Za obiad u Karola Okrasy trzeba słono zapłacić. To jedna z najdroższych restauracji w Polsce
Restauracja Karola Okrasy cieszy się niesłabnącą popularnością, a chętnych na jego potrawy zdecydowanie nie brakuje. Za dania spod ręki mistrza trzeba jednak słono zapłacić.
04.04.2022 | aktual.: 06.04.2022 09:30
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Najdroższa restauracja w Polsce
Ceny w restauracjach mogą czasami szokować. Koszty dobrej jakości produktów i wyszkolonego odpowiednio personelu potrafią być wysokie, więc nie można porównywać tego do domowego gotowania.
Jeszcze więcej zapłacić można za kolację w stylu fine dinning.W przypadku takiej formy serwowania dań kucharz staje się nie tylko rzemieślnikiem, ale prawdziwym artystą. Taka kuchnia ma zaskakiwać i odkrywać nowe połączenia i formy przed gościem restauracji. Menu najczęściej składa się z kilku drobnych dań, które mają komponować się w spójną całość.
Liczy się tutaj cała otoczka, nie tylko smak dania, ale sposób podania, serwowane czekadełka czy nawet rodzaj muzyki, która gra w restauracji.
Restauracja Karola Okrasy
Karol Okrasa swoją restaurację Platter otworzył ponad 10 lat temu w hotelu Intercontinental w Warszawie. Przez te lata przyciągnęła tłumy gości, którzy chętnie próbowali dań spod ręki znanego kucharza. W swojej restauracji Karol Okrasa łączy polską kuchnię, kojarzącą się z domem, z nowoczesnymi smakami zaczerpniętymi z zagranicy. W restauracji można skorzystać również z poleceń sommeliera, który idealnie dobierze wino do posiłku.
Menu w restauracji Karola Okrasy
W restauracji Karola Okrasy postawiono na menu degustacyjne, które składa się z 6 lub 8 dań. Wśród nich spróbować można małż świętego Jakuba oraz foie gras. Nie brakuje też jesiennych akcentów w postaci grzybów czy też ryb.
Poza menu degustacyjnym znajduje się tutaj również oferta lunchowa i kolacje, podczas których można zamówić pojedyncze dania z karty.
Restauracja Karola Okrasy może jednak nieco nadszarpnąć budżet. Za menu degustacyjne zapłacimy 295 zł za osobę (8-daniowe - 330 zł).
Jeśli chcemy zamówić dania z karty, to trzeba przygotować również sporą kwotę. Przystawki to koszt ok. 50 zł, zupy 35 zł, dania główne ponad 100 zł, a sam deser kosztuje 36 zł.
Nieco tańsza jest oferta lunchowa. Królik duszony, wędzony karczoch, fasolka szparagowa, sos z dymki to koszt 71 zł, przystawki, zupy i coś słodkiego jest również nieco tańsze.