Karol Okrasa dodaje do masy na mielone te dwa składniki. Dlatego są bajecznie soczyste

Kotlety mielone nigdy nie są dziełem przypadku. Każdy składnik w nich zawarty ma swoją własną funkcję. Trzeba więc dobierać je z rozwagą. Ale czy Karol Okrasa może się mylić w sprawach kulinarnych? Sprawdź jego przepis na mielone z nietypowymi składnikami i sama oceń. 

ObrazekKotlety mielone - Pyszności; foto: Canva oraz kadr z materiału na kanale YouTube: KuchniaLidla.pl

Kotlety mielone przebyły długą drogę, zanim - skutkiem efektu motyla - trafiły ,,pod nóż" Karola Okrasy. Wzmianki o nich pojawiały się już w XIX-wiecznych książkach kucharskich, a później, w czasach PRL-u, kotlety te stały się już jednym z najpopularniejszych dań polskiej kuchni.

Nieraz rozpisywaliśmy się też o tym, jakie to ważne, by rozumieć każdy składnik użyty w mielonych. Nie są one bowiem przypadkowe. Niektóre nie dodają nawet za grosz smaku kotletom, a mimo to, mają swoją bardzo ważną funkcję w tym daniu.

Obrazek
Kotlety mielone - Pyszności; foto: Canva

Jajko na przykład ma zadanie spajające kotlety. Namoczona bułka - spulchniające. Mleko, użyte do namaczania pieczywa - neutralizuje zapach wieprzowiny. Cebula - wydobywające się z niej podczas smażenia soki sprawiają, że kotlety są soczyste. Jak widzicie, wszystko jest na swoim miejscu. Jakich więc "nietypowych składników" mógł do mielonych użyć tak doświadczony kucharz jak Okrasa? Oto przepis.

Kotlety mielone Karola Okrasy z purée selerowo-ziemniaczanym

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 100-150 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • smalec wieprzowy
  • sól, pieprz
  • 100 g ziemniaków
  • 300 g korzenia selera
  • 100-150 g masła
  • 1 limonka
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Cebulę pokrój w drobną kostkę. Smaż na dużej ilości oleju, aż do ,,spalenia". Następnie odsącz ją na ręczniku papierowym. W ten sposób uzyskałaś cebulkę prażoną.

Obrazek
Kotlety mielone - Pyszności; Foto: Canva

Mięso umieść w misce, dodaj dużo świeżo mielonego pieprzu i soli. Teraz do masy mięsnej dodaj ostudzoną, ugotowaną na sypko kaszę jęczmienną. Zastąpi ona środek spulchniający, czyli bułkę. Na koniec dodaj rozmącone jajko. Całość wymieszaj i uformuj kotlety. Obtocz w bułce tartej i usmaż na smalcu.

Seler i ziemniaki obierz, pokrój w małe kawałki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem mleka. Odcedź, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z limonki. Masło potnij na kilka kawałków i również dodaj do warzyw.

Taką mieszankę zblenduj do uzyskania puszystej, kremowej masy. Twoje purée jest już gotowe. Serwuj je z usmażonymi wcześniej kotletami.

A może szukasz też inspiracji na deser? Sprawdź ten nowy przepis z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki