Rajska Malinka to najprostsze i najpyszniejsze ciasto. Zapomnij o zwykłych babkach czy ucieranych
To ciasto jest idealnym połączeniem rajskiego smaku kokosa ze swojskim aromatem pysznych, polskich malin. Znakomicie sprawdzi się do popołudniowej kawy, osłodzi dzień w pracy i zadowoli nawet najbardziej wybrednego gościa.
17.09.2024 09:34
Słodka, puszysta baza z delikatną nutą kokosa, soczyste maliny i chrupiąca posypka z wiórków - to połączenie sprawia, że ciasto Rajska Malinka"to prawdziwa uczta dla podniebienia. Idealne na każdą okazję, zarówno na co dzień, jak i na te specjalne i wyjątkowe chwile. Szybko wygryzie chlebki bananowe, babki czy ciasta ucierane z owocami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rajska Malinka - przepis na ciasto kokosowe
Każdy kęs to pyszna podróż w wakacyjne smaki. Kokos i malina to duet po prostu idealny, który zachwyca w każdym kawałku. Keksówka znika w mgnieniu oka, a po spotkaniu ze znajomymi zawsze pojawiają się prośby o zdradzenie przepisu.
Sam przepis to naprawdę prosta sprawa. Na dodatek jest całoroczny, bo wykorzystać można zarówno świeże, jak i mrożone owoce. Ch
Składniki:
- 3/4 szklanki cukru,
- 120 g miękkiego masła,
- 2 jajka,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 1,5 szklanki mąki uniwersalnej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki mleka kokosowego,
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych,
- 100 g malin mrożonych lub świeżych,
- 1 łyżka mąki pszennej do obtoczenia malin.
Dekoracja:
- domowy lukier do polania,
- wiórki kokosowe,
- maliny.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do miski przełóż miękkie masło i wsyp cukier. Ubij na jasną, puszystą masę. Następnie stopniowo dodawaj po 1 jajku, mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sól, miksując cały czas całość. Wlej mleko kokosowe i ponownie zmiksuj.
Krok 2. Maliny oprósz mąką i wymieszaj. Dodaj do ciasta, dosyp wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj. Powstałą masę przełóż do formy do pieczenia, najlepiej sprawdzi się tutaj keksówka.
Krok 3. Upieczone i przestudzone ciasto udekoruj domowym lukrem oraz malinami i posyp wiórkami kokosowymi. Smacznego!