Restauracja Karola Okrasy pod lupą znanego youtubera. Jaki był werdykt?

Restauracja Karola Okrasy ponoć cieszy się dużą popularnością wśród warszawskich fanów wykwintnej kuchni. "Platter by Okrasa" został poddany już wielu recenzjom. Ostatnio lokal słynnego kucharza wziął pod lupę prowadzący kanał na YouTube "Sprawdzam Jak" i wygłosił jednoznaczną opinię.

ObrazekRestauracja Karola Okrasy - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Sprawdzam Jak

"Pełne niespodzianek i oryginalne menu Platter to odbicie pasji Karola Okrasy w tworzeniu świeżej i zdrowej polskiej kuchni wzbogaconej międzynarodowymi akcentami" - głosi hasło przewodnie na stronie internetowej restauracji Okrasy. Wers dalej czytamy również o tym, że karta dań została zainspirowana wspomnieniami Karola z dzieciństwa. Brzmi zachęcająco, prawda?

Czy rzeczywiście serwowane tam dania obfitują w niespodzianki? I czy naprawdę można tam poczuć obiecaną nostalgię i smak "pochodzący prosto z serca"? To postanowił sprawdzić youtuber z kanału "Sprawdzam Jak".

Obrazek
Restauracja Karola Okrasy - Pyszności; foto: Canva

Restauracja Karola Okrasy okiem blogera

Podobno restauracja Karola Okrasy to jedna z najlepszych restauracji w naszym kraju, jeżeli chodzi o smak. Ceny? To już jest temat dyskusyjny.

- rozpoczął swoje nagranie autor nagrania. Czy zasłyszane u niego opinie na temat "Plattera" nie wpłynęły na jego obiektywizm? Miejmy nadzieję, że nie i zobaczmy, co zamówił bloger.

Przystawka

Wybór pierwszego dania padł na krewetki z bukietem sałat i carpaccio wołowe z rukolą i serem. Ceny? 55 zł za każdą. Można by powiedzieć: tragedii nie ma. Za to smak, jak stwierdził youtuber, doskonały. Delikatne, sprężyste krewetki i pyszne sosy sprawiają, że warto wrócić do tego dania. Również carpaccio zrobiło wrażenie na blogerze. Jak stwierdził: "Mięso rozpływa się w ustach. Świetnej jakości, bardzo delikatne".

Danie główne

Chociaż w menu Plattera nie brakuje zup, autor nagrania postanowił od razu przejść do konkretów. Na danie główne wybrał biodrówkę jagnięcą z kurkami, brokułem, szparagami i purée. Pierwsze wrażenie? Piękna kompozycja i - ku uciesze youtubera - duża warstwa zieleniny, która ubarwia danie. Cena - 91 złotych.

Pysznie delikatne. Mam wrażenie, że tutaj nie żałuje się na składnikach

- już po pierwszym kęsie stwierdził gość Plattera. Smak szparagów, według niego, był tak doskonały, jakby Karol dopiero wrócił z Pola Mokotowskiego, gdzie przed chwilą osobiście je zebrał. Chociaż youtuber, jak powiedział, nie jest wielkim fanem jagnięciny, tym daniem był po prostu zachwycony.

Obrazek
Restauracja Karola Okrasy - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Sprawdzam Jak

Drugim daniem głównym, które zamówił bloger, był filet z karpia łososiowego podany z risotto. Ta pozycja to tak zwana ryba dnia. Również w jej przypadku nie było się do czego przyczepić; danie było po prostu pyszne.

Deser

Youtuber nie omieszkał zakończyć obiadu zgodnie z tradycją, a więc deserem. Restauracja Karola Okrasy oferuje oryginalne słodkości. Wybór youtubera padł na mus z zielonej herbaty z ciastkiem migdałowym i lodami maślankowymi i kruszonką. Opinia? Znów jednoznaczna. Rzemieślnicze przygotowanie, którego nie da się nie pochwalić.

Restauracja Karola Okrasy - werdykt

Wygląda na to, że to, co mówią, o restauracji Karola Okrasy, to prawda. Czy znajdą się tu jacyś chętni, którzy to potwierdzą?

Rzuć też okiem na nasz kanał na YouTube. Znajdziesz tam mnóstwo ciekawych przepisów — na przykład ten poniżej.

Wybrane dla Ciebie
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Najlepsi kucharze smażą karpia tylko na takim tłuszczu. Nie przypala się i nie zmienia smaku
Najlepsi kucharze smażą karpia tylko na takim tłuszczu. Nie przypala się i nie zmienia smaku
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥