Jeszcze lepsze niż mielone i schabowe. Królowały w mlecznych barach

Czy pamiętasz kotlety pożarskie? Odkopałam ten przepis ostatnio i totalnie przepadłam, zresztą jak cała moja rodzina. Dosłownie oszaleliśmy na punkcie tej kultowej potrawy. Z tobą też może tak być!

ObrazekKotlety pożarskie/źródło: Grzegorz Lenkiewicz/Adobe Stock
Marzena Pęcak

Masz dość gotowania w kółko tego samego? Wręcz nie możesz patrzeć się już na oklepane schabowe i mielone? A może szukasz ciekawej inspiracji kulinarnej? Jeśli odpowiedziałeś twierdząco, choć na jedno z powyższych pytań, trafiłeś w odpowiednie miejsce. I już za moment wszystko stanie się jasne.

Zacznijmy od tego, że warto czasami sięgnąć do zeszytów z przepisami naszych babć i mam. Można znaleźć tam wiele ciekawych i sprawdzonych perełek kulinarnych. I właśnie tego typu recepturę już za moment ci zdradzę.

Tymi kotletami zajadali się wszyscy!

Nie wiem, czy pamiętasz jeszcze kotlety pożarskie, które kilkadziesiąt lat temu były prawdziwym hitem. Zajadano się nimi m.in. w barach mlecznych. I w sumie nie ma się co dziwić, bo naprawdę świetnie smakują, o czym sam możesz się przekonać jeszcze dziś. Wystarczy, że wykorzystasz poniższy przepis, a pyszne danie w mgnieniu oka zawita do twojej kuchni.

Zanim jednak przejdziemy do szczegółowej instrukcji, warto przypomnieć, czym w ogóle są kotlety pożarskie. Otóż są to mięsne kęski przygotowane na bazie posiekanego mięsa. Zazwyczaj robi się je z kurczaka, ale znane są również przepisy z cielęciną w roli głównej. Pyszne kotlety w panierce charakteryzują się również obecnością ubitych białek oraz bułki moczonej w mleku. To właśnie dzięki tym dwóm składnikom genialne kotlety wychodzą mega soczyste i pulchniutkie.

Obrazek
Kotlety pożarskie zazwyczaj robi się na bazie kurczaka/źródło: alleksana, Pexels

Jak zrobić kotlety pożarskie?

Przygotowanie pysznych kotletów to prawdziwa bułka z masłem. Dlatego też poradzi sobie z nimi nawet osoba, która dopiero zaczyna swoją przygodę w kulinarnym świecie.

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka,
  • 1/2 szkl. mleka,
  • 1 bułka,
  • 2 jajka,
  • 3/4 szkl. bułki tartej,
  • natka pietruszki,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania kurczaka. Najpierw dokładnie umyj i osusz mięso. Następnie należy je drobno posiekać lub zmielić.
  2. Do miski przelej mleko, po czym włóż do niej bułkę. Mocz ją w ten sposób minimum przez 10 minut.
  3. Jajka rozbij, po czym oddziel białka od żółtek.
  4. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  5. Natomiast żółtka należy utrzeć z masłem klarowanym.
  6. Teraz ustaw na blacie kuchennym miskę z mielonym kurczakiem. Następnie dodaj do środka: wcześniej ubite białka, żółtka z masłem, namoczoną bułkę, posiekaną pietruszkę oraz przyprawy.
  7. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec uformuj z powstałej mieszanki kotlety, po czym obtocz je w bułce tartej i smaż na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni. Smacznego!

Oczywiście kotlety pożarskie możesz serwować z przeróżnymi dodatkami. Świetnie spiszą się tu zarówno kolorowe sałatki oraz surówki, jak i ziemniaki, ryż, czy kasza. Oczywiście możesz korzystać ze wszystkich opcji zamiennie. W ten sposób kultowe kotlety nigdy ci się nie znudzą.

Wybrane dla Ciebie
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Zrobiłam pomidorową z soku, żeby zaoszczędzić czas. Teraz robię ją tylko tak
Zrobiłam pomidorową z soku, żeby zaoszczędzić czas. Teraz robię ją tylko tak