PrzepisCiastaRajska Malinka to najprostsze i najpyszniejsze ciasto. Zapomnij o zwykłych babkach czy ucieranych

Rajska Malinka to najprostsze i najpyszniejsze ciasto. Zapomnij o zwykłych babkach czy ucieranych

Rajska Malinka
Rajska Malinka
Źródło zdjęć: © Pyszności

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

To ciasto jest idealnym połączeniem rajskiego smaku kokosa ze swojskim aromatem pysznych, polskich malin. Znakomicie sprawdzi się do popołudniowej kawy, osłodzi dzień w pracy i zadowoli nawet najbardziej wybrednego gościa.

Słodka, puszysta baza z delikatną nutą kokosa, soczyste maliny i chrupiąca posypka z wiórków - to połączenie sprawia, że ciasto Rajska Malinka"to prawdziwa uczta dla podniebienia. Idealne na każdą okazję, zarówno na co dzień, jak i na te specjalne i wyjątkowe chwile. Szybko wygryzie chlebki bananowe, babki czy ciasta ucierane z owocami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rajska Malinka - przepis na ciasto kokosowe

Każdy kęs to pyszna podróż w wakacyjne smaki. Kokos i malina to duet po prostu idealny, który zachwyca w każdym kawałku. Keksówka znika w mgnieniu oka, a po spotkaniu ze znajomymi zawsze pojawiają się prośby o zdradzenie przepisu.

Ciasto Rajska Malinka
Ciasto Rajska Malinka© Pyszności

Sam przepis to naprawdę prosta sprawa. Na dodatek jest całoroczny, bo wykorzystać można zarówno świeże, jak i mrożone owoce. Ch

Składniki:

  • 3/4 szklanki cukru,
  • 120 g miękkiego masła,
  • 2 jajka,
  • 1/3 łyżeczki soli, 
  • 1,5 szklanki mąki uniwersalnej, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego,
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych, 
  • 100 g malin mrożonych lub świeżych, 
  • 1 łyżka mąki pszennej do obtoczenia malin. 

Dekoracja: 

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski przełóż miękkie masło i wsyp cukier. Ubij na jasną, puszystą masę. Następnie stopniowo dodawaj po 1 jajku, mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sól, miksując cały czas całość. Wlej mleko kokosowe i ponownie zmiksuj.

Gotowa masa na ciasto
Gotowa masa na ciasto© Pyszności

Krok 2. Maliny oprósz mąką i wymieszaj. Dodaj do ciasta, dosyp wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj. Powstałą masę przełóż do formy do pieczenia, najlepiej sprawdzi się tutaj keksówka.

Ciasto w foremce
Ciasto w foremce© Pyszności

Krok 3. Upieczone i przestudzone ciasto udekoruj domowym lukrem oraz malinami i posyp wiórkami kokosowymi. Smacznego!

Rajska Malinka
Rajska Malinka© Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także