Placki z kalafiora - najlepszy przepis. Alternatywa dla tych ziemniaczanych

Zależy ci na przygotowaniu szybkiego, prostego i smacznego obiadu? Nie czekaj i usmaż placki z kalafiora. To świetna propozycja, zwłaszcza w sezonie na kalafiora. W opinii wielu osób są one dużo lepsze od tych ziemniaczanych. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Placki świetnie komponują się z różnymi sosami i dodatkami. Zobacz, jak je zrobić.

ObrazekPlacki z kalafiora - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Nie da się ukryć, że kalafior to jedno z najpopularniejszych warzyw. Najlepiej smakuje zupa kalafiorowa, ale są również inne opcje wykorzystania tego warzywa. Warto sięgnąć po przepis na placki z kalafiora, by zachwycić całą swoją rodzinę oraz gości. Ich wygląd i smak jest zbliżony do placków ziemniaczanych, ale są dużo lepsze, bo mają w sobie lekki posmak kalafiora. Wykorzystaj warzywa sezonowe i przygotuj coś nietypowego, ale niezwykle smacznego.

Placki z kalafiora

Możesz być pewny tego, że placki z kalafiora będą twoją nową miłością. Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane, to koniecznie musisz spróbować również tych kalafiorowych. Możesz podać je z dymką i śmietaną, ale równie fantastycznie będą smakować z łososiem lub sosem gulaszowym.

Obrazek
Koniecznie zetrzyj kalafiora na tarce - Pyszności; Foto Canva.com

Przepis na placki z kalafiora

Placki ziemniaczane są popularnym i pysznym daniem, ale jeśli szukasz alternatywy, która dodatkowo wzbogaci twoją dietę warzywną, to placki z kalafiora są doskonałym wyborem.

Składniki:

          
  • jajko,
  • około 350 g kalafiora,
  • 7 łyżek mąki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • cebula dymka ze szczypiorkiem,
  • sól i pieprz,
  • olej roślinny do smażenia,
  • śmietana do podania.
Obrazek
Kalafiorowe placki wyglądają i smakują podobnie jak ziemniaczane - Pyszności; Foto Canva.com

Placki z kalafiora — przygotowanie krok po kroku

Placki z kalafiora są zdrową i smaczną alternatywą dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Kalafior nadaje im delikatny, lekko orzechowy smak, a także sprawia, że są one bardziej pożywne i niskokaloryczne. Możesz je podać jako samodzielne danie, jako dodatek do dań mięsnych lub jako przekąskę. Spróbuj tego przepisu na placki z kalafiora i odkryj nowy ulubiony smak.

      
  1. Zetrzyj surowego kalafiora na tarce o małych oczkach lub za pomocą odpowiedniego sprzętu do rozdrobnienia czy tarcia warzyw.
  2. Do kalafiora dodaj jajko, obie mąki, płaską łyżeczkę soli oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, a jeśli konsystencja ciasta jest zbyt klejąca, dodaj nieco więcej mąki pszennej.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Nabieraj porcje ciasta za pomocą łyżki i formuj na patelni, spłaszczając je palcami. Smaż placuszki, aż pięknie się zrumienią z obu stron. Proces ten potrwa kilka minut.
  4. Podawaj placuszki z kalafiora z kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem typu greckiego. Posyp je posiekaną dymką, która idealnie komponuje się z tym daniem. To bardzo proste i szybkie danie, które możesz przygotować w mgnieniu oka! Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione