PrzepisZapomniany przysmak PRL-u. Zwykłe kotlety mielone się nie umywają

Zapomniany przysmak PRL‑u. Zwykłe kotlety mielone się nie umywają

W czasach PRL-u kotletami z jajek zajadali się wszyscy. Kiedy mięso było trudno dostępne, były one zamiennikiem tradycyjnego mięsnego kotleta. Dziś zapomnieliśmy o tej potrawie, a szkoda, bo jest naprawdę smaczna, a do tego prosta w przygotowaniu. Oto przepis na kotlety jajeczne.

Pyszności - Fot. Di bloguje
Pyszności - Fot. Di bloguje
Katarzyna Gileta

22.04.2023 17:45

W PRL kotlety jajeczne stanowiły częsty zamiennik tradycyjnych kotletów mielonych. Pojawiały się w barach mlecznych, szkolnych i zakładowych stołówkach, a także w wielu polskich domach. Przepis na kotlety jajeczne możemy dowolnie modyfikować, dodając do masy wybrane przez nas składniki.

Kotlety jajeczne są jednym z moich pysznych wspomnień z dzieciństwa. Moja mama nawet najprostszą potrawę potrafiła zamienić w wielki smakołyk. Kotlety z jajek uwielbiam do dziś i często przygotowuję dla mojej rodziny. Świetnie komponują się z ziemniakami lub pieczonym frytkami oraz sałatką ze świeżych warzyw. Do środka kotletów możecie również dodać szczypiorek, koperek bądź posiekaną natkę pietruszki.

- pisze Diana, autorka bloga Di bloguje.

Na blogu znajdziecie również przepis na sałatkę z brokułem.

Kotlety jajeczne – przepis

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 jajko surowe
  • cebula
  • bułka kajzerka + mleko do namoczenia
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na niewielkiej ilości oleju. Jajka ugotowane na twardo drobno posiekaj lub zmiel za pomocą maszynki albo blendera.
  2. Do rozdrobnionych jajek dodaj podsmażoną cebulę, bułkę namoczoną i odciśniętą z mleka oraz świeże jajko. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku. W przypadku, gdy masa będzie za luźna, dosyp odrobinę bułki tartej.
  3. Z powstałej masy uformuj okrągłe kotleciki. Każdy kotlet obtocz w bułce tartej i ułóż na patelni z rozgrzanym olejem. Smaż na rumiano z obu stron. Odsącz z nadmiaru tłuszczu.
  4. Takie kotlety to doskonała alternatywna dla tradycyjnych mielonych, świetnie smakują z sosami lub surówką.

Polecamy nasz film na pulpety po cygańsku:

Wybrane dla Ciebie