Pyszne ciasto czekoladowe z wiśniami. Przygotujesz je bardzo szybko
Czekoladowe ciasto z owocowym wsadem to klasyczny deser, serwowany niemal wszędzie. Jego przygotowanie nie zajmuje długo, a jest świetną propozycją, gdy chce się szybko i niewielkim kosztem przyrządzić dużą blachę. Zobacz nasz sprawdzony przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami!
09.03.2023 | aktual.: 09.03.2023 16:59
Jak zrobić szybkie i smaczne ciasto?
Tradycyjnie ciasto czekoladowe z wiśniowym wsadem jest przygotowywane z biszkoptu czekoladowego, który jest nasączony wiśniową nalewką i pokryty kremem z bitej śmietany z dodatkiem wiśni i czekolady. Wierzch ciasta często jest ozdobiony bitą śmietaną, kawałkami czekolady i wiśniami, więc wiele osób nie chce podejmować się przygotowania. Wymaga wykonania wielu kroków, dlatego mamy uproszczoną wersję. Nasz przepis to opcja zmodyfikowana, w której nie trzeba martwić się bitą śmietaną, a wystarczy połączyć kilka składników. Sekret polega na wilgotnym i czekoladowym wnętrzu, czyli kwintesencji dobrego ciasta. Sprawdź, jak je przygotować!
Przepis na pyszne ciasto czekoladowe z wiśniami:
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 4 jajka
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 szklanki mleka
- 1 szklanka wiśni (świeżych lub mrożonych)
Sposób przygotowania:
Jak przygotować ciasto czekoladowe z wiśniami? Najlepiej zacząć od rozpuszczenia czekolady i masła w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Tak przygotowaną czekoladę należy odstawić do ostygnięcia, a w osobnej misce ubić jajka z cukrem na jasną i puszystą masę.
Dodaj przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną i wymieszaj wszystko dokładnie, a potem połącz z przestudzoną masą czekoladową oraz mlekiem i wymieszaj składniki, aż do połączenia. Powstałą masę połącz z odsączonymi wiśniami i delikatnie wymieszaj, a następnie przygotowane ciasto wlej do wysmarowanej masłem i posypanej mąką formy.
Piecz ciasto w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40-45 minut, a następnie wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Teraz możesz podać ciasto czekoladowe z wiśniami posypane cukrem pudrem lub polane lukrem czekoladowym.
Smacznego!