Dietetyk poszedł do marketu w USA. Ocenił jakość ich produktów

Dr Michał Wrzosek, popularny w internecie i mediach społecznościowych dietetyk i trener sportowy wybrał się na zakupy w Stanach Zjednoczonych. Co powiedział specjalista od zdrowego odżywiania przebywający w ojczyźnie fast foodów i pancake'ów z czekoladą? Czy tamtejsze produkty spożywcze przelały czarę goryczy, czy może odmieniły wątpliwej reputacji wizerunek?

Dietetyk w amerykańskim markecie. Jak on to przeżył?Dietetyk w amerykańskim markecie. Jak on to przeżył?
Źródło zdjęć: © YouTube

Kuchnia amerykańska nie ma w sobie takiej szlachetności, co narodowe potrawy Włoch, Hiszpanii czy Japonii. Ba, to nadal dość niewiele powiedziane. Nie bawmy się w sztuczne eufemizmy. Mieszkańcy Stanów Zjednoczonych niespecjalnie poważnie podchodzą do zdrowego odżywiania. Nie ma w końcu drugiego kraju, z którym fast foody kojarzyłyby się równie mocno. A to dopiero początek i preludium do tego, co skrywają mroczne zakamarki ich upodobań kulinarnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini dynie. Zaskocz swoich bliskich przekąskę w jesiennym klimacie

Amerykańskie podejście do odżywiania

Mleczne desery bbq, smażone kostki cukru, naleśniki z czekoladą, bekon, uliczne hot-dogi i pączki — już samo czytanie o tych "pysznościach" sprawia, że czujemy się przejedzeni... Tymczasem Amerykanie nie mają najmniejszego problemu z tym, żeby tego rodzaju potrawami zajadać się każdego dnia. Najnowszy raport o otyłości na świecie Our World in Data cytowany przez portal pap.pl jest dla mieszkańców najpotężniejszego kraju świata bezlitosny. Niemal 68 proc. Amerykanów jest otyłych, a kraj ten zajmuje niesławne pierwsze miejsce w tej kategorii wśród zachodnich krajów rozwiniętych.

Dietetyk zaznaczył, że blisko 70 proc. Amerykanów cierpi na nadwagę lub otyłość
Dietetyk zaznaczył, że blisko 70 proc. Amerykanów cierpi na nadwagę lub otyłość © canva.com

I przy tych wszystkich danych to właśnie ze Stanów Zjednoczonych pochodzą doniesienia Michała Wrzoska. Dietetyk wybrał się do marketu w USA i postanowił skomentować to, jak prezentują się tamtejsze produkty spożywcze. Jesteś ciekawy? Oto jego podsumowanie!

Dietetyk z marketu w USA

Pierwszym spostrzeżeniem Wrzoska z marketu w USA był fakt, że próżno jest tam szukać...wody gazowanej. Były jedynie takie w małych buteleczkach lub puszkach — rzadkie i bardzo drogie. Zupełnie inaczej prezentują się napoje z cukrem. Tego jest tam pod dostatek. Wielkie, ogromne — jak mówi dietetyk — butelki przepełniają halę. Uwagę Wrzoska przykuł napój Mountain Dew z ponad 50 łyżeczkami cukru w butelce!

Dietetyk uznał za plus to, że w sklepie nie brakowało również podobnych napojów w wersji bez cukru. Za minus — kolejną odwiedzoną przez niego alejkę, pełną przeolbrzymich paczek ze słodkimi płatkami śniadaniowymi. Te opakowania są naprawdę gigantyczne! Jedno z nich, jak wyczytał specjalista, zawierało... 462 gramy cukru.

Ponadto doktor dietetyki zauważył, że olbrzymia część produktów w markecie powstała z proszku — nawet ziemniaki. Michał Wrzosek przyznał też, że w sklepie nie brakowało fatalnej jakości gotowych mrożonek, smażonych i niezdrowych. Przykład? "Pyszna", mrożona kiełbasa śniadaniowa... Tego nie usprawiedliwia nawet duża ilość obecnych w markecie jogurtów proteinowych i niskokalorycznych lodów.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej