PoradyJak parzyć kawę, aby była perfekcyjna w 100%

Jak parzyć kawę, aby była perfekcyjna w 100%

Czy wiesz jak parzyć kawę, aby była idealna za każdym razem? Jeśli nie, już za chwilę wszystko stanie się jasne!

Jak parzyć kawę, aby była perfekcyjna w 100%
Frania

03.07.2019 | aktual.: 18.09.2023 13:03

Sama nie wyobrażam sobie funkcjonowania bez ukochanej kawy. Ten smaczny napój towarzyszy mi od samego rana, dodając energii i siły do działania na cały dzień!

I muszę przyznać, że upłynęło sporo czasu, zanim nauczyłam się przygotowywać perfekcyjną kawę, którą zachwalam nie tylko ja, ale i moi bliscy oraz znajomi, którzy wpadają z wizytą.

Nie przedłużam więc i od razu przechodzimy do sedna sprawy ?

Jak parzyć kawę?

#1 Świeże ziarna

Obraz

Jeśli chcesz przygotować pyszną kawę, musisz zaopatrzyć się w dobrej jakości ziarna. To jednak nie koniec. Warto pamiętać, że powinny być one jednocześnie świeże. Dlaczego?

Chodzi tu o intensywny aromat, który w największym stopniu zapewniają właśnie najświeższe ziarna.

#2 Sposób przechowywania ziaren

Obraz

Ten aspekt ma również ogromne znacznie. Nie wiem jak Ty, ale ja często spotykam się z opinią, że ziarna kawy należy przechowywać w lodówce.

Moim zdaniem to duży błąd. Po wizycie w lodówce, kawa może stracić swój aromat. Co więcej, może "przejąć" ciężki zapachy innych produktów z lodówki, a tym samym stracić swój urok.

Kawę najlepiej przechowywać w oryginalnym opakowaniu lub specjalnie przystosowanych do tego pojemnikach, w temperaturze pokojowej, z dala od palników i promieni słonecznych.

#3 Ziarna kawy mielimy tuż przed użyciem

Obraz

Nie rób ogromnych zapasów zmielonej kawy. W przeciwnym wypadku, nici z cennych aromatów, a co za tym idzie, z pewnością nie przygotujesz perfekcyjnej kawy.

#4 Woda

Obraz

Skoro zajmujemy się zagadnieniem "jak parzyć kawę", należy wspomnieć również o wodzie. Ona również ma duży wpływ na efekt końcowy.

I tu warto pamiętać, że zanim woda z kranu trafi do ekspresu czy czajnika, powinna być przefiltrowana. Przy parzeniu kawy nie zaleca się również używania wody źródlanej oraz mineralnej.

#5 Szczypta soli

Obraz

Jeśli zdecydujesz się na ten krok, możesz być pewna, że zachowasz wyjątkowy smak i aromat małej czarnej. Dodatkowo pozbędziesz się goryczy.

Teraz już wiesz jak parzyć kawę, aby wyszła idealna za każdym razem!
Wybrane dla Ciebie