Wielu z nas nagminnie pije te napoje. Michał Wrzosek mówi, czy naprawdę są zdrowsze

Na diecie pijemy różne napoje, nie tylko wodę, kawę lub herbatę. Często sięgamy też po te oznaczone jako dietetyczne, na przykład colę zero. Czy jednak są one takie zdrowe, jak nam się wydaje? Dietetyk Michał Wrzosek postanowił rozprawić się z tym mitem.

ObrazekAdobe Stock/Facebook/Michał Wrzosek
Paulina Hermann

Bez cukru i bez kalorii - ten napis sprawia, że częściej sięgamy po dany produkt. Jesteśmy przekonani, że jest zdrowszy i mniej szkodliwy. Zewsząd słyszymy, że cukier jest szkodliwy i powinniśmy ograniczyć go do minimum, a takie napoje nam to umożliwiają.

Dietetyk mówi o napojach zero. Czy są zdrowsze?

- Możemy wybierać do picia schłodzone napoje typu cola z cukrem, które dostarczą nam, oprócz masy syfu (na przykład kwasu fosforowego, który w nadmiarze nie jest dobry dla naszego organizmu), sporo cukru - mówi Michał Wrzosek na filmiku na Instagramie.

Jak zatem wygląda sprawa z napojami zero? Czy są one tak dobre, jak nam się wydaje? Dietetyk Michał Wrzosek nie pozostawia złudzeń. Takie picie nazywa "syfem bez cukru". Nie ma tam nic, co mogłoby wnieść coś wartościowego dla naszego organizmu. Brak cukru i kalorii to jedyny plus tych napojów.

Zamiast tego jest aspartam, który WHO uznał za substancję rakotwórczą. Jakiś czas temu opublikowaliśmy wpis, w którym znana lekarka tłumaczy tę sytuację. Słodzik ten rozszczelnia barierę jelitową i pobudza mózg. Unikać go powinny osoby z chorobą Alzheimera oraz dzieci z zaburzeniami neurorozwojowego.

Obrazek
Dietetyk o napojach zero: syf bez cukru (Wikimedia Commons)

"SYF - słowo klucz i tyle w temacie"

Dietetyk z całą stanowczością stwierdził, że napoje zero są niezdrowe. Jego opinię na ten temat podzielają internauci.

"Syf - słowo klucz i tyle w temacie", "Na szczęście wolę wodę niegazowaną"  - czytamy w komentarzach. Niektóre osoby przyznały też, że wolą zwykłą colę, bo "zerówka" ma odrzucający smak. Dlatego też najczęściej wybierają wodę.  Jeden internauta zastanawiał się też, co dietetyk myśli na temat aspartamu.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej