Okrasa robi placki z cukinii inaczej. Dodaje nietypowy składnik, który mocno podkręca smak
Placki z cukinii inaczej, czyli jak? Karol Okrasa doskonale wie, jak złamać tradycyjne przepisy i stworzyć coś wciąż prostego, ale nietuzinkowego, zaskakującego. Tym razem na warsztat wziął słynne placuszki z cukinii, które zwykliśmy robić na jedno kopyto. A wystarczy dodać jeden składnik, by całkowicie zmienić smak potrawy.
04.08.2023 | aktual.: 04.08.2023 16:22
Chrupiące, aromatyczne i wyraziste placki z cukinii to propozycja Karola Okrasy. Znany kucharz wzbogacił przepis o kilka dodatków, które podbijają smak całości, ale też sprawiają, że placuszki stają się delikatniejsze w środku i bardziej chrupiące na zewnątrz. To świetne rozwiązanie na pożywny obiad bez mięsa dla całej rodziny. Zobaczcie, jakie to proste!
Cukiniowe placuszki według Okrasy. W czym tkwi sekret smaku?
Karol Okrasa łączy cukinię z aromatycznymi dodatkami i przyprawami. To czosnek - świetnie współgrający ze smakiem cukinii - oraz cebula, a także świeże zioła i... kminek! Całość wiąże mąka z dodatkiem proszku do pieczenia, jajka oraz... kasza gryczana. Dzięki niej nasze placki z cukinii przeobrażają się w dużo bardziej syte i pożywne danie. Do tego odrobina śmietany, która nada delikatności potrawie.
Pamiętaj, by wyciąć gniazda nasienne z cukinii przed otarciem jej na tarce. Dlaczego to tak ważne? Środek tego warzywa jest gąbczasy - przez to będzie chłonął tłuszcz i wilgoć z pozostałych składników, kradnąc tym samym delikatność naszej potrawie. Wystarczy, że przekroisz warzywo na ćwiartki wzdłuż i delikatnie wytniesz nożem gniazda nasienne. Co ważne, cukinię zetrzyj na tarce razem ze skórką!
Warto również wiedzieć, że placki z cukinii będą najlepiej smakować i zachowają perfekcyjną konsystencję, jeśli ciasto przygotujesz tuż przed smażeniem. Im dłużej będziesz czekać ze smażeniem, tym cukinia wypuści więcej wody i rozrzedzi ciasto. By tego uniknąć, możesz zetrzeć ją na tarce i posolić, a następnie odstawić na kilka minut. W tym czasie cukinia odda nieco wody. Wtedy wystarczy ją odcedzić i dodać do reszty składników.
Placki z cukinii Karola Okrasy. Przepis
Składniki:
- 1 cebula,
- 1 duża cukinia,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- 100 g kaszy gryczanej,
- 150 g śmietany 18 proc.
- 1 łyżeczka kminku całego,
- 85 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- natka pietruszki,
- olej rzepakowy,
- pieprz czarny, sól.
Przygotowanie:
- Kaszę gryczaną zalej wodą i gotuj do momentu, aż będzie papkowata.
- Gotową kaszę przełóż do miski, dodaj pokrojoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki oraz jaja.
- Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do reszty składników. Wymieszaj.
- Następnie dodaj gęstą śmietanę, posiekany czosnek, sól, pieprz, utarty w moździerzu kminek, mąkę pszenną i proszek do pieczenia.
- Dokładnie wymieszaj całość do uzyskania jednolitej masy.
- Na patelni rozgrzej olej. Placki z cukinii smaż na oleju z obu stron na złoty kolor.