PrzepisCiastaRajska Malinka to najprostsze i najpyszniejsze ciasto. Zapomnij o zwykłych babkach czy ucieranych

Rajska Malinka to najprostsze i najpyszniejsze ciasto. Zapomnij o zwykłych babkach czy ucieranych

To ciasto jest idealnym połączeniem rajskiego smaku kokosa ze swojskim aromatem pysznych, polskich malin. Znakomicie sprawdzi się do popołudniowej kawy, osłodzi dzień w pracy i zadowoli nawet najbardziej wybrednego gościa.

Rajska Malinka
Rajska Malinka
Źródło zdjęć: © Pyszności

Słodka, puszysta baza z delikatną nutą kokosa, soczyste maliny i chrupiąca posypka z wiórków - to połączenie sprawia, że ciasto Rajska Malinka"to prawdziwa uczta dla podniebienia. Idealne na każdą okazję, zarówno na co dzień, jak i na te specjalne i wyjątkowe chwile. Szybko wygryzie chlebki bananowe, babki czy ciasta ucierane z owocami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rajska Malinka - przepis na ciasto kokosowe

Każdy kęs to pyszna podróż w wakacyjne smaki. Kokos i malina to duet po prostu idealny, który zachwyca w każdym kawałku. Keksówka znika w mgnieniu oka, a po spotkaniu ze znajomymi zawsze pojawiają się prośby o zdradzenie przepisu.

Ciasto Rajska Malinka
Ciasto Rajska Malinka© Pyszności

Sam przepis to naprawdę prosta sprawa. Na dodatek jest całoroczny, bo wykorzystać można zarówno świeże, jak i mrożone owoce. Ch

Składniki:

  • 3/4 szklanki cukru,
  • 120 g miękkiego masła,
  • 2 jajka,
  • 1/3 łyżeczki soli, 
  • 1,5 szklanki mąki uniwersalnej, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego,
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych, 
  • 100 g malin mrożonych lub świeżych, 
  • 1 łyżka mąki pszennej do obtoczenia malin. 

Dekoracja: 

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski przełóż miękkie masło i wsyp cukier. Ubij na jasną, puszystą masę. Następnie stopniowo dodawaj po 1 jajku, mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sól, miksując cały czas całość. Wlej mleko kokosowe i ponownie zmiksuj.

Gotowa masa na ciasto
Gotowa masa na ciasto© Pyszności

Krok 2. Maliny oprósz mąką i wymieszaj. Dodaj do ciasta, dosyp wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj. Powstałą masę przełóż do formy do pieczenia, najlepiej sprawdzi się tutaj keksówka.

Ciasto w foremce
Ciasto w foremce© Pyszności

Krok 3. Upieczone i przestudzone ciasto udekoruj domowym lukrem oraz malinami i posyp wiórkami kokosowymi. Smacznego!

Rajska Malinka
Rajska Malinka© Pyszności
przepiswideociasto
Wybrane dla Ciebie