Zawiń mięso mielone w spód od pizzy i zapiecz. Jest tak dobre, że będziesz robił co tydzień

Pyszne zapiekane mięsne roladki pod serem mozzarella to przepis na efektowny obiad dla całej rodziny. Zapiekanka z mięsa mielonego skradnie twoje serce od pierwszego kęsa.

Mięsne roladki z mozzarellą - PysznościMięsne roladki z mozzarellą - Pyszności
Ewa

Kreatywność w kuchni to podstawa, więc gdy w kuchennej szafce znalazłam zalegające od jakiegoś czasu gotowe spody do pizzy z jednego z włoskich tygodni, postanowiłam wymyślić coś pysznego. Zrobiłam pyszne rollsy z mięsem mielonym, które zapiekłam pod kołderką z mozzarelli. Nie tylko prezentują się apetycznie, ale na dodatek smakują po prostu wybornie. Taka zapiekanka to dobry patent na pyszny obiad lub sycącą kolację na ciepło we włoskim stylu. Kilka składników, trochę czasu w piekarniku i gotowe.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Mięsne roladki zapiekane pod mozzarellą

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny,
  • 80 g suszonych pomidorów w oleju,
  • 40 g czarnych oliwek,
  • 1 garść świeżej bazylii,
  • łyżeczka soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 2 szt. spodów do pizzy,
  • 160 g tartej mozzarelli,
  • 6 plastrów sera mozzarelli.

Sposób przygotowania:

1. Mieloną wołowinę przekładam do miski. Dodaję do niej posiekaną świeżą bazylię, drobno pokrojone czarne oliwki i suszone pomidory w oleju, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiam całość solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszam.

Masa z mielonej wołowiny- Pyszności
Masa z mielonej wołowiny- Pyszności

2. Porcje mięsa rozprowadzam na placku, mocno dociskając ją do spodu. Posypuję startym serem mozzarella i zawijam.

Mięsne roladki z mozzarellą- Pyszności
Mięsne roladki z mozzarellą- Pyszności

3. Kroję na dość grube plastry i układam je dość ciasno w tortownicy. Na górze układam plastry sera i wstawiam foremkę do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza. Piekę przez 30 minut.

Mięsne roladki z mozzarellą- Pyszności
Mięsne roladki z mozzarellą- Pyszności

4. Po upieczeniu dzielę zapiekankę na mniejsze części, odrywając od niej pojedyncze rollsy. Najlepiej smakuje na ciepło, kiedy ser apetycznie ciągnie się przy każdym kęsie. Całość możesz udekorować pomidorkami koktajlowymi. Pysznie, prosto, szybko i efektownie — taki obiad zdecydowanie zrobi wrażenie na twoich bliskich.Smacznego!

Mięsne roladki zapiekane pod mozzarellą
Mięsne roladki zapiekane pod mozzarellą

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę