To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Szakszuka już na stałe zadomowiła się w polskiej kuchni. Klasyczną wersję znają nawet przedszkolaki. Teraz czas na zmiany, modyfikacje i eksperymenty, które są wręcz wpisane w nasze DNA. Jesienią sięgnij po dynię, banię lub korbol – bez względu na nazwę, to dodatek, który wzbogaci walory smakowe i odżywcze tego śniadania.
Dietetycy coraz częściej apelują o to, aby nie tylko nie rezygnować ze śniadania, ale wręcz pozwolić sobie na solidną porcję energii od samego rana – taką, która zapewni sprawną pracę całego organizmu. To zadanie najlepiej realizują śniadania o niskim indeksie glikemicznym, czyli takie, które nie powodują nagłych skoków, a potem spadków cukru we krwi, ale dbają o bardziej zrównoważone ładowanie baterii.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jajka po turecku z jogurtem i czosnkowym masłem - pyszne śniadanie
Dynia jako składnik zrównoważonej diety
Dynia sprawdza się nie tylko w roli jesiennej dekoracji na Halloween, ale także jako wartościowy składnik codziennej diety. Jest bogata w witaminy A, C i E, dzięki czemu wspiera układ odpornościowy organizmu i zdrowie skóry. Dzięki obecności beta-karotenu dynia działa przeciwzapalnie, co jest korzystne dla zdrowia stawów. Zawiera również potas, magnez i żelazo, które wspierają układ sercowo-naczyniowy, a niewielka ilość kalorii i wysoka zawartość błonnika – to argumenty, które trafiają do osób dbających o sylwetkę.
Jednak najciekawsze w dyni jest to, że można ją wykorzystać prawie do wszystkich rodzajów potraw – jest doskonała na śniadanie, obiad i kolację, na deser i do kompotu – w Wielkopolskie receptura na kompot z korbola jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Przygotowując dynię, warto pamiętać również o pestkach, które są cennym źródłem minerałów i zdrowych kwasów tłuszczowych.
Przepis na szakszukę z dynią
Poniżej przepis na porcję dla dwóch osób, doprawiona w klasyczny sposób, czyli solą, pieprzem i odrobiną kuminu. Jeśli masz ochotę na więcej jesiennych aromatów, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej i cynamonu.
Składniki:
- 250 g dyni – może być hokkaido (takiej nie trzeba obierać ze skórki),
 - 1 cebula,
 - 2 ząbki czosnku,
 - 1 czerwona papryka,
 - 3 pomidory śliwkowe,
 - 4 jajka,
 - sól, pieprz i kumin – według uznania,
 - oliwa do smażenia,
 - opcjonalnie: 25 g startego parmezany, garść natki pietruszki lub kolendry.
 
Sposób przygotowania:
- Dynię obierz ze skóry (jeśli trzeba), wytnij z niej pestki i pokrój w kostkę.
 - Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmaż pokrojoną w pióra cebulę, po chwili dodaj drobno posiekany czosnek.
 - Gdy zaczną pachnieć, dodaj dynię, pokrojone w kostkę paprykę i pomidory. Smaż do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
 - Następnie zrób miejsca na jajka i wbij je na patelnię. Posyp solą, pieprzem i kuminem (jeśli lubisz), po czym przykryj pokrywką i podgrzewaj, aż białka się zetną.
 - Na koniec możesz posypać szakszukę startym parmezanem i natką pietruszki lub kolendry.