Jeszcze lepsze niż mielone i schabowe. Królowały w mlecznych barach
Czy pamiętasz kotlety pożarskie? Odkopałam ten przepis ostatnio i totalnie przepadłam, zresztą jak cała moja rodzina. Dosłownie oszaleliśmy na punkcie tej kultowej potrawy. Z tobą też może tak być!
15.07.2023 | aktual.: 16.07.2023 14:48
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Masz dość gotowania w kółko tego samego? Wręcz nie możesz patrzeć się już na oklepane schabowe i mielone? A może szukasz ciekawej inspiracji kulinarnej? Jeśli odpowiedziałeś twierdząco, choć na jedno z powyższych pytań, trafiłeś w odpowiednie miejsce. I już za moment wszystko stanie się jasne.
Zacznijmy od tego, że warto czasami sięgnąć do zeszytów z przepisami naszych babć i mam. Można znaleźć tam wiele ciekawych i sprawdzonych perełek kulinarnych. I właśnie tego typu recepturę już za moment ci zdradzę.
Z tym przepisem również warto się zapoznać:Oszukane schabowe z PRL. Inflacyjny obiad, który przywołuje wspomnienia
Tymi kotletami zajadali się wszyscy!
Nie wiem, czy pamiętasz jeszcze kotlety pożarskie, które kilkadziesiąt lat temu były prawdziwym hitem. Zajadano się nimi m.in. w barach mlecznych. I w sumie nie ma się co dziwić, bo naprawdę świetnie smakują, o czym sam możesz się przekonać jeszcze dziś. Wystarczy, że wykorzystasz poniższy przepis, a pyszne danie w mgnieniu oka zawita do twojej kuchni.
Zanim jednak przejdziemy do szczegółowej instrukcji, warto przypomnieć, czym w ogóle są kotlety pożarskie. Otóż są to mięsne kęski przygotowane na bazie posiekanego mięsa. Zazwyczaj robi się je z kurczaka, ale znane są również przepisy z cielęciną w roli głównej. Pyszne kotlety w panierce charakteryzują się również obecnością ubitych białek oraz bułki moczonej w mleku. To właśnie dzięki tym dwóm składnikom genialne kotlety wychodzą mega soczyste i pulchniutkie.
Jak zrobić kotlety pożarskie?
Przygotowanie pysznych kotletów to prawdziwa bułka z masłem. Dlatego też poradzi sobie z nimi nawet osoba, która dopiero zaczyna swoją przygodę w kulinarnym świecie.
Składniki:
- 1 filet z kurczaka,
- 1/2 szkl. mleka,
- 1 bułka,
- 2 jajka,
- 3/4 szkl. bułki tartej,
- natka pietruszki,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania kurczaka. Najpierw dokładnie umyj i osusz mięso. Następnie należy je drobno posiekać lub zmielić.
- Do miski przelej mleko, po czym włóż do niej bułkę. Mocz ją w ten sposób minimum przez 10 minut.
- Jajka rozbij, po czym oddziel białka od żółtek.
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Natomiast żółtka należy utrzeć z masłem klarowanym.
- Teraz ustaw na blacie kuchennym miskę z mielonym kurczakiem. Następnie dodaj do środka: wcześniej ubite białka, żółtka z masłem, namoczoną bułkę, posiekaną pietruszkę oraz przyprawy.
- Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec uformuj z powstałej mieszanki kotlety, po czym obtocz je w bułce tartej i smaż na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni. Smacznego!
Oczywiście kotlety pożarskie możesz serwować z przeróżnymi dodatkami. Świetnie spiszą się tu zarówno kolorowe sałatki oraz surówki, jak i ziemniaki, ryż, czy kasza. Oczywiście możesz korzystać ze wszystkich opcji zamiennie. W ten sposób kultowe kotlety nigdy ci się nie znudzą.
Ten przepis też może Cię zainteresować:Popularne w PRL-u. Były hitem barów mlecznych, a teraz wręcz ich unikamy