WAŻNE
TERAZ

Człowiek Putina w ONZ uderza w Polskę. Kłamliwe słowa

Andrzej Grabowski zdradził sekretny składnik idealnego bigosu. Jest nim nietypowy owoc

Czasem znamy kogoś od wielu lat, a dopiero po długim czasie dowiadujemy się o tej osobie czegoś ważnego. Takie uczucie towarzyszy nam teraz, po obejrzeniu ostatniego wywiadu udzielonego przez Andrzeja Grabowskiego Faktowi. Okazuje się bowiem, że Grabowski nie tylko jest utalentowanym aktorem, lecz i niezgorszym kucharzem. Wspomniany w wywiadzie bigos Andrzeja Grabowskiego świadczy o tym doskonale.

ObrazekBigos Andrzeja Grabowskiego - Pyszności; foto: Canva, screen z YouTube; konto: Imponderabilia

Wiemy już więc, że Andrzej Grabowski lubi gotować i robi to dobrze. A w jakiej kuchni aktor odnajduje się najlepiej? Na te pytanie również odpowiedział w wywiadzie udzielonym Faktowi.

Najlepiej czuję się w kuchni staropolskiej, bo ja jestem stary portfel.

Dalej aktor wspomina gotowane przez siebie potrawy, wśród których znajdują się takie perełki jak sznycle, pasztet czy właśnie bohater tego odcinka, czyli bigos. Nie jest to jednak od taki zwykły bigos, co Grabowski wyraźnie zaznaczył.

Tylko nie ten taki (bigos - przyp. redakcji) z dworców autobusowych z PRL-u, tylko taki prawdziwy, który się gotuje i robi przez kilka dni.
Obrazek
Bigos Andrzeja Grabowskiego - Pyszności; foto: Canva

Poza tą zachęcającą uwagą, aktor zdradza, że dodaje do swojego bigosu pewien bardzo ważny składnik. Jesteście ciekawi? Oto przepis inspirowany bigosem Andrzeja Grabowskiego.

Bigos Andrzeja Grabowskiego

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 kg kapusty białej
  • 1 kg kiełbasy
  • 1/2 kg boczku wędzonego
  • 1/2kg wędlin
  • 6 szklanek wody
  • 12 suszonych śliwek
  • 3 cebule
  • garść suszonych grzybów
  • 2 jabłka
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 pomidory
  • owoc jałowca
  • 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
  • przyprawy: kminek, ziele angielskie, czosnek suszony, kolendra, majeranek, liście laurowe, sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Na dzień przed wstawieniem bigosu namocz grzyby.

Kiszoną kapustę odcedź z większej części soku i pokrój na kawałki razem z białą kapustą. Przygotuj garnek, wlej do niego resztę zalewy z kiszonej kapusty, wodę i dorzuć pokrojone kapusty, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj przez pół godziny.

Obrazek
Bigos Andrzeja Grabowskiego - Pyszności; foto: Canva

Kiedy kapusta zmięknie, dodaj do garnka starte jabłka, pokrojoną pietruszkę, marchewkę, pomidory, suszone śliwki, starte w moździerzu owoce jałowca i po szczypcie przypraw.

Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzuć pokrojony w kostkę boczek a później cebulę. Kiedy warzywo się zeszkli, dodaj pokrojone kiełbasę i wędliny. Tak podsmażone mięso z cebulą dodaj do garnka.

Ostatni składnik to ten, którego ważną rolę w bigosie podkreślił Andrzej Grabowski. Do garnka wlej wino. Całość gotuj pod przykryciem jeszcze 40 minut, dopraw solą i pieprzem. Bigos powinien jeszcze swoje odstać - najlepszy będzie po 2 dniach.

Przepis na inny klasyk kuchni polskiej znajdziecie w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców