Nawet babcia nie robi takich racuchów. Dodaj odrobinę tego proszku do ciasta
Racuchy lepsze niż u babci? Niemożliwe! A jednak taki jest właśnie efekt dodania do klasycznego ciasta na racuchy połowy szklanki pewnego popularnego — zwłaszcza w menu dziecięcym — produktu. Zapamiętaj ten przepis, a zachwycisz nawet tych, którym do tej pory wydawało się, że o tych pysznych plackach z jabłkami wiedzą już wszystko.
28.05.2023 06:30
Wielotomowe poematy nie zawarłyby wszystkich przymiotów, jakimi winni jesteśmy opisać racuchy. Kiedy już na nic innego nie mamy ochoty — pojawiają się właśnie te placki. I nagle okazuje się, że żołądek wcale nie był przepełniony, a my wprost nie możemy oderwać się od talerza. Przynajmniej do momentu, w którym nadal są na nim racuchy. A to, trzeba przyznać, nie trwa zbyt długo.
Trudno więc sobie wyobrazić, by racuchy były jeszcze smaczniejsze. Lepsze od babcinych. Wiemy, że to mocne słowa; wiemy, że mogły one wywołać niemałe oburzenia. A mimo to piszemy je z pełną odpowiedzialnością. Na własnej skórze — a raczej podniebieniu — przekonaliśmy się, że jeden dodatek potrafi sprawić, by racuchy wyszły najlepsze na świecie. Czym jest ten tajemniczy produkt? Chodzi o... kaszę manną. Zobacz przepis, wciel go w życie i sam się przekonaj!
Racuchy z kaszą manną
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 jabłko
- 3/4 szklanki kefiru
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 2 duże jajka
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- cukier puder
Sposób przygotowania:
- Jajka wbij do miski i wymieszaj z mąką, cukrem, kaszą manną i szczyptą soli. Teraz zacznij miksować te składniki i stopniowo dodawaj do nich kefir. Używaj miksera do momentu uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
- Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Niektórzy preferują pokrojenie ich w drobne plasterki — ta decyzja należy do ciebie. Jeśli jednak zdecydujesz się na użycie tarki, postaraj się na koniec odsączyć z nich nieco soku. Owoc dodaj do przygotowanego ciasta i wymieszaj łyżką.
- Tak przygotowaną masę nakładaj na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż racuchy po 1-2 minuty na stronę, na średnim ogniu. Na koniec odsącz je z tłuszczu i posyp cukrem pudrem. Smacznego!