Zapomniany przysmak PRL‑u. Zwykłe kotlety mielone się nie umywają
W czasach PRL-u kotletami z jajek zajadali się wszyscy. Kiedy mięso było trudno dostępne, były one zamiennikiem tradycyjnego mięsnego kotleta. Dziś zapomnieliśmy o tej potrawie, a szkoda, bo jest naprawdę smaczna, a do tego prosta w przygotowaniu. Oto przepis na kotlety jajeczne.
22.04.2023 17:45
W PRL kotlety jajeczne stanowiły częsty zamiennik tradycyjnych kotletów mielonych. Pojawiały się w barach mlecznych, szkolnych i zakładowych stołówkach, a także w wielu polskich domach. Przepis na kotlety jajeczne możemy dowolnie modyfikować, dodając do masy wybrane przez nas składniki.
- pisze Diana, autorka bloga Di bloguje.
Na blogu znajdziecie również przepis na sałatkę z brokułem.
Kotlety jajeczne – przepis
Składniki:
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na niewielkiej ilości oleju. Jajka ugotowane na twardo drobno posiekaj lub zmiel za pomocą maszynki albo blendera.
- Do rozdrobnionych jajek dodaj podsmażoną cebulę, bułkę namoczoną i odciśniętą z mleka oraz świeże jajko. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku. W przypadku, gdy masa będzie za luźna, dosyp odrobinę bułki tartej.
- Z powstałej masy uformuj okrągłe kotleciki. Każdy kotlet obtocz w bułce tartej i ułóż na patelni z rozgrzanym olejem. Smaż na rumiano z obu stron. Odsącz z nadmiaru tłuszczu.
- Takie kotlety to doskonała alternatywna dla tradycyjnych mielonych, świetnie smakują z sosami lub surówką.
Polecamy nasz film na pulpety po cygańsku: