Pyszne, chrupiące z zewnątrz i kremowe w środku. Lepszych ziemniaków z piekarnika nie jadłeś

Jeśli tak jak ja zastanawiasz się nad tym, ile razy można jeść zwykłe gotowane ziemniaki lub frytki, to trafiłeś w dobre miejsce. Bo mam dla ciebie coś wyjątkowego. Te chrupiące ziemniaki z piekarnika są tak kremowe, że od razu zapomnisz o bożym świecie.

Chrupiące ziemniaki z piekarnika przewyższają inne rodzajeChrupiące ziemniaki z piekarnika przewyższają inne rodzaje
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

Zamiast jeść frytki, łódeczki, puree lub męczyć się z kopytkami bądź pyzami, sięgnij po specjał kuchni brytyjskiej. Tam chrupiące ziemniaki z piekarnika wchodzą na zupełnie inny poziom. Są chrupiące na zewnątrz i cudownie kremowe w środku. Czy potrzeba ci czegoś więcej? Jestem pewna, że nie, więc czas na przygotowanie tego przepysznego dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaki pieczone jak z ogniska, ale bez wychodzenia z domu. Użyj tego sprzętu

Dlaczego chrupiące ziemniaki z piekarnika są tak wyjątkowe?

Pieczone ziemniaki od dawna mają swoich fanów, a ich przygotowanie wcale nie jest trudne. Sekret tkwi w odpowiedniej obróbce. Najpierw krótko gotujemy je w osolonej wodzie, a później poddajemy pieczeniu w wysokiej temperaturze. Dzięki temu na zewnątrz powstaje chrupiąca skorupka, a środek pozostaje delikatny i miękki.

Brytyjczycy dodają do tego jeszcze jeden szczegół: przed pieczeniem ziemniaki trzeba lekko "poturbować", czyli potrząsnąć nimi w garnku lub durszlaku. Szorstka powierzchnia sprawia, że lepiej wchłaniają tłuszcz i przyprawy, a w piekarniku pięknie się rumienią.

Przepis na chrupiące ziemniaki z piekarnika

Składniki:

  • kilogram średniej wielkości ziemniaków,
  • 2 łyżki masła lub smalcu kaczego (ewentualnie olej rzepakowy o wysokim punkcie dymienia),
  • łyżeczka rozmarynu i tymianku,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego,
  • sól grubokrystaliczna do smaku,
  • 4–5 ząbków czosnku w plasterkach,
  • świeża pietruszka do posypania przed podaniem.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj i obierz (jeśli lubisz, możesz zostawić cienką skórkę). Pokrój na równe kawałki.
  2. Wrzuć je do garnka z zimną, osoloną wodą i gotuj do zagotowania, następnie zmniejsz ogień i trzymaj ok. 10–15 minut, aż będą lekko miękkie.
  3. Odcedź i zostaw na 5 minut. Potrząśnij garnkiem, aby powierzchnia ziemniaków stała się chropowata.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Włóż pustą blachę, by się nagrzała.
  5. Na rozgrzaną blachę wlej tłuszcz, dodaj zioła, czosnek, pieprz i sól. Wysyp ziemniaki, lekko je obtocz w tłuszczu.
  6. Piecz 20 minut, następnie obróć ziemniaki i piecz kolejne 20–25 minut, aż będą złociste i chrupiące.
  7. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

Jesli chcesz, by chrupiące ziemniaki z piekarnika miały jeszcze bardziej intensywny smak, zrób jak Brytyjczycy. Oni używają kaczego smalcu zamiast masła. Możesz przyprawić je ostrą papryką lub chilli, jeśli lubisz ostrzejsze akcenty.

Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇