Andrzej Grabowski zdradził sekretny składnik idealnego bigosu. Jest nim nietypowy owoc
Czasem znamy kogoś od wielu lat, a dopiero po długim czasie dowiadujemy się o tej osobie czegoś ważnego. Takie uczucie towarzyszy nam teraz, po obejrzeniu ostatniego wywiadu udzielonego przez Andrzeja Grabowskiego Faktowi. Okazuje się bowiem, że Grabowski nie tylko jest utalentowanym aktorem, lecz i niezgorszym kucharzem. Wspomniany w wywiadzie bigos Andrzeja Grabowskiego świadczy o tym doskonale.
Wiemy już więc, że Andrzej Grabowski lubi gotować i robi to dobrze. A w jakiej kuchni aktor odnajduje się najlepiej? Na te pytanie również odpowiedział w wywiadzie udzielonym Faktowi.
Dalej aktor wspomina gotowane przez siebie potrawy, wśród których znajdują się takie perełki jak sznycle, pasztet czy właśnie bohater tego odcinka, czyli bigos. Nie jest to jednak od taki zwykły bigos, co Grabowski wyraźnie zaznaczył.
Poza tą zachęcającą uwagą, aktor zdradza, że dodaje do swojego bigosu pewien bardzo ważny składnik. Jesteście ciekawi? Oto przepis inspirowany bigosem Andrzeja Grabowskiego.
Bigos Andrzeja Grabowskiego
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 kg kapusty białej
- 1 kg kiełbasy
- 1/2 kg boczku wędzonego
- 1/2kg wędlin
- 6 szklanek wody
- 12 suszonych śliwek
- 3 cebule
- garść suszonych grzybów
- 2 jabłka
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 pomidory
- owoc jałowca
- 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
- przyprawy: kminek, ziele angielskie, czosnek suszony, kolendra, majeranek, liście laurowe, sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Na dzień przed wstawieniem bigosu namocz grzyby.
Kiszoną kapustę odcedź z większej części soku i pokrój na kawałki razem z białą kapustą. Przygotuj garnek, wlej do niego resztę zalewy z kiszonej kapusty, wodę i dorzuć pokrojone kapusty, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj przez pół godziny.
Kiedy kapusta zmięknie, dodaj do garnka starte jabłka, pokrojoną pietruszkę, marchewkę, pomidory, suszone śliwki, starte w moździerzu owoce jałowca i po szczypcie przypraw.
Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzuć pokrojony w kostkę boczek a później cebulę. Kiedy warzywo się zeszkli, dodaj pokrojone kiełbasę i wędliny. Tak podsmażone mięso z cebulą dodaj do garnka.
Ostatni składnik to ten, którego ważną rolę w bigosie podkreślił Andrzej Grabowski. Do garnka wlej wino. Całość gotuj pod przykryciem jeszcze 40 minut, dopraw solą i pieprzem. Bigos powinien jeszcze swoje odstać - najlepszy będzie po 2 dniach.
Przepis na inny klasyk kuchni polskiej znajdziecie w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.