To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej

Szakszuka już na stałe zadomowiła się w polskiej kuchni. Klasyczną wersję znają nawet przedszkolaki. Teraz czas na zmiany, modyfikacje i eksperymenty, które są wręcz wpisane w nasze DNA. Jesienią sięgnij po dynię, banię lub korbol – bez względu na nazwę, to dodatek, który wzbogaci walory smakowe i odżywcze tego śniadania.

Szakszuka z dynią to pomysł na pierwsze jesienne śniadanie Szakszuka z dynią to pomysł na pierwsze jesienne śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Dietetycy coraz częściej apelują o to, aby nie tylko nie rezygnować ze śniadania, ale wręcz pozwolić sobie na solidną porcję energii od samego rana – taką, która zapewni sprawną pracę całego organizmu. To zadanie najlepiej realizują śniadania o niskim indeksie glikemicznym, czyli takie, które nie powodują nagłych skoków, a potem spadków cukru we krwi, ale dbają o bardziej zrównoważone ładowanie baterii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajka po turecku z jogurtem i czosnkowym masłem - pyszne śniadanie

Dynia jako składnik zrównoważonej diety

Dynia sprawdza się nie tylko w roli jesiennej dekoracji na Halloween, ale także jako wartościowy składnik codziennej diety. Jest bogata w witaminy A, C i E, dzięki czemu wspiera układ odpornościowy organizmu i zdrowie skóry. Dzięki obecności beta-karotenu dynia działa przeciwzapalnie, co jest korzystne dla zdrowia stawów. Zawiera również potas, magnez i żelazo, które wspierają układ sercowo-naczyniowy, a niewielka ilość kalorii i wysoka zawartość błonnika – to argumenty, które trafiają do osób dbających o sylwetkę.

Jednak najciekawsze w dyni jest to, że można ją wykorzystać prawie do wszystkich rodzajów potraw – jest doskonała na śniadanie, obiad i kolację, na deser i do kompotu – w Wielkopolskie receptura na kompot z korbola jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Przygotowując dynię, warto pamiętać również o pestkach, które są cennym źródłem minerałów i zdrowych kwasów tłuszczowych.

Przepis na szakszukę z dynią

Poniżej przepis na porcję dla dwóch osób, doprawiona w klasyczny sposób, czyli solą, pieprzem i odrobiną kuminu. Jeśli masz ochotę na więcej jesiennych aromatów, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej i cynamonu.

Składniki:

  • 250 g dyni – może być hokkaido (takiej nie trzeba obierać ze skórki),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 czerwona papryka,
  • 3 pomidory śliwkowe,
  • 4 jajka,
  • sól, pieprz i kumin – według uznania,
  • oliwa do smażenia,
  • opcjonalnie: 25 g startego parmezany, garść natki pietruszki lub kolendry.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obierz ze skóry (jeśli trzeba), wytnij z niej pestki i pokrój w kostkę.
  2. Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmaż pokrojoną w pióra cebulę, po chwili dodaj drobno posiekany czosnek.
  3. Gdy zaczną pachnieć, dodaj dynię, pokrojone w kostkę paprykę i pomidory. Smaż do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  4. Następnie zrób miejsca na jajka i wbij je na patelnię. Posyp solą, pieprzem i kuminem (jeśli lubisz), po czym przykryj pokrywką i podgrzewaj, aż białka się zetną.
  5. Na koniec możesz posypać szakszukę startym parmezanem i natką pietruszki lub kolendry.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy