Okrasa robi placki z cukinii inaczej. Dodaje nietypowy składnik, który mocno podkręca smak

Placki z cukinii inaczej, czyli jak? Karol Okrasa doskonale wie, jak złamać tradycyjne przepisy i stworzyć coś wciąż prostego, ale nietuzinkowego, zaskakującego. Tym razem na warsztat wziął słynne placuszki z cukinii, które zwykliśmy robić na jedno kopyto. A wystarczy dodać jeden składnik, by całkowicie zmienić smak potrawy. 

ObrazekPlacki z cukinii sprawdzą się jako bezmięsny obiad dla całej rodziny - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Chrupiące, aromatyczne i wyraziste placki z cukinii to propozycja Karola Okrasy. Znany kucharz wzbogacił przepis o kilka dodatków, które podbijają smak całości, ale też sprawiają, że placuszki stają się delikatniejsze w środku i bardziej chrupiące na zewnątrz. To świetne rozwiązanie na pożywny obiad bez mięsa dla całej rodziny. Zobaczcie, jakie to proste!

Cukiniowe placuszki według Okrasy. W czym tkwi sekret smaku?

Karol Okrasa łączy cukinię z aromatycznymi dodatkami i przyprawami. To czosnek - świetnie współgrający ze smakiem cukinii - oraz cebula, a także świeże zioła i... kminek! Całość wiąże mąka z dodatkiem proszku do pieczenia, jajka oraz... kasza gryczana. Dzięki niej nasze placki z cukinii przeobrażają się w dużo bardziej syte i pożywne danie. Do tego odrobina śmietany, która nada delikatności potrawie.

Pamiętaj, by wyciąć gniazda nasienne z cukinii przed otarciem jej na tarce. Dlaczego to tak ważne? Środek tego warzywa jest gąbczasy - przez to będzie chłonął tłuszcz i wilgoć z pozostałych składników, kradnąc tym samym delikatność naszej potrawie. Wystarczy, że przekroisz warzywo na ćwiartki wzdłuż i delikatnie wytniesz nożem gniazda nasienne. Co ważne, cukinię zetrzyj na tarce razem ze skórką!

Warto również wiedzieć, że placki z cukinii będą najlepiej smakować i zachowają perfekcyjną konsystencję, jeśli ciasto przygotujesz tuż przed smażeniem. Im dłużej będziesz czekać ze smażeniem, tym cukinia wypuści więcej wody i rozrzedzi ciasto. By tego uniknąć, możesz zetrzeć ją na tarce i posolić, a następnie odstawić na kilka minut. W tym czasie cukinia odda nieco wody. Wtedy wystarczy ją odcedzić i dodać do reszty składników.

Obrazek
Placki z cukinii według przepisu Karola Okrasy są obłędne - Pyszności; Fot. Pixabay

Placki z cukinii Karola Okrasy. Przepis

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 1 duża cukinia,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 100 g kaszy gryczanej,
  • 150 g śmietany 18 proc.
  • 1 łyżeczka kminku całego,
  • 85 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • natka pietruszki,
  • olej rzepakowy,
  • pieprz czarny, sól.

Przygotowanie:

  1. Kaszę gryczaną zalej wodą i gotuj do momentu, aż będzie papkowata.
  2. Gotową kaszę przełóż do miski, dodaj pokrojoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki oraz jaja.
  3. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do reszty składników. Wymieszaj.
  4. Następnie dodaj gęstą śmietanę, posiekany czosnek, sól, pieprz, utarty w moździerzu kminek, mąkę pszenną i proszek do pieczenia.
  5. Dokładnie wymieszaj całość do uzyskania jednolitej masy.
  6. Na patelni rozgrzej olej. Placki z cukinii smaż na oleju z obu stron na złoty kolor.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej