Zamiast robić kotlety, upiecz mielone. Będą cię błagać o przepis

Szukasz pomysłu na ciekawy i oryginalny obiad? Masz już dość serwowania kotletów mielonych z ziemniakami? Przygotuj mielone w nowej odsłonie, a nie pożałujesz. Ten przepis stanie się hitem w każdym domu!

ObrazekPieczone mielone stanie się hitem w każdym domu/źródło: Robert Wołkaniec/Adobe Stock, SHVETS production, Pexels
Marzena Pęcak

Kuchnia to moje królestwo, w którym istnieje podstawowa zasada — nudzie mówię nie. Trzymam się tej zasady od wielu lat, dlatego też w mojej kuchni pojawiają się przeróżne wariacje kulinarne. I moim zdaniem takie działania mają same plusy. Po pierwsze, nie nudzę się w kuchni i nie mam dość gotowania. Z serwowania różnych posiłków zadowoleni są również moi bliscy, bo też nie lubią rutyny w kuchni. No i w końcu testowanie nowych przepisów to najlepszy sposób na odkrycie nowych perełek kulinarnych.

Jeśli podzielasz moją opinię, to mam dla ciebie coś wyjątkowego. Przepis, który w moim domu zrobił prawdziwą furorę. U ciebie też tak będzie!

Dlaczego pieczone mielone?

Kilka dni temu wyjęłam z lodówki mięso mielone i miałam się wziąć za przygotowanie tradycyjnych kotletów. Szybko jednak stwierdziłam, że potrzebuję odmiany. Postanowiłam pójść na żywioł i zrobić obiad w zupełnie innym wydaniu z produktów, które mam w kuchni. I tak właśnie powstało w mojej kuchni pieczone mielone z serową niespodzianką. Podałam je z pieczonymi pałeczkami ziemniaczanymi.

Już po pierwszym kęsie, wiedziałam, że ten przepis zostanie ze mną na dłużej. Polecam go z całego serca!

Obrazek
Mielone w pieczonej wersji możesz przygotować i podawać na wiele ciekawych sposobów/źródło: petrrgoskov/Adobe Stock

Przepis na pieczone mielone krok po kroku

Zanim przejdziemy do przepisu, muszę podkreślić, że cały proces jest mega prosty. Poradzi sobie z nim każdy, nawet początkujący kucharz. Zaczynamy!

Składniki:

Ziemniaki:

  • 8 ziemniaków,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki oregano,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Mielone:

  • 1 kg mięsa mielonego,
  • 3 jajka,
  • 1 cebula,
  • 200 g mozzarelli,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 2 łyżeczki czerwonej papryki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 bułka,
  • 1 natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpoczęłam od przygotowania ziemniaków. Umyte i obrane warzywa pokroiłam w słupki, po czym połączyłam je z oliwą z oliwek, solą, pieprzem i oregano.
  2. Bułkę pszenną umieściłam w misce z mlekiem. Mozzarellę pokroiłam w drobną kostkę i odłożyłam na bok.
  3. Na rozgrzanej i natłuszczonej patelni podsmażyłam cebulę na złocisty kolor. Wcześniej pokroiłam ją w drobną kostkę.
  4. Mięso mielone przełożyłam do dużej miski i dodałam do niego: jajka, podsmażoną cebulę, przyprawy, bułkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam.
  5. Na blacie kuchennym umieściłam dwa naczynia żaroodporne. W jednym z nich umieściłam ziemniaczane słupki. Do drugiej formy przełożyłam mięsną mieszankę. Następnie powbijałam w mięsokawałki żółtego sera.
  6. Oba naczynia wstawiłam jednocześnie do piekarnika na 45 minut. Urządzenie pracowało w temp. 180 stopni Celsjusza. I to wszystko!

Podsumowując, wystarczyło naprawdę niewiele, aby przygotować obiad dla całej rodziny w nowym wydaniu. Do jego zrobienia użyłam podstawowych składników, które na pewno można znaleźć i w twojej kuchni. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, aby oryginalny obiad na pieczone mielone jeszcze dziś pojawił się i u ciebie.

Oczywiście jeśli znasz inne ciekawe pomysły na przygotowanie i podanie mielonego, napisz mi o tym. Z ogromną chęcią przetestuje w swojej kuchni nowe przepisy.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej