Nawet babcia nie robi takich racuchów. Dodaj odrobinę tego proszku do ciasta

Racuchy lepsze niż u babci? Niemożliwe! A jednak taki jest właśnie efekt dodania do klasycznego ciasta na racuchy połowy szklanki pewnego popularnego — zwłaszcza w menu dziecięcym — produktu. Zapamiętaj ten przepis, a zachwycisz nawet tych, którym do tej pory wydawało się, że o tych pysznych plackach z jabłkami wiedzą już wszystko. 

ObrazekRacuchy lepsze niż u babci - Pyszności; foto: Canva

Wielotomowe poematy nie zawarłyby wszystkich przymiotów, jakimi winni jesteśmy opisać racuchy. Kiedy już na nic innego nie mamy ochoty — pojawiają się właśnie te placki. I nagle okazuje się, że żołądek wcale nie był przepełniony, a my wprost nie możemy oderwać się od talerza. Przynajmniej do momentu, w którym nadal są na nim racuchy. A to, trzeba przyznać, nie trwa zbyt długo. 

Obrazek
Racuchy z nietypowym dodatkiem - Pyszności; foto: Canva

Trudno więc sobie wyobrazić, by racuchy były jeszcze smaczniejsze. Lepsze od babcinych. Wiemy, że to mocne słowa; wiemy, że mogły one wywołać niemałe oburzenia. A mimo to piszemy je z pełną odpowiedzialnością. Na własnej skórze — a raczej podniebieniu — przekonaliśmy się, że jeden dodatek potrafi sprawić, by racuchy wyszły najlepsze na świecie. Czym jest ten tajemniczy produkt? Chodzi o... kaszę manną. Zobacz przepis, wciel go w życie i sam się przekonaj!

Racuchy z kaszą manną

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 jabłko
  • 3/4 szklanki kefiru
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wbij do miski i wymieszaj z mąką, cukrem, kaszą manną i szczyptą soli. Teraz zacznij miksować te składniki i stopniowo dodawaj do nich kefir. Używaj miksera do momentu uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
  2. Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Niektórzy preferują pokrojenie ich w drobne plasterki — ta decyzja należy do ciebie. Jeśli jednak zdecydujesz się na użycie tarki, postaraj się na koniec odsączyć z nich nieco soku. Owoc dodaj do przygotowanego ciasta i wymieszaj łyżką.
  3. Tak przygotowaną masę nakładaj na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż racuchy po 1-2 minuty na stronę, na średnim ogniu. Na koniec odsącz je z tłuszczu i posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Obrazek
Racuchy z kaszą manną - Pyszności; foto: Canva

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis