PrzepisZawiń mięso mielone w spód od pizzy i zapiecz. Jest tak dobre, że będziesz robił co tydzień

Zawiń mięso mielone w spód od pizzy i zapiecz. Jest tak dobre, że będziesz robił co tydzień

Mięsne roladki z mozzarellą - Pyszności
Mięsne roladki z mozzarellą - Pyszności
Ewa
04.08.2023 13:30

Pyszne zapiekane mięsne roladki pod serem mozzarella to przepis na efektowny obiad dla całej rodziny. Zapiekanka z mięsa mielonego skradnie twoje serce od pierwszego kęsa.

Kreatywność w kuchni to podstawa, więc gdy w kuchennej szafce znalazłam zalegające od jakiegoś czasu gotowe spody do pizzy z jednego z włoskich tygodni, postanowiłam wymyślić coś pysznego. Zrobiłam pyszne rollsy z mięsem mielonym, które zapiekłam pod kołderką z mozzarelli. Nie tylko prezentują się apetycznie, ale na dodatek smakują po prostu wybornie. Taka zapiekanka to dobry patent na pyszny obiad lub sycącą kolację na ciepło we włoskim stylu. Kilka składników, trochę czasu w piekarniku i gotowe.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Mięsne roladki zapiekane pod mozzarellą

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny,
  • 80 g suszonych pomidorów w oleju,
  • 40 g czarnych oliwek,
  • 1 garść świeżej bazylii,
  • łyżeczka soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 2 szt. spodów do pizzy,
  • 160 g tartej mozzarelli,
  • 6 plastrów sera mozzarelli.

Sposób przygotowania:

1. Mieloną wołowinę przekładam do miski. Dodaję do niej posiekaną świeżą bazylię, drobno pokrojone czarne oliwki i suszone pomidory w oleju, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiam całość solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszam.

Masa z mielonej wołowiny- Pyszności
Masa z mielonej wołowiny- Pyszności

2. Porcje mięsa rozprowadzam na placku, mocno dociskając ją do spodu. Posypuję startym serem mozzarella i zawijam.

Mięsne roladki z mozzarellą- Pyszności
Mięsne roladki z mozzarellą- Pyszności

3. Kroję na dość grube plastry i układam je dość ciasno w tortownicy. Na górze układam plastry sera i wstawiam foremkę do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza. Piekę przez 30 minut.

Mięsne roladki z mozzarellą- Pyszności
Mięsne roladki z mozzarellą- Pyszności

4. Po upieczeniu dzielę zapiekankę na mniejsze części, odrywając od niej pojedyncze rollsy. Najlepiej smakuje na ciepło, kiedy ser apetycznie ciągnie się przy każdym kęsie. Całość możesz udekorować pomidorkami koktajlowymi. Pysznie, prosto, szybko i efektownie — taki obiad zdecydowanie zrobi wrażenie na twoich bliskich.Smacznego!

Mięsne roladki zapiekane pod mozzarellą
Mięsne roladki zapiekane pod mozzarellą
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także