WAŻNE
TERAZ

Premier zdradził nową nazwę CPK. "Polska rozwija skrzydła"

Karol Okrasa dodaje do masy na mielone te dwa składniki. Dlatego są bajecznie soczyste

Kotlety mielone nigdy nie są dziełem przypadku. Każdy składnik w nich zawarty ma swoją własną funkcję. Trzeba więc dobierać je z rozwagą. Ale czy Karol Okrasa może się mylić w sprawach kulinarnych? Sprawdź jego przepis na mielone z nietypowymi składnikami i sama oceń. 

ObrazekKotlety mielone - Pyszności; foto: Canva oraz kadr z materiału na kanale YouTube: KuchniaLidla.pl

Kotlety mielone przebyły długą drogę, zanim - skutkiem efektu motyla - trafiły ,,pod nóż" Karola Okrasy. Wzmianki o nich pojawiały się już w XIX-wiecznych książkach kucharskich, a później, w czasach PRL-u, kotlety te stały się już jednym z najpopularniejszych dań polskiej kuchni.

Nieraz rozpisywaliśmy się też o tym, jakie to ważne, by rozumieć każdy składnik użyty w mielonych. Nie są one bowiem przypadkowe. Niektóre nie dodają nawet za grosz smaku kotletom, a mimo to, mają swoją bardzo ważną funkcję w tym daniu.

Obrazek
Kotlety mielone - Pyszności; foto: Canva

Jajko na przykład ma zadanie spajające kotlety. Namoczona bułka - spulchniające. Mleko, użyte do namaczania pieczywa - neutralizuje zapach wieprzowiny. Cebula - wydobywające się z niej podczas smażenia soki sprawiają, że kotlety są soczyste. Jak widzicie, wszystko jest na swoim miejscu. Jakich więc "nietypowych składników" mógł do mielonych użyć tak doświadczony kucharz jak Okrasa? Oto przepis.

Kotlety mielone Karola Okrasy z purée selerowo-ziemniaczanym

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 100-150 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • smalec wieprzowy
  • sól, pieprz
  • 100 g ziemniaków
  • 300 g korzenia selera
  • 100-150 g masła
  • 1 limonka
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Cebulę pokrój w drobną kostkę. Smaż na dużej ilości oleju, aż do ,,spalenia". Następnie odsącz ją na ręczniku papierowym. W ten sposób uzyskałaś cebulkę prażoną.

Obrazek
Kotlety mielone - Pyszności; Foto: Canva

Mięso umieść w misce, dodaj dużo świeżo mielonego pieprzu i soli. Teraz do masy mięsnej dodaj ostudzoną, ugotowaną na sypko kaszę jęczmienną. Zastąpi ona środek spulchniający, czyli bułkę. Na koniec dodaj rozmącone jajko. Całość wymieszaj i uformuj kotlety. Obtocz w bułce tartej i usmaż na smalcu.

Seler i ziemniaki obierz, pokrój w małe kawałki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem mleka. Odcedź, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z limonki. Masło potnij na kilka kawałków i również dodaj do warzyw.

Taką mieszankę zblenduj do uzyskania puszystej, kremowej masy. Twoje purée jest już gotowe. Serwuj je z usmażonymi wcześniej kotletami.

A może szukasz też inspiracji na deser? Sprawdź ten nowy przepis z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇