Qurrito z kurczakiem lepsze niż w KFC. Przygotowanie zajmie 5 minut

Wypełnione kurczakiem, serem i sosami qurrito to szybki przepis na pyszny obiad. Smakuje lepiej niż w KFC, a zrobisz je w mgnieniu oka.

Quritto lepsze niż z KFC- PysznościQuritto lepsze niż z KFC- Pyszności
Ewa

Queasadilla z kurczakiem i sosami to mój patent na niebanalny obiad. Świetnie sprawdza się, gdy najdzie nas ochota na fast food, a nie chcę serwować mojej rodzinie gotowców. Przygotowanie zajmuje naprawdę mało czasu, a rezultat jest niesamowicie pyszny- chrupiące płaty tortilli w połączeniu z kurczakiem i serem to naprawdę niebo w gębie. Smakiem nawiązuje do popularnej potrawy ze znanej sieci KFC, jednak w domowym wydaniu wypada jeszcze lepiej. Moi bliscy porzucili prośby o zamówienie jedzenia ze znanej sieci na rzecz tego domowego przysmaku.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Qurrito z kurczakiem

Składniki:

  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 0,5 ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 pszenna tortilla
  • 80 g tartego cheddaru
  • 4 łyżki sosu BBQ

Sposób przygotowania:

1. Filety z kurczaka kroję w średniej wielkości paski. Dodaję olej roślinny i przyprawy: słodką i ostrą paprykę, czosnek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy, aby równomiernie otoczyły mięso. Czasami przygotowuję filety dzień wcześniej, dzięki czemu po powrocie z pracy następnego dnia mam jeszcze mniej pracy przy przygotowaniu obiadu.

Qurrito z kurczakiem- Pyszności
Qurrito z kurczakiem- Pyszności

2. Zamarynowane mięso smażę na suchej patelni. Do marynaty użyłam oleju, więc nie ma konieczności wlewania go również na patelnię.

3. Usmażone mięso kroję na mniejsze części.

4. Na suchej patelni układam placek tortilli. Podsmażam z jednej strony i przewracam na drugą. Na połowie wykładam przygotowane kawałki kurczaka i posypuję je startym serem cheddar.

Obrazek
Qurrito z kurczakiem- Pyszności

5. Następnie polewam ser i mięso sosem BBQ i składam placek na pół. Obracam go przy pomocy łopatki i zapiekam chwilę, aż ser się rozpuści i połączy składniki z plackami.

Obrazek
Qurrito z kurczakiem- Pyszności

6. Przygotowane danie przekładam na talerz i kroję na cztery części. Podaję na ciepło, chociaż sprawdzi się również jako zimna przekąska.Smacznego!

Qurrito z kurczakiem- Pyszności
Qurrito z kurczakiem- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę