Puszysty rwany chlebek z mozzarellą. Idealny na imprezę

Rwany chlebek z dodatkiem mozzarelli to świetny pomysł na imprezową przekąskę. Jest idealnie miękki w środku i delikatnie chrupiący na zewnątrz. Wprost stworzony do dzielenia się i wspólnego ucztowania.

Puszysty rwany chlebek z mozzarelląPuszysty rwany chlebek z mozzarellą
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Rwany chlebek to imprezowy hit, który sprawdza się przy każdej okazji. Gdy tylko postawię go na stole, natychmiastowo sięga po niego las rąk. Po chwili zostają tylko okruszki. I nic w tym dziwnego, bo puszyste, miękkie ciasto w połączeniu z ciągnącym się serem mozzarella to przysmak, od którego nie sposób się oderwać. Świetnie sprawdzi się na spotkaniach ze znajomymi, rodzinnych kolacjach czy też w roli dodatku podczas grillowania. Często piekę dwa takie chlebki, bo w mojej rodzinie nie brakuje fanów tej prostej przekąski.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Rwany chlebek z mozzarellą - składniki

Ciasto: 

  • 2 jajka,
  • 40 g cukru, 
  • 600 g mąki chlebowej,
  • 2 łyżeczki soli, 
  • 40 g miękkiego masła, 
  • 100 ml mleka, 
  • 6 g drożdży instant. 

Zasmażka: 

  • 120 ml mleka, 
  • 120 ml wody, 
  • 50 g mąki chlebowej. 

Dodatkowo:

  • 6 paluszków mozzarelli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Zaczynam od przygotowania zaczynu. Do garnka wlewam wodę, mleko oraz wsypuję mąkę chlebową. Podgrzewam całość, cały czas mieszając. Powinna powstać dość gęsta masa, jak sos beszamelowy.

Zasmażka- Pyszności
Zasmażka - Pyszności © Licencjodawca

Krok 2. Zasmażkę przekładam do miski. Dodaję mleko, jajka, cukier, suszone drożdże oraz mąkę i wyrabiam ciasto mikserem. Następnie dorzucam miękkie masło i ponownie wyrabiam robotem kuchennym.

Krok 3. Przekładam masę na stół podsypany mąką i wyrabiam przy pomocy rąk. Jeśli ciasto zbyt mocno się klei, dodaję mąki. Przekładam wyrobione ciasto do miski i przykrywam folią spożywczą lub czystą ściereczką. Odstawiam na 45-60 minut do wyrośnięcia.

Ciasto na chlebek- Pyszności
Ciasto na chlebek - Pyszności © Licencjodawca

Krok 4. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiam i dzielę na mniejsze kulki. Rozwałkowuję na prostokąty i nacinam nożem. Układam kawałek paluszka serowego i zawijam.

Rwany chlebek z mozzarellą- Pyszności
Rwany chlebek z mozzarellą - Pyszności © Licencjodawca

Krok 5. Zawinięte bułeczki układam ciasno, jedna przy drugiej w naczyniu żaroodpornym lub niedużej blaszce do pieczenia. Smaruję roztrzepanym jajkiem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Celsjusza. Piekę przez 25 minut.

Rwany chlebek- Pyszności
Rwany chlebek- Pyszności © Licencjodawca

Krok 6. Porwany chlebek chwilę studzę i podaję moim bliskim. Świetnie smakuje jako samodzielna przekąska lub dodatek do pieczonych i grillowanych mięs oraz sałatek. Smacznego!

Rwany chlebek z mozzarellą- Pyszności
Rwany chlebek z mozzarellą - Pyszności © Licencjodawca

Wybrane dla Ciebie

Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza