Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Kto uważa, że przygotowanie ciasta na pierogi jest banalnie proste, ten chyba nigdy w życiu nie lepił pierogów. Proste są tylko składniki, bo to właściwie tylko mąka i woda, ale to jedynie teoria. W praktyce warto dodać jeszcze jeden składnik, który poprawi elastyczność ciasta.
Dzisiaj już niewiele osób samodzielnie lepi w domu pierogi, chociaż dawniej pojawiały się na polskich stołach nawet kilka razy w tygodniu. Ich przygotowanie wymaga wprawy i czasu, który obecnie jest towarem deficytowym. Jednak pierogi to nasze dziedzictwo kulinarne, a ich lepienie może być okazją do wspomnień i frajdą dla całej rodziny. Może nie codziennie, ale raz na jakiś czas, warto przygotować je samodzielnie. Z przepisem od babci Heli zawsze się udają.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pierogi wigierskie z białym serem i owocami. Chrupiący specjał z Podlasia
Co warto dodać do ciasta na pierogi?
Nie twierdzę, że pierogi nie mogą wyjść tylko z samej mąki i ciepłej wody, ale jeśli chcesz mieć pewność, że nie rozpadną się podczas gotowania, dodaj do ciasta trochę roztopionego masła. Możesz od razu rozpuścić je w wodzie, która i tak trzeba podgrzać. Żeby ciasto wyszło elastyczne, woda musi być ciepła, ale niekoniecznie taka, która parzy w dłonie.
Niektórzy do pierogów dodają także jedno jajko, ale myślę, że jest to zbędny dodatek. Co więcej, jajko może sprawić, że ciasto wyjdzie twarde. O wiele lepsze jest masło lub śmietana, która również poprawi elastyczność ciasta.
W pierogach kluczowy jest wybór mąki – najlepsza jest pszenna typu 450, 500 lub 650, czyli taka, która jest bogata w gluten. Ważne jest to, aby zagniatać ciasto energicznie i nie za długo, inaczej może wyjść twarde.
Ciasto na pierogi z masłem
Takie ciasto jest odpowiednie zarówno do wytrawnych pierogów, takich jak ruskie czy z mięsem, jak i do pierogów na słodko, na przykład z twarogiem lub owocami. Po ugotowaniu możesz dodatkowo skropić pierogi odrobiną oleju.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 3 łyżki masła,
- 300 ml gorącej wody,
- łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
- Przesiej mąkę na blat, wymieszaj ze szczyptą soli, usyp w stożek, a na jego środku zrób wgłębienie.
- Podgrzej wodę w rondelku i rozpuść w niej masło.
- Cienką strużką wlej wodę do mąki, po czym zagnieć ciasto na pierogi do czasu, aż będzie elastyczne i gładkie.
- Przykryj ciasto ściereczką lub szklaną miską i pozostaw na 15 minut, aby odpoczęło.
- Następnie rozwałkuj je na cienki placek. Przy pomocy szklanki lub foremki wytnij kółka, możesz też pociąć ciasto w kwadraty.
- Na środek każdego kółka lub kwadratu nałóż farsz. Mocno zlep brzegi pierogów (możesz zrobić falbankę), gotuj partiami w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.