Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania

Kto uważa, że przygotowanie ciasta na pierogi jest banalnie proste, ten chyba nigdy w życiu nie lepił pierogów. Proste są tylko składniki, bo to właściwie tylko mąka i woda, ale to jedynie teoria. W praktyce warto dodać jeszcze jeden składnik, który poprawi elastyczność ciasta.

Gotowane pierogi są pyszne i lekkostrawneGotowane pierogi są pyszne i lekkostrawne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Dzisiaj już niewiele osób samodzielnie lepi w domu pierogi, chociaż dawniej pojawiały się na polskich stołach nawet kilka razy w tygodniu. Ich przygotowanie wymaga wprawy i czasu, który obecnie jest towarem deficytowym. Jednak pierogi to nasze dziedzictwo kulinarne, a ich lepienie może być okazją do wspomnień i frajdą dla całej rodziny. Może nie codziennie, ale raz na jakiś czas, warto przygotować je samodzielnie. Z przepisem od babci Heli zawsze się udają.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierogi wigierskie z białym serem i owocami. Chrupiący specjał z Podlasia

Co warto dodać do ciasta na pierogi?

Nie twierdzę, że pierogi nie mogą wyjść tylko z samej mąki i ciepłej wody, ale jeśli chcesz mieć pewność, że nie rozpadną się podczas gotowania, dodaj do ciasta trochę roztopionego masła. Możesz od razu rozpuścić je w wodzie, która i tak trzeba podgrzać. Żeby ciasto wyszło elastyczne, woda musi być ciepła, ale niekoniecznie taka, która parzy w dłonie.

Niektórzy do pierogów dodają także jedno jajko, ale myślę, że jest to zbędny dodatek. Co więcej, jajko może sprawić, że ciasto wyjdzie twarde. O wiele lepsze jest masło lub śmietana, która również poprawi elastyczność ciasta.

W pierogach kluczowy jest wybór mąki –  najlepsza jest pszenna typu 450, 500 lub 650, czyli taka, która jest bogata w gluten. Ważne jest to, aby zagniatać ciasto energicznie i nie za długo, inaczej może wyjść twarde.

Ciasto na pierogi z masłem

Takie ciasto jest odpowiednie zarówno do wytrawnych pierogów, takich jak ruskie czy z mięsem, jak i do pierogów na słodko, na przykład z twarogiem lub owocami. Po ugotowaniu możesz dodatkowo skropić pierogi odrobiną oleju.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 3 łyżki masła,
  • 300 ml gorącej wody,
  • łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę na blat, wymieszaj ze szczyptą soli, usyp w stożek, a na jego środku zrób wgłębienie.
  2. Podgrzej wodę w rondelku i rozpuść w niej masło.
  3. Cienką strużką wlej wodę do mąki, po czym zagnieć ciasto na pierogi do czasu, aż będzie elastyczne i gładkie.
  4. Przykryj ciasto ściereczką lub szklaną miską i pozostaw na 15 minut, aby odpoczęło.
  5. Następnie rozwałkuj je na cienki placek. Przy pomocy szklanki lub foremki wytnij kółka, możesz też pociąć ciasto w kwadraty.
  6. Na środek każdego kółka lub kwadratu nałóż farsz. Mocno zlep brzegi pierogów (możesz zrobić falbankę), gotuj partiami w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Wybrane dla Ciebie
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy