PrzepisKarol Okrasa zdradził przepis na mistrzowskie mielone. Zamiast bułki tartej dodał nietypowy składnik

Karol Okrasa zdradził przepis na mistrzowskie mielone. Zamiast bułki tartej dodał nietypowy składnik

Mielone Karola Okrasy- Pyszności
Mielone Karola Okrasy- Pyszności
Ewa
26.01.2023 15:06, aktualizacja: 08.02.2023 12:50

Mielone Karola Okrasy to mistrzostwo świata. Zamiast bułki tartej znany kucharz dodał kaszę jęczmienną. Kultowe kotlety są dzięki temu jeszcze lepsze. Sprawdź, czy i tobie posmakują.

Przepis na idealne kotlety

Sekretem mielonych jest między innymi odpowiednie mięso. Najlepiej wybrać się do sklepu i poprosić o zmielenie kawałków, które po prostu wpadły nam w oko. W taki sposób kupujemy mięso bez dodatków i możemy je dowolnie doprawić. Decydowanie się na gotowe mielone niesie za sobą pewne ryzyko, głównie związane z jakością. Najczęściej kupuje się karkówkę lub łopatkę, ale wielu decyduje się również na szynkę albo nawet i na drób. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by wymieszać dwa rodzaje mięsa mielonego. Karol Okrasa do swojego przepisu wybrał mięso mielone z łopatki. Znany kucharz pozbył się również ze składu bułki, a w zamian dorzucił ugotowaną kaszę jęczmienną. Kotlety według jego receptury są jeszcze bardziej soczyste i delikatne w smaku.

Mielone Karola Okrasy- Pyszności/ źródło: Canva
Mielone Karola Okrasy- Pyszności/ źródło: Canva

Kotlety mielone według Karola Okrasy

Składniki:

  • 500 mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
  • 100 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • 1 cebula
  • 1 średniej wielkości jajko
  • bułka tarta
  • smalec do smażenia kotletów
  • olej
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Cebulkę drobno posiekaj i podsmaż na patelni aż apetycznie się zarumieni. Odcedź z tłuszczu i wysusz na ręczniku papierowym. Mięso przełóż do miski i przypraw świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Dorzuć również przestudzoną cebulkę i ugotowaną kaszę jęczmienną. Dodatek kaszy sprawi, że kotlety będą pulchne i puszyste. W misce roztrzep jajko i dodaj do masy. Dokładnie wymieszaj całość, aby składniki dobrze się połączyły. Jeśli masa wychodzi zbyt gęsta, dodaj odrobinę zimnej wody. W rękach uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Na patelni rozgrzej smalec i smaż z obu stron, aż kotlety się zarumienią.

Usmażone kotlety podaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują w towarzystwie puree lub gotowanych ziemniaków i domowych buraczków. Smacznego!

Kotlety mielone - Pyszności; Foto: Canva.com
Kotlety mielone - Pyszności; Foto: Canva.com

Przepis na kluski leniwe z owocami znajdziesz na naszym kanale YouTube

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także