9 kuchennych trików, które powstały 100-lat temu! Wszystkie działają do dziś i są przydatne

Wszystkie porady, tipy i lifehacki w kuchni są nieocenione. W końcu kto nie lubi ułatwiać sobie życia? Zanim pojawiły się strony internetowe, które zbierały rady w jedną całość- trzeba było ich szukać w... książkach.

Obrazek
Ewa

#1 Gotowanie jajek

Jeśli chcesz ugotować pęknięte jajko- dodaj do wody trochę octu. Dzięki temu zawartość nie wypłynie.

Obrazek
Obrazek

#2 Sprawdzanie jakości masła

Kawałek masła potrzyj o papier i następnie go podpal. Jeśli masło jest dobrej jakości, to będziesz czuł przyjemny i delikatny zapach. To, które będzie słabe (np. margaryna) spowoduje, że pojawi się "łojowata" woń.

Obrazek
Obrazek

#3 Rozdzielanie szklanek

Zdarza się, że gdy włożymy jedną szklankę w drugą, to pod wpływem ciśnienia zassą się razem. Wyciąganie ich na siłę może spowodować, że popękają. Do górnej szklanki wlej zimną wodę, a tę na dolę włóż do miski z wodą ciepłą. Natychmiast się rozdzielą.

Obrazek
Obrazek

#4 Gotowanie ziemniaków

Aby ziemniaki pozostały "suche i mączyste" dodaj do wody szczyptę soli i cukru. Po odcedzeniu odstaw garnek na chwilę na ogień, aby resztka wody odparowała.

Obrazek

#5 Krojenie świeżego chleba

Włóż nóż do gorącej wody. Kiedy ostrze złapie temperaturę- zacznij kroić świeży chleb. Pamiętaj o tym, żeby wytrzeć go z wody, zanim wbijesz go w bochenek.

Obrazek

#6 Chłodzenie wina bez lodu

Owiń butelkę wina flanelą i włóż pod kurek z bieżącą, zimną wodą. Pozwól, by obmywała ona butelkę przez 10 minut.

Obrazek
Obrazek

#7 Wygodne trzymanie dzbanka

Na grafice z prawej strony przedstawiono właściwy sposób trzymania ciężkiego dzbanka. Zapobiega to rozlewaniu napoju i jednocześnie mniej męczy mięśnie.

Obrazek
Obrazek

#8 Czyszczenie butelek

Aby dobrze wyczyścić wnętrze butelek należy wlać do środka wodę i wsypać odrobinę piasku. Następnie butelkę należy umyć i wysuszyć.

Obrazek
Obrazek

#9 Ocena świeżości homara

Jeśli chcesz kupić homara, a nie jesteś przekonany co do jego świeżości, po prostu odciągnij jego ogon i nagle go puść. Jeśli cofnie się z trzaskiem- homar jest świeży. A jeśli cofnie się powoli, to możesz być pewien, że leży on w sklepie od kilku dni.

Obrazek
Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować