Placki z kalafiora - najlepszy przepis. Alternatywa dla tych ziemniaczanych

Zależy ci na przygotowaniu szybkiego, prostego i smacznego obiadu? Nie czekaj i usmaż placki z kalafiora. To świetna propozycja, zwłaszcza w sezonie na kalafiora. W opinii wielu osób są one dużo lepsze od tych ziemniaczanych. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Placki świetnie komponują się z różnymi sosami i dodatkami. Zobacz, jak je zrobić.

ObrazekPlacki z kalafiora - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Nie da się ukryć, że kalafior to jedno z najpopularniejszych warzyw. Najlepiej smakuje zupa kalafiorowa, ale są również inne opcje wykorzystania tego warzywa. Warto sięgnąć po przepis na placki z kalafiora, by zachwycić całą swoją rodzinę oraz gości. Ich wygląd i smak jest zbliżony do placków ziemniaczanych, ale są dużo lepsze, bo mają w sobie lekki posmak kalafiora. Wykorzystaj warzywa sezonowe i przygotuj coś nietypowego, ale niezwykle smacznego.

Placki z kalafiora

Możesz być pewny tego, że placki z kalafiora będą twoją nową miłością. Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane, to koniecznie musisz spróbować również tych kalafiorowych. Możesz podać je z dymką i śmietaną, ale równie fantastycznie będą smakować z łososiem lub sosem gulaszowym.

Obrazek
Koniecznie zetrzyj kalafiora na tarce - Pyszności; Foto Canva.com

Przepis na placki z kalafiora

Placki ziemniaczane są popularnym i pysznym daniem, ale jeśli szukasz alternatywy, która dodatkowo wzbogaci twoją dietę warzywną, to placki z kalafiora są doskonałym wyborem.

Składniki:

          
  • jajko,
  • około 350 g kalafiora,
  • 7 łyżek mąki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • cebula dymka ze szczypiorkiem,
  • sól i pieprz,
  • olej roślinny do smażenia,
  • śmietana do podania.
Obrazek
Kalafiorowe placki wyglądają i smakują podobnie jak ziemniaczane - Pyszności; Foto Canva.com

Placki z kalafiora — przygotowanie krok po kroku

Placki z kalafiora są zdrową i smaczną alternatywą dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Kalafior nadaje im delikatny, lekko orzechowy smak, a także sprawia, że są one bardziej pożywne i niskokaloryczne. Możesz je podać jako samodzielne danie, jako dodatek do dań mięsnych lub jako przekąskę. Spróbuj tego przepisu na placki z kalafiora i odkryj nowy ulubiony smak.

      
  1. Zetrzyj surowego kalafiora na tarce o małych oczkach lub za pomocą odpowiedniego sprzętu do rozdrobnienia czy tarcia warzyw.
  2. Do kalafiora dodaj jajko, obie mąki, płaską łyżeczkę soli oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, a jeśli konsystencja ciasta jest zbyt klejąca, dodaj nieco więcej mąki pszennej.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Nabieraj porcje ciasta za pomocą łyżki i formuj na patelni, spłaszczając je palcami. Smaż placuszki, aż pięknie się zrumienią z obu stron. Proces ten potrwa kilka minut.
  4. Podawaj placuszki z kalafiora z kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem typu greckiego. Posyp je posiekaną dymką, która idealnie komponuje się z tym daniem. To bardzo proste i szybkie danie, które możesz przygotować w mgnieniu oka! Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości