PrzepisPodaj na obiad zamiast zwykłych kotletów. Przepadają za nimi nawet dzieci

Podaj na obiad zamiast zwykłych kotletów. Przepadają za nimi nawet dzieci

Kotlety szu szu zje każdy Tadek Niejadek - Pyszności; foto: Adobe Stock
Kotlety szu szu zje każdy Tadek Niejadek - Pyszności; foto: Adobe Stock
03.08.2023 10:15

Czy słyszałeś kiedyś tajemnicze wyrażenie "kotlety szu szu"? Jeśli nie, koniecznie to nadrób — na przykład za pomocą tego artykułu. Uwierz nam na słowo, że ten przepis przyda ci się jeszcze wiele razy, zwłaszcza jeśli masz w domu dzieciaki z rodzaju "Tadków Niejadków". 

Jaka jest geneza nazwa kotlecików szu szu? Tego nie wiedzą nawet najstarsi górale. Być może inspirację do stworzenia tego dania zaczerpnięto z dalekiego wschodu i stąd to nietypowo brzmiące miano. A może kryje się za tym coś jeszcze? Na przykład ekspresowy czas przygotowania tych pyszności? Nie zagłębiajmy się w to i już na wstępie zdradźmy, że główną rolę w tym daniu odgrywa kurczak.

Kotleciki szu szu są więc panierowanym kurczaczkiem, który wyróżnia niezwykła soczystość i cudowny zapach. Skąd się bierze? Z panierki, do której stworzenia używa się jogurtu naturalnego, słodkiej papryki i czosnku. Z autopsji wiemy, że tymi smakołykami można zapędzić do stołu nawet najbardziej wybrednych domowników. Co więcej, możesz szykować się na to, że dokona się tu prawdziwy cud i zostaniesz poproszony o dokładkę. Niemożliwe? Sam się przekonaj!

Kotlety szu szu

Składniki:

  • 1 podwójna pierś kurczaka,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Kotlety szu szu zrobisz w kilka chwil! - Pyszności; foto: Canva
Kotlety szu szu zrobisz w kilka chwil! - Pyszności; foto: Canva
  1. Pierś z kurczaka oczyść, a następnie przekrój na cienkie kotleciki.
  2. W dużej misce połącz teraz mąkę ziemniaczaną, żółtka, jogurt naturalny i przyprawy: sól, czosnek granulowany, pieprz i słodką paprykę. Całość wymieszaj.
  3. Skrojone kotleciki zanurz w przygotowanej marynacie i przełóż do lodówki. Trzymaj je tam przez godzinę.
  4. Po tym czasie wyjmij miskę z lodówki, a na patelni rozgrzej olej. Kotlety szu szu obowiązują te same zasady, co inne mięsne kotlety, dlatego usmaż je dopiero w momencie, gdy tłuszcz będzie już gorący. Nie nakładaj też na patelnie zbyt wielu naraz, żeby nie zmniejszyć temperatury oleju.
  5. Wszystkie kotleciki usmaż z obu stron na złocisty kolor. Odciśnij nadmiar tłuszczu i gotowe. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także