Pyszne, chrupiące z zewnątrz i kremowe w środku. Lepszych ziemniaków z piekarnika nie jadłeś

Jeśli tak jak ja zastanawiasz się nad tym, ile razy można jeść zwykłe gotowane ziemniaki lub frytki, to trafiłeś w dobre miejsce. Bo mam dla ciebie coś wyjątkowego. Te chrupiące ziemniaki z piekarnika są tak kremowe, że od razu zapomnisz o bożym świecie.

Chrupiące ziemniaki z piekarnika przewyższają inne rodzajeChrupiące ziemniaki z piekarnika przewyższają inne rodzaje
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

Zamiast jeść frytki, łódeczki, puree lub męczyć się z kopytkami bądź pyzami, sięgnij po specjał kuchni brytyjskiej. Tam chrupiące ziemniaki z piekarnika wchodzą na zupełnie inny poziom. Są chrupiące na zewnątrz i cudownie kremowe w środku. Czy potrzeba ci czegoś więcej? Jestem pewna, że nie, więc czas na przygotowanie tego przepysznego dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaki pieczone jak z ogniska, ale bez wychodzenia z domu. Użyj tego sprzętu

Dlaczego chrupiące ziemniaki z piekarnika są tak wyjątkowe?

Pieczone ziemniaki od dawna mają swoich fanów, a ich przygotowanie wcale nie jest trudne. Sekret tkwi w odpowiedniej obróbce. Najpierw krótko gotujemy je w osolonej wodzie, a później poddajemy pieczeniu w wysokiej temperaturze. Dzięki temu na zewnątrz powstaje chrupiąca skorupka, a środek pozostaje delikatny i miękki.

Brytyjczycy dodają do tego jeszcze jeden szczegół: przed pieczeniem ziemniaki trzeba lekko "poturbować", czyli potrząsnąć nimi w garnku lub durszlaku. Szorstka powierzchnia sprawia, że lepiej wchłaniają tłuszcz i przyprawy, a w piekarniku pięknie się rumienią.

Przepis na chrupiące ziemniaki z piekarnika

Składniki:

  • kilogram średniej wielkości ziemniaków,
  • 2 łyżki masła lub smalcu kaczego (ewentualnie olej rzepakowy o wysokim punkcie dymienia),
  • łyżeczka rozmarynu i tymianku,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego,
  • sól grubokrystaliczna do smaku,
  • 4–5 ząbków czosnku w plasterkach,
  • świeża pietruszka do posypania przed podaniem.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj i obierz (jeśli lubisz, możesz zostawić cienką skórkę). Pokrój na równe kawałki.
  2. Wrzuć je do garnka z zimną, osoloną wodą i gotuj do zagotowania, następnie zmniejsz ogień i trzymaj ok. 10–15 minut, aż będą lekko miękkie.
  3. Odcedź i zostaw na 5 minut. Potrząśnij garnkiem, aby powierzchnia ziemniaków stała się chropowata.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Włóż pustą blachę, by się nagrzała.
  5. Na rozgrzaną blachę wlej tłuszcz, dodaj zioła, czosnek, pieprz i sól. Wysyp ziemniaki, lekko je obtocz w tłuszczu.
  6. Piecz 20 minut, następnie obróć ziemniaki i piecz kolejne 20–25 minut, aż będą złociste i chrupiące.
  7. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

Jesli chcesz, by chrupiące ziemniaki z piekarnika miały jeszcze bardziej intensywny smak, zrób jak Brytyjczycy. Oni używają kaczego smalcu zamiast masła. Możesz przyprawić je ostrą papryką lub chilli, jeśli lubisz ostrzejsze akcenty.

Wybrane dla Ciebie

Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką