Rajska Malinka to najprostsze i najpyszniejsze ciasto. Zapomnij o zwykłych babkach czy ucieranych

To ciasto jest idealnym połączeniem rajskiego smaku kokosa ze swojskim aromatem pysznych, polskich malin. Znakomicie sprawdzi się do popołudniowej kawy, osłodzi dzień w pracy i zadowoli nawet najbardziej wybrednego gościa.

Rajska MalinkaRajska Malinka
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Słodka, puszysta baza z delikatną nutą kokosa, soczyste maliny i chrupiąca posypka z wiórków - to połączenie sprawia, że ciasto Rajska Malinka"to prawdziwa uczta dla podniebienia. Idealne na każdą okazję, zarówno na co dzień, jak i na te specjalne i wyjątkowe chwile. Szybko wygryzie chlebki bananowe, babki czy ciasta ucierane z owocami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rajska Malinka to najprostsze i najpyszniejsze ciasto. Zapomnij o zwykłych babkach czy ucieranych

Rajska Malinka - przepis na ciasto kokosowe

Każdy kęs to pyszna podróż w wakacyjne smaki. Kokos i malina to duet po prostu idealny, który zachwyca w każdym kawałku. Keksówka znika w mgnieniu oka, a po spotkaniu ze znajomymi zawsze pojawiają się prośby o zdradzenie przepisu.

Ciasto Rajska Malinka
Ciasto Rajska Malinka © Pyszności

Sam przepis to naprawdę prosta sprawa. Na dodatek jest całoroczny, bo wykorzystać można zarówno świeże, jak i mrożone owoce. Ch

Składniki:

  • 3/4 szklanki cukru,
  • 120 g miękkiego masła,
  • 2 jajka,
  • 1/3 łyżeczki soli, 
  • 1,5 szklanki mąki uniwersalnej, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego,
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych, 
  • 100 g malin mrożonych lub świeżych, 
  • 1 łyżka mąki pszennej do obtoczenia malin. 

Dekoracja: 

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski przełóż miękkie masło i wsyp cukier. Ubij na jasną, puszystą masę. Następnie stopniowo dodawaj po 1 jajku, mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sól, miksując cały czas całość. Wlej mleko kokosowe i ponownie zmiksuj.

Gotowa masa na ciasto
Gotowa masa na ciasto © Pyszności

Krok 2. Maliny oprósz mąką i wymieszaj. Dodaj do ciasta, dosyp wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj. Powstałą masę przełóż do formy do pieczenia, najlepiej sprawdzi się tutaj keksówka.

Ciasto w foremce
Ciasto w foremce © Pyszności

Krok 3. Upieczone i przestudzone ciasto udekoruj domowym lukrem oraz malinami i posyp wiórkami kokosowymi. Smacznego!

Rajska Malinka
Rajska Malinka © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat