Zrobiłem na obiad gołąbki bez zawijania. To najlepszy przepis, gdy nie mam czasu na długie gotowanie

Jeśli zdarzyło ci się kiedyś poczuć niepohamowaną chęć na zjedzenie gołąbków, ale gotowanie kapusty i zawijanie w nią farszu to proces zdecydowanie zbyt długi jak na twoje możliwości, to chcę ci coś powiedzieć: nie jesteś sam. Też tak miewam, a wtedy sięgam tylko po ten przepis.

Gołąbki bez zawijania z piekarnika. Pyszne i znacznie mniej pracochłonne!
Gołąbki bez zawijania z piekarnika. Pyszne i znacznie mniej pracochłonne!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | 5ph

09.05.2024 10:20

Gołąbki to potrawa niewątpliwie wyjątkowa. Wiąże się to jednak z tym, że ich przygotowanie to sporo roboty, zdecydowanie za dużo, by pokusić się o to w zabiegany dzień. A co zrobić, gdy człowiek się już nastawił i teraz za nic w świecie nie jest w stanie wyrzucić z głowy wyimaginowanego smaku i zapachu tej pysznej potrawy? Cóż, czasami pokusom należy się po prostu poddać. Ale nie bez pomysłu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbki bez zawijania, na które przepis za moment ci przedstawię, to doskonała alternatywna dla klasycznej potrawy. Smakują bosko, a ich przygotowanie nie wiąże się z długim rolowaniem farszu w obgotowane liście kapusty. To naprawdę duże ułatwienie dla każdego zapracowanego, kulinarnego hobbysty. A także sprostanie oczekiwaniom dziatwy, która nadzwyczajnie w świecie co jakiś czas "domaga" się gołąbków. Cóż, za młodu robiłem to samo, więc nie mogę ich winić.

Najlepszy przepis na gołąbki bez zawijania

Składniki:

  • 200 g białej kapusty,
  • 1 mała cebula,
  • 1 jajko,
  • 40 g ryżu lub kaszy jęczmiennej,
  • 150-200 g kapusty kiszonej,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • olej do smażenia
  • 150 ml wody,
  • sól, pieprz.

Sos:

  • 1/2 cebuli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 500 g pomidorów krojonych z puszki,
  • 1 łyżka masła,
  • olej do smażenia,
  • kilka łyżek wody do podlania,
  • 1 łyżka majeranku,
  • sól, pieprz do smaku.
Gołąbki bez zawijania również muszą zawierać kapustę
Gołąbki bez zawijania również muszą zawierać kapustę© Licencjodawca | Julia Filirovska

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę kroję w drobną kostkę, a następnie podsmażam w garnku. Kiedy się zeszkli, dodaję posiekaną kapustę. Doprawiam solą i pieprzem, smażę kilka minut. Następnie podlewam całość wodą i duszę przez kwadrans na małym ogniu. Odstawiam do ostudzenia.
  2. Schłodzoną mieszankę łączę z posiekaną kapustą kiszoną, mięsem mielonym, jajkiem i ugotowanym ryżem lub kaszą jęczmienną. Doprawiam i mieszam.
  3. Czas na sos. Posiekaną cebulę podsmażam, a następnie zalewam koncentratem. Dodaję pomidory (warto podlać całość odrobiną wody) doprawiam i zagotowuje. Na koniec dorzucam masło i całość mieszam.
  4. Z przygotowanej wcześniej masy formuję "gołąbki" i układam w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Zalewam sosem i wstawiam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Moje gołąbki bez zawijania spędzą w nim teraz około 45 minut. Gotowe!
Wybrane dla Ciebie