WAŻNE
TERAZ

"Koniec 12-dniowej wojny". Prezydent Iranu ogłasza

Za obiad u Karola Okrasy trzeba słono zapłacić. To jedna z najdroższych restauracji w Polsce

Restauracja Karola Okrasy cieszy się niesłabnącą popularnością, a chętnych na jego potrawy zdecydowanie nie brakuje. Za dania spod ręki mistrza trzeba jednak słono zapłacić.

Obrazek
Ewa
SKOMENTUJ

Najdroższa restauracja w Polsce

Ceny w restauracjach mogą czasami szokować. Koszty dobrej jakości produktów i wyszkolonego odpowiednio personelu potrafią być wysokie, więc nie można porównywać tego do domowego gotowania.
Jeszcze więcej zapłacić można za kolację w stylu fine dinning.W przypadku takiej formy serwowania dań kucharz staje się nie tylko rzemieślnikiem, ale prawdziwym artystą. Taka kuchnia ma zaskakiwać i odkrywać nowe połączenia i formy przed gościem restauracji. Menu najczęściej składa się z kilku drobnych dań, które mają komponować się w spójną całość.
Liczy się tutaj cała otoczka, nie tylko smak dania, ale sposób podania, serwowane czekadełka czy nawet rodzaj muzyki, która gra w restauracji.

Restauracja Karola Okrasy

Karol Okrasa swoją restaurację Platter otworzył ponad 10 lat temu w hotelu Intercontinental w Warszawie. Przez te lata przyciągnęła tłumy gości, którzy chętnie próbowali dań spod ręki znanego kucharza. W swojej restauracji Karol Okrasa łączy polską kuchnię, kojarzącą się z domem, z nowoczesnymi smakami zaczerpniętymi z zagranicy. W restauracji można skorzystać również z poleceń sommeliera, który idealnie dobierze wino do posiłku.

Obrazek

Menu w restauracji Karola Okrasy

W restauracji Karola Okrasy postawiono na menu degustacyjne, które składa się z 6 lub 8 dań. Wśród nich spróbować można małż świętego Jakuba oraz foie gras. Nie brakuje też jesiennych akcentów w postaci grzybów czy też ryb.
Poza menu degustacyjnym znajduje się tutaj również oferta lunchowa i kolacje, podczas których można zamówić pojedyncze dania z karty.

Restauracja Karola Okrasy może jednak nieco nadszarpnąć budżet. Za menu degustacyjne zapłacimy 295 zł za osobę (8-daniowe - 330 zł).
Jeśli chcemy zamówić dania z karty, to trzeba przygotować również sporą kwotę. Przystawki to koszt ok. 50 zł, zupy 35 zł, dania główne ponad 100 zł, a sam deser kosztuje 36 zł.
Nieco tańsza jest oferta lunchowa. Królik duszony, wędzony karczoch, fasolka szparagowa, sos z dymki to koszt 71 zł, przystawki, zupy i coś słodkiego jest również nieco tańsze.

Odwiedziłbyś restaurację Karola Okrasy?

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze