Włosi używali „okienek na wino” w czasach epidemii dżumy. Dziś znowu są przydatne!

Pizza, makarony, znakomite lody i jeszcze lepsze wino- z tym na pewno mogą kojarzyć się Włochy. Winnice są bardzo ważne w życiu każdego Włocha, a także stanowią świetną atrakcję turystyczną.

Kojarzysz małe, często kolorowe okienka w włoskich budynkach?
Włosi znaleźli fantastyczny sposób na nadanie nowego życia małym okienkom w czasach pandemii. Zobacz, jak teraz serwuje się wino:





Bezdotykowa sprzedaż wina sięga tradycją aż… XVII wieku!
Buchette Del Vino, czyli w dosłownym tłumaczeniu winne okna, to pomysł właścicieli włoskich winnic sprzed ponad 400 lat.



Podczas szalejącej w 1630-1633 dżumy winiarze poszli o krok dalej: sprzedawali wino z okienek, żeby uniknąć kontaktu z potencjalnym chorym.
Mało tego! Zamiast pobierać zapłatę bezpośrednio od klienta – podsuwali metalową tackę, na którą kładło się zapłatę.



Włosi cofają czas!
Wiemy, że wino potrafi poprawić humor i chociaż na chwilę odwrócić głowę od problemów. Wiedzą o tym też Włosi!
Otworzyli swoje okienka i w czasach panującej pandemii zaczęli sprzedawać z nich wino. Widać, że wyciągają wnioski z przeszłości 🙂



Nie zapominajmy też o najbardziej znanym włoskim drinku


Szybki Aperol z okienka? Czemu nie!

Nie samym winem człowiek żyje- chociaż to też niezłe życie
Lody, kawa, przysmaki na wynos, drinki. Zastosowań jest coraz więcej.

Jesteś fanem wina? Zobacz, jak możesz wykorzystać puste butelki!
Bajecznie pyszne gelato, prosto z okienka!

Komentarze