Zapomniany przysmak PRL-u. Zwykłe kotlety mielone się nie umywają

W czasach PRL-u kotletami z jajek zajadali się wszyscy. Kiedy mięso było trudno dostępne, były one zamiennikiem tradycyjnego mięsnego kotleta. Dziś zapomnieliśmy o tej potrawie, a szkoda, bo jest naprawdę smaczna, a do tego prosta w przygotowaniu. Oto przepis na kotlety jajeczne.

Zapomniany przysmak PRL-u. Zwykłe kotlety mielone się nie umywająPyszności - Fot. Di bloguje
Katarzyna Gileta
SKOMENTUJ

W PRL kotlety jajeczne stanowiły częsty zamiennik tradycyjnych kotletów mielonych. Pojawiały się w barach mlecznych, szkolnych i zakładowych stołówkach, a także w wielu polskich domach. Przepis na kotlety jajeczne możemy dowolnie modyfikować, dodając do masy wybrane przez nas składniki.

Kotlety jajeczne są jednym z moich pysznych wspomnień z dzieciństwa. Moja mama nawet najprostszą potrawę potrafiła zamienić w wielki smakołyk. Kotlety z jajek uwielbiam do dziś i często przygotowuję dla mojej rodziny. Świetnie komponują się z ziemniakami lub pieczonym frytkami oraz sałatką ze świeżych warzyw. Do środka kotletów możecie również dodać szczypiorek, koperek bądź posiekaną natkę pietruszki.

- pisze Diana, autorka bloga Di bloguje.

Na blogu znajdziecie również przepis na sałatkę z brokułem.

Kotlety jajeczne – przepis

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 jajko surowe
  • cebula
  • bułka kajzerka + mleko do namoczenia
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na niewielkiej ilości oleju. Jajka ugotowane na twardo drobno posiekaj lub zmiel za pomocą maszynki albo blendera.
  2. Do rozdrobnionych jajek dodaj podsmażoną cebulę, bułkę namoczoną i odciśniętą z mleka oraz świeże jajko. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku. W przypadku, gdy masa będzie za luźna, dosyp odrobinę bułki tartej.
  3. Z powstałej masy uformuj okrągłe kotleciki. Każdy kotlet obtocz w bułce tartej i ułóż na patelni z rozgrzanym olejem. Smaż na rumiano z obu stron. Odsącz z nadmiaru tłuszczu.
  4. Takie kotlety to doskonała alternatywna dla tradycyjnych mielonych, świetnie smakują z sosami lub surówką.

Polecamy nasz film na pulpety po cygańsku:

Wybrane dla Ciebie

Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie