, jajka, cukier, suszone drożdże oraz mąkę i wyrabiam ciasto mikserem. Następnie dorzucam miękkie masło i ponownie wyrabiam robotem kuchennym.

Krok 3. Przekładam masę na stół podsypany mąką i wyrabiam przy pomocy rąk. Jeśli ciasto zbyt mocno się klei, dodaję mąki. Przekładam wyrobione ciasto do miski i przykrywam folią spożywczą lub czystą ściereczką. Odstawiam na 45-60 minut do wyrośnięcia.

Ciasto na chlebek - Pyszności
Ciasto na chlebek - Pyszności© Licencjodawca

Krok 4. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiam i dzielę na mniejsze kulki. Rozwałkowuję na prostokąty i nacinam nożem. Układam kawałek paluszka serowego i zawijam.

Rwany chlebek z mozzarellą - Pyszności
Rwany chlebek z mozzarellą - Pyszności© Licencjodawca

Krok 5. Zawinięte bułeczki układam ciasno, jedna przy drugiej w naczyniu żaroodpornym lub niedużej blaszce do pieczenia. Smaruję roztrzepanym jajkiem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Celsjusza. Piekę przez 25 minut.

Rwany chlebek- Pyszności
Rwany chlebek- Pyszności© Licencjodawca

Krok 6. Porwany chlebek chwilę studzę i podaję moim bliskim. Świetnie smakuje jako samodzielna przekąska lub dodatek do pieczonych i grillowanych mięs oraz sałatek. Smacznego!

Rwany chlebek z mozzarellą - Pyszności
Rwany chlebek z mozzarellą - Pyszności© Licencjodawca
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także