Placki z kalafiora - najlepszy przepis. Alternatywa dla tych ziemniaczanych

Zależy ci na przygotowaniu szybkiego, prostego i smacznego obiadu? Nie czekaj i usmaż placki z kalafiora. To świetna propozycja, zwłaszcza w sezonie na kalafiora. W opinii wielu osób są one dużo lepsze od tych ziemniaczanych. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Placki świetnie komponują się z różnymi sosami i dodatkami. Zobacz, jak je zrobić.

ObrazekPlacki z kalafiora - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Nie da się ukryć, że kalafior to jedno z najpopularniejszych warzyw. Najlepiej smakuje zupa kalafiorowa, ale są również inne opcje wykorzystania tego warzywa. Warto sięgnąć po przepis na placki z kalafiora, by zachwycić całą swoją rodzinę oraz gości. Ich wygląd i smak jest zbliżony do placków ziemniaczanych, ale są dużo lepsze, bo mają w sobie lekki posmak kalafiora. Wykorzystaj warzywa sezonowe i przygotuj coś nietypowego, ale niezwykle smacznego.

Placki z kalafiora

Możesz być pewny tego, że placki z kalafiora będą twoją nową miłością. Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane, to koniecznie musisz spróbować również tych kalafiorowych. Możesz podać je z dymką i śmietaną, ale równie fantastycznie będą smakować z łososiem lub sosem gulaszowym.

Obrazek
Koniecznie zetrzyj kalafiora na tarce - Pyszności; Foto Canva.com

Przepis na placki z kalafiora

Placki ziemniaczane są popularnym i pysznym daniem, ale jeśli szukasz alternatywy, która dodatkowo wzbogaci twoją dietę warzywną, to placki z kalafiora są doskonałym wyborem.

Składniki:

          
  • jajko,
  • około 350 g kalafiora,
  • 7 łyżek mąki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • cebula dymka ze szczypiorkiem,
  • sól i pieprz,
  • olej roślinny do smażenia,
  • śmietana do podania.
Obrazek
Kalafiorowe placki wyglądają i smakują podobnie jak ziemniaczane - Pyszności; Foto Canva.com

Placki z kalafiora — przygotowanie krok po kroku

Placki z kalafiora są zdrową i smaczną alternatywą dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Kalafior nadaje im delikatny, lekko orzechowy smak, a także sprawia, że są one bardziej pożywne i niskokaloryczne. Możesz je podać jako samodzielne danie, jako dodatek do dań mięsnych lub jako przekąskę. Spróbuj tego przepisu na placki z kalafiora i odkryj nowy ulubiony smak.

      
  1. Zetrzyj surowego kalafiora na tarce o małych oczkach lub za pomocą odpowiedniego sprzętu do rozdrobnienia czy tarcia warzyw.
  2. Do kalafiora dodaj jajko, obie mąki, płaską łyżeczkę soli oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, a jeśli konsystencja ciasta jest zbyt klejąca, dodaj nieco więcej mąki pszennej.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Nabieraj porcje ciasta za pomocą łyżki i formuj na patelni, spłaszczając je palcami. Smaż placuszki, aż pięknie się zrumienią z obu stron. Proces ten potrwa kilka minut.
  4. Podawaj placuszki z kalafiora z kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem typu greckiego. Posyp je posiekaną dymką, która idealnie komponuje się z tym daniem. To bardzo proste i szybkie danie, które możesz przygotować w mgnieniu oka! Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟