Włosi używali "okienek na wino" w czasach epidemii dżumy. Dziś znowu są przydatne!
Pizza, makarony, znakomite lody i jeszcze lepsze wino- z tym na pewno mogą kojarzyć się Włochy. Winnice są bardzo ważne w życiu każdego Włocha, a także stanowią świetną atrakcję turystyczną.
Kojarzysz małe, często kolorowe okienka w włoskich budynkach?
Włosi znaleźli fantastyczny sposób na nadanie nowego życia małym okienkom w czasach pandemii. Zobacz, jak teraz serwuje się wino:
Bezdotykowa sprzedaż wina sięga tradycją aż... XVII wieku!
Buchette Del Vino, czyli w dosłownym tłumaczeniu winne okna, to pomysł właścicieli włoskich winnic sprzed ponad 400 lat.
Podczas szalejącej w 1630-1633 dżumy winiarze poszli o krok dalej: sprzedawali wino z okienek, żeby uniknąć kontaktu z potencjalnym chorym.
Mało tego! Zamiast pobierać zapłatę bezpośrednio od klienta - podsuwali metalową tackę, na którą kładło się zapłatę.
Włosi cofają czas!
Wiemy, że wino potrafi poprawić humor i chociaż na chwilę odwrócić głowę od problemów. Wiedzą o tym też Włosi!
Otworzyli swoje okienka i w czasach panującej pandemii zaczęli sprzedawać z nich wino. Widać, że wyciągają wnioski z przeszłości :)
Nie zapominajmy też o najbardziej znanym włoskim drinku
Szybki Aperol z okienka? Czemu nie!
Nie samym winem człowiek żyje- chociaż to też niezłe życie
Lody, kawa, przysmaki na wynos, drinki. Zastosowań jest coraz więcej.
Jesteś fanem wina? Zobacz, jak możesz wykorzystać puste butelki!