Pyszne ciasto czekoladowe z wiśniami. Przygotujesz je bardzo szybko

Czekoladowe ciasto z owocowym wsadem to klasyczny deser, serwowany niemal wszędzie. Jego przygotowanie nie zajmuje długo, a jest świetną propozycją, gdy chce się szybko i niewielkim kosztem przyrządzić dużą blachę. Zobacz nasz sprawdzony przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami!

ObrazekAdobe Stock
Patrycja Nowak

Jak zrobić szybkie i smaczne ciasto?

Tradycyjnie ciasto czekoladowe z wiśniowym wsadem jest przygotowywane z biszkoptu czekoladowego, który jest nasączony wiśniową nalewką i pokryty kremem z bitej śmietany z dodatkiem wiśni i czekolady. Wierzch ciasta często jest ozdobiony bitą śmietaną, kawałkami czekolady i wiśniami, więc wiele osób nie chce podejmować się przygotowania. Wymaga wykonania wielu kroków, dlatego mamy uproszczoną wersję. Nasz przepis to opcja zmodyfikowana, w której nie trzeba martwić się bitą śmietaną, a wystarczy połączyć kilka składników. Sekret polega na wilgotnym i czekoladowym wnętrzu, czyli kwintesencji dobrego ciasta. Sprawdź, jak je przygotować!

Obrazek
Pixabay.pl

Przepis na pyszne ciasto czekoladowe z wiśniami:

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka wiśni (świeżych lub mrożonych)

Sposób przygotowania:

Jak przygotować ciasto czekoladowe z wiśniami? Najlepiej zacząć od rozpuszczenia czekolady i masła w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Tak przygotowaną czekoladę należy odstawić do ostygnięcia, a w osobnej misce ubić jajka z cukrem na jasną i puszystą masę.

Dodaj przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną i wymieszaj wszystko dokładnie, a potem połącz z przestudzoną masą czekoladową oraz mlekiem i wymieszaj składniki, aż do połączenia. Powstałą masę połącz z odsączonymi wiśniami i delikatnie wymieszaj, a następnie  przygotowane ciasto wlej do wysmarowanej masłem i posypanej mąką formy.

Piecz ciasto w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40-45 minut, a następnie wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Teraz możesz podać ciasto czekoladowe z wiśniami posypane cukrem pudrem lub polane lukrem czekoladowym.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej