Weź mięso mielone i upiecz, jak chlebek. Świetna alternatywa dla zwykłych kotletów

Mięsny chlebek - Pyszności
Mięsny chlebek to pyszna alternatywa dla kotletów mielonych. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek na kanapki. Prosty i smaczny.

Mięso mielone można przygotować na wiele różnych sposobów, chociaż wciąż prym wiodą klasyczne kotlety. Postanowiłam jednak nieco poeksperymentować w kuchni i stworzyć coś zupełnie innego. Pieczone mięso w kształcie bochenka chleba świetnie sprawdzi się jako przystawka lub dodatek do domowych kanapek. Z powodzeniem zastąpi również kotlety mielone w czasie rodzinnego obiadu. Nietypowa forma podania zachwyciła moich bliskich, a wyjątkowy smak sprawił, że po chwili został tylko pusty talerz. Polecam przetestować ten przepis, bo efekt jest obłędnie pyszny.


Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Zobacz również: mięsny tort z pieczarkami i koroną z puree ziemniaczanego


Mięsny chlebek
Składniki:
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 800 g mielonego mięsa z indyka,
- 1/2 szklanki kaszy manny,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 jajo,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 2 łyżki musztardy stołowej.


Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzewam olej i podsmażam na nim drobno posiekaną cebulkę. Gdy się zeszkli, dorzucam startą na średniej wielkości oczkach marchewkę i przesmażam. Dodaję posiekaną natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Część marchewki możesz zastąpić startą cukinią.
Warzywa na patelni- Pyszności
- Mięso mielone przekładam do miski i dodaję podsmażone na patelni warzywa. Wsypuję kaszę manną, wlewam mleko i wbijam jajka. Doprawiam masę solą oraz pieprzem i dokładnie mieszam, aby składniki dobrze się połączyły.
Masa na mięsny chlebek- Pyszności
- Powstałą masę przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 40 minut.
Mięsny chlebek w foremce- Pyszności
- Upieczony chlebek z mięsa mielonego smaruję musztardą i posypuję natką pietruszki. Na ciepło świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe. Dobrze smakuje również na zimno, jako przystawka na imprezę lub zamiennik szynki na kanapkę.
Smacznego!Mięsny chlebek- Pyszności

